Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Οι εργαζόμενοι στην ΜΕΒΓΑΛ έδιωξαν το ΠΑΜΕ

«Θέατρο του παραλόγου» χθες έξω από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, καθώς λίγοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο εργοστάσιο, τη στιγμή που στην κινητοποίηση δεν είχαν συναινέσει επτακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι της εταιρείας. Ο αποκλεισμός της κεντρικής παραγωγικής μονάδας της ΜΕΒΓΑΛ έγινε στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας στην εταιρεία, την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η οποία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού της γαλακτοβιομηχανίας, που είναι οργανωμένο στο Σωματείο «Αξιός» με δύναμη επτακοσίων και πλέον μελών.
Στο πλαίσιο αυτό, 25 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και κάποιοι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ από το υποκατάστημα των Αθηνών δεν επέτρεψαν χθες το πρωί την πρόσβαση στο εργοστάσιο, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της ΜΕΒΓΑΛ.Στην περιοχή κλήθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες, όμως, δεν έκαναν κάποιου είδους επέμβαση, καθώς τελικά ο αποκλεισμός λίγο πριν από το μεσημέρι τερματίστηκε.
Ομαλοποίηση
Οι εργαζόμενοι στο σύνολο της ΜΕΒΓΑΛ, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στη Βόρεια Ελλάδα με σχεδόν 1.000 άτομα προσωπικό, έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα, τα οποία αντιστοιχούν σε 2,5 μισθούς και εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Ιουνίου η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί. Ειδικά για το υποκατάστημα των Αθηνών, υφίσταται ζήτημα αναστολής της λειτουργίας του, καθώς το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει βάλει «μέσα» την επιχείρηση κατά 4,5 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό έχουν εξευρεθεί συμφερότεροι τρόποι για την εξυπηρέτηση της δραστηριότητας της εταιρείας στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
«Την απεργία την κήρυξε η Ομοσπονδία Γάλακτος, ύστερα από συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων στο υποκατάστημα της Αθήνας, ένα συνδικαλιστικό όργανο με εβδομήντα μέλη. Εμείς σαν Σωματείο Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ 'Ο Αξιός', με περισσότερα από επτακόσια μέλη, δεν συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στα εργασιακά μας θέματα, δεν θέλουμε η ΜΕΒΓΑΛ να έχει την κατάληξη της ΑΓΝΟ», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του «Αξιού» Βασίλης Ζωγραφίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ, Π. Παπαδάκη, «δεν μπορεί κάποιοι να εμποδίζουν την εργασία με το έτσι θέλω. Οταν γίνονται κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς, διασαλεύεται η παράδοση των τελικών προϊόντων της εταιρείας όχι μόνο στην εσωτερική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό».

Από την Ημερησία