Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μέσω Σκοπίων ο South Stream

Από τα Σκόπια θα περάσει ο  South Stream, σύμφωνα με όσα δηλώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

"Δεν υπάρχουν πια διλήμματα" είπε ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Σταβρέφσκι που πρόσθεσε πως η προσχώρηση της χώρας του στο σχήμα του South Stream αποτελεί εφαρμογή της σχετικής απόφασης στην οποία είχαν καταλήξει ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ προσθέτουν πως η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει άμεσα και πως στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το 2015.

Η πολιτική δεν περνάει από την Αριστοτέλους

Διαβάζω για την απόφαση του Δήμου της Θεσσαλονίκης να μην παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για προεκλογικές συγκεντρώσεις. Σωστό; Λάθος;

Το σκέφτομαι καθώς φέρνω στο νου τις συγκεντρώσεις των κομμάτων εν όψει των εκλογών του Μαϊου. Ο Γιάννης Μπουτάρης λέει πως η Αριστοτέλους θα παραχωρείται μόνο για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, μπορώ να σκεφτώ λοιπόν καλοπροαίρετα πως ο δήμαρχος θέλει τους πολίτες να είναι ενεργοί πολίτες να μετέχουν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης όσων έχουν ανάγκη και τέτοιους ανθρώπους έχουμε πολλούς στην πόλη και στη Β. Ελλάδα γενικότερα. Αλλά ο ενεργός πολίτης δεν συμμετέχει και στα πολιτικά πράγματα; Γιατί η Αριστοτέλους να είναι μια γκρίζα ζώνη για την πολιτική; Ομως σκέφτομαι πάλι πως η αισθητική των προεκλογικών εκδηλώσεων πολλές φορές προβληματίζει και ίσως ο δήμαρχος και το συμβούλιο που κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρότασή του να έχουν δίκιο. Αλλά αν δεν συμμετέχουμε στα πολιτικά πράγματα πώς θα τα βελτιώσουμε; Ξορκίζοντάς τα και στέλνοντάς τα στο λιμάνι για παράδειγμα; Από την άλλη πλευρά όμως πόση πραγματική πολιτική παράγουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις άραγε; Σωστά, όμως με απαγορεύσεις παράγεται αποτέλεσμα; Ή μήπως αυτό εξυπηρετεί τα δύο κόμματα που μονοπώλησαν την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια και βλέπουν τώρα το ακροατήριό τους να μειώνεται; Φυσικά δεν έχω στοιχεία για να πω πως συμβαίνει το ένα ή το άλλο. Σκέψεις κάνω. Ο δήμαρχος πήρε μια απόφαση. Αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστή. Ή αν είναι λάθος.