Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οξύνεται η εθνοτική ένταση στα Σκόπια

Πληθαίνουν τα εθνοτικά επεισόδια στα Σκόπια με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, το βράδυ του Σαββάτου ομάδα νεαρών Αλβανών που κρατούσαν αλβανικές σημαίες, επιτέθηκε σε άλλους νεαρούς στη συνοικία των Σκοπίων, Τσέντο.
Σε άλλο επεισόδιο, στο δήμο Τσάιρ των Σκοπίων όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία, κατέβασαν σημαία της ΠΓΔΜ από κολώνα ηλεκτρικού ρεύματος και την έκαψαν.

Τα επεισόδια αυτά αποτελούν συνέχεια εκείνων που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα με το κάψιμο αλβανικών σημαιών σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και την αφαίρεση ακόμη μίας αλβανικής σημαία που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τέτοβου.

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Τίρανα, νεαροί Αλβανοί κατέβασαν από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ και τις έκαψαν. Το επεισόδιο καταδικάστηκε έντονα από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που προέβη και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Αλβανίας 'Αρμπεν Τσέκου.

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές της ΠΓΔΜ οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς (σ.σ. οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας) έχουν αναρτηθεί παντού αλβανικές σημαίες με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή πραγματοποιείται στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Πηγή

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Προκαταρκτική Συμφωνία για τον South Stream Ανακοίνωσαν τα Σκόπια

 Ένα παρακλάδι του αγωγού South Stream θα καταλήξει στα Σκόπια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζόραν Σταβρέσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία απομένει να τελειοποιηθεί ώστε να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ.

«Είναι βέβαιο ότι τα Σκόπια θα γίνουν μέρος του South Stream, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, θα εξασφαλίσει σταθερές προμήθειες αερίου στις μελλοντικές γενιές και τις εταιρείες. Επίσης, αφορά την τιμή του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πηγή

Σταματούν την ... χρηματοδότηση της Ελλάδας τα Σκόπια !!!


Μέτρα για την ανακοπή της εκροής κεφαλαίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λαμβάνουν τα Σκόπια.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν θα ανεχθεί ενέργειες ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ, να δανείζονται κεφάλαια από τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους.
«Θα είμαστε», είπε, «πολύ προσεκτικοί ώστε να μην γίνονται εκροές κεφαλαίων προς ξένες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας. Αυτή είναι μια νέα τάση, την οποία δεν θα επιτρέψουμε να κλιμακωθεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις να παίρνουν δάνεια από τράπεζες στη "Μακεδονία" και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους εταιρίες στην Ελλάδα».

Ήδη όπως είπε ο κ. Στάβρεσκι, η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης, ζητώντας από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα αποθεματικά τους όταν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ.Στάβρσεσκι, τέτοιου είδους δάνεια ενέχουν κίνδυνους, καθώς καταλήγουν σε χώρα «με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση». Παράλληλα, σημείωσε πως, αν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένη να προβεί σε ελέγχους, προκειμένου να διερευνηθεί αν γίνονται εκροές κεφαλαίων και με άλλους τρόπους από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων προς γειτονική χώρα, ίση με το 1% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της εκροής κεφαλαίων κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους ανήλθε στα 70 εκατ.ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.


Πηγή
 

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εφημερίδα Σκοπίων: «Οι Έλληνες διαμαρτύρονται γιατί μας φοβούνται»

Τώρα ... τρομοκρατήθηκα…
Φτάσαμε να ακούμε ότι φοβόμαστε και τους γείτονες.



Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ούτρινσκι»  αναφέρεται στα αιτήματα των κρατών που  απευθύνονται στα Σκόπια και προκλητικά τονίζει πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία «φοβούνται» πως θα χάσουν εδάφη τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει "Ο καθένας λέει ότι τα Σκόπια τους χρωστάνε κάτι: Οι Έλληνες θέλουν να αλλάξουν το όνομα και να μη τους κλέβουμε την αρχαία ιστορία. Η Βουλγαρία λέει όχι στην κλοπή της μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστορίας της. Και διαμαρτύρονται για μια αντι-βουλγαρική ταινία και κάποιο μυθιστόρημα. Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες γιατί μας φοβούνται, γιατί έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις».
Γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Τα Σκόπια έχουν γίνει ένα μεγάλο γραμματοκιβώτιο. Η Αθήνα στέλνει τακτικά ζήτημα για erga omnes (νέο όνομα για ευρεία χρήση).  Η Σόφια δεν πάει παρακάτω, είναι έτοιμη να μας κλειδώσει.Η Σερβία έχει μία ή δύο παλέτες με αιτήματα, για την ιστορία και για την απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Βρανισκόφσκι.

Πηγή: NEWSBOMB