Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Απογοητευμένος από την ΕΕ ο πρόεδρος των Σκοπίων

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έκανε αποδεκτή τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή, στην οποία αναφέρθηκε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας.
 
«Φαίνεται ότι κάποιες αναχρονιστικές νοοτροπίες στα Βαλκάνια, όπως και διάφορα συμφέροντα και διχαστικές αντιλήψεις στην περιοχή, εξακολουθούν να υφίστανται και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.
 
«Το μήνυμά μου προς όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτών των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, είναι ότι έπραξαν λανθασμένα. Το μήνυμά μου προς όλους εκείνους που διαφοροποιήθηκαν και αποτελούν πλειοψηφία είναι το εξής: Σας ευχαριστώ για το θάρρος, τη βούληση και το όραμά σας. Δεν πρόκειται ποτέ να σας ξεχάσουμε» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
 
Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου άλλαξε ριζικά την κατάσταση και επιβεβαίωσε την ορθότητα των πολιτικών της ΠΓΔΜ. 
«Μετά την απόφαση αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αυξάνεται και πάλι συνεχώς ο αριθμός των υποστηρικτών, φίλων και εταίρων μας. Αυτό φάνηκε και στο Σικάγο αλλά και στις Βρυξέλλες και πλέον τα επιχειρήματα εκείνων που θέλησαν και κατόρθωσαν να μας παρεμποδίσουν, γίνονται όλα και πιο έωλα και εξασθενούν μέρα με την ημέρα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν επ' αόριστον την αλόγιστη πολιτική των παρεμποδίσεων» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.
 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

"Το ΝΑΤΟ δεν είναι πάρτι να έρχεται όποιος θέλει ακάλεστος"!

Αντεπίθεση Αβραμόπουλου σε Αλβανία και Σκόπια με αιχμές προς το ΝΑΤΟ για την διεύρυνση του οποίου είπε ότι δεν πρέπει “να συγχέεται με πάρτι όπου μπορεί ο καθένας να πηγαίνει ακάλεστος”.

Ο Αβραμόπουλος  που συμμετέχει στην Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αφού υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στη διευρυνσιακή διαδικασία, ως ένα καθοριστικό εργαλείο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου στην περιοχή, τόνισε ότι “η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συγχέεται με «πάρτι» όπου μπορεί να πηγαίνει ο καθένας ακάλεστος (The enlargement is an open door policy but not an open house party)”.

Υπενθύμισε τις συνέπειες που είχε ιστορικά ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός στην περιοχή μας, και περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, στηλιτεύοντας την έξαρση του εθνικισμού, των εδαφικών διεκδικήσεων, του αλυτρωτισμού και του λαϊκισμού, που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή κάποιων χωρών της περιοχής. Ο Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουν απόφαση ότι η επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια έχει οριστικά τελειώσει και ότι τα ανοικτά προβλήματα της περιοχής δεν πρέπει να εισαχθούν ανεπίλυτα στη Συμμαχία. Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την αναφορά του στο θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των βασικών αρχών και προϋποθέσεων που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας.


Πηγή