Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

23%: Αυτοδύναμη η ανεργία σε Μακεδονία και Θράκη

Η τακτική μηνιαία αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία δεν αλλάζει σε πολλά αυτά που ξέρουμε όλοι όσοι ζούμε ή έχουμε δεσμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το ποσοστό των ανέργων φτάνει το 23,3% χωρίς να υπολογίζουμε τη Δυτ. Μακεδονία που η ΕΛΣΤΑΤ μετράει μαζί με την Ηπειρο και αναφέρει ποσοστό 22,3% των ανθρώπων που θα μπορούσαν αλλά δεν μπορούν να εργαστούν επειδή πολύ απλά έχασαν στο μεταξύ τη δουλειά τους.

Συνολικά και για τον Φεβρουάριο που μας πέρασε η στατιστική υπηρεσία καταγράφει σε όλη την Ελλάδα σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανέργους αλλά όλοι μας ξέρουμε πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ λέει πως με τον όρο "άνεργοι" εννοεί 
τα άτοµα ηλικίας 15 – 74 ετών που δε χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούµενο, ήταν άµεσα διαθέσιµοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδοµάδες είτε είχαν βρει µια εργασία που θα αναλάµβαναν µέσα στους επόµενους τρεις µήνες.
Δεν χρειάζεται να πούμε πως η κατάσταση είναι τραγική, αλλά πολύ φοβάμαι πως αρχίζουμε να συνηθίζουμε σε αυτή...

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τι λένε στα Σκόπια για τις ελληνικές εκλογές

Τουλάχιστον προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Νικόλα Ποπόφσκι δεν έδειξε την ανησυχία του για τις διαβουλεύσεις σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα. Οπως είπε, δεν τον ενδιαφέρει ποιο κόμμα ή ποιος συνδυασμός κομμάτων θα αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα λέγοντας πως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος. Παραδέχθηκε, επίσης, πως η διαφορά στο θέμα του ονόματος περνά σε δεύτερη μοίρα με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και ανησυχεί ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για είσοδο στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συμπέρασμα: Ο Ποπόφσκι βλέπει πως η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων και συζητήσεων (ή και εκλογών) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά παραδέχεται εμμέσως πως ακόμα και αν τα κόμματα στη χώρα μας κατέληγαν σε μεταξύ τους συμφωνία, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα παρέμενε σε εκκρεμότητα αφού προτεραιότητα είναι για τη χώρα μας η οικονομία. Συμπέρασμα του συμπεράσματος; Η ελληνική κάλπη μπέρδεψε και τους Σκοπιανούς.