Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Φόβοι (?!) των Ελλήνων επενδυτών για την αυστηρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση των Σκοπίων

Προσπαθούν οι φιλότιμες Ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν την Σκοπιανή οικονομία, Να χτισθούν πολυκαταστήματα, να δώσουν δουλειές και να αφήσουν χρήμα στα ταμεία του κρατιδίου. Όμως δεν το κάνουν πολύ καλά.

Κάποιο παιχνιδάκι δεν θα είχε οδηγίες στα σλαβομακεδονικά και έπεσε βαρύς ο πέλεκυς στην Ελληνική επιχείρηση. Ανησυχούν τώρα οι Έλληνας επιχειρηματίες μήπως και τους δυσκολέψουν στις επενδύσεις οι αρχές της ΠΓΔΜ. 36 εκατομμύρια ευρώ ήταν μόνο η συγκεκριμένη επένδυση στα Σκόπια.

Στην Ελλάδα για να κάνουν επένδυση ζητάνε τα μισά κεφάλαια να είναι επιδότηση και μετά κλαίγονται ότι με μόνο 5% κέρδος που έχουν δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές, Αλήθεια στα Σκόπια οι τιμές τους είναι ίδιες με εδώ? Γιατί αν είναι δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν τίποτα.

Το άρθρο από την Voria.gr

Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, ανοίγει σήμερα το Jumbo στα Σκόπια

Φόβοι των Ελλήνων επενδυτών για την αυστηρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση των Σκοπίων

Ανοίγει σήμερα το κατάστημα παιχνιδιών της αλυσίδας Jumbo στα Σκόπια, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr,  η λειτουργία του οποίου διεκόπη για 15 ημέρες μετά την επίδειξη ισχύος των αγορανομικών αρχών της γειτονικής χώρας.

Αν και το κατάστημα θα ανοίξει σήμερα,  οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί βλέπουν το όλο θέμα με σκεπτικισμό, ενώ φοβούνται μήπως επανέλθει το καθεστώς άσκησης της επιχειρηματικότητας  μετ΄ εμποδίων στα Σκόπια για τους Ελληνες επενδυτές.  Θεωρούν οτι η αγορανομία των Σκοπίων εξάντλησε όλη την αυστηρότητα της, επιβάλλοντας 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας γιατί σε ορισμένα προϊόντα δεν υπήρχε περιγραφή οδηγιών στην τοπική γλώσσα.
Εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία τους μήπως η αυστηρότητα που επιδείχθηκε αποτελεί για την κυβέρνηση των Σκοπίων αλλαγή στάσης απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες που επένδυσαν στη χώρα τους και μάλιστα στηρίζουν την οικονομία της. Αν και όπως παραδέχονται στη Voria.gr προγενέστερα είχε δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα στις σχέσεις τους με τη δημόσια διοίκηση εκεί, η  εξέλιξη με το Jumbo τους προβληματίζει.  Οι Έλληνες επενδυτές στη γειτονική χώρα τονίζουν ότι οι διαφορές σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δυο χώρων δεν είναι  απαραίτητο να  παρεμποδίζουν το επιχειρείν. Υπογραμμίζουν, δε, ότι είναι παράδοξο να επενδύει κανείς στη γειτονική χώρα και να αντιμετωπίζεται με τέτοιον τρόπο από την κυβέρνηση.

Το Jumbo λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο Vero Centar ελληνικών συμφερόντων του ομίλου Βερόπουλος, το οποίο είναι καινούργιο, καθώς  ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Σεπτεμβρίου και αποτέλεσε επένδυση 36 εκατ.ευρώ. Στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν 43 καταστήματα  ανάμεσα στα οποία και ένα μεγάλο σούπερ-μάρκετ του ομίλου Βερόπουλος, καθώς και εταιρίες λιανικού εμπορίου, ένδυσης και αξεσουάρ,  εστίασης και διασκέδασης.

Σημειώνεται ότι η εταιρία Vero που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο κατέθεσε ένσταση στο υπουργείο Οικονομίας της πΓΔΜ, κατά της  απόφασης της αγορανομίας υποστηρίζοντας ότι όλα τα προϊόντα στο Jumbo φέρουν ετικέτες στην τοπική γλώσσα.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η Μουσουλμανική ΠΓΔΜ

Την προσπάθεια της ΠΓΔΜ να προσεγγίσει τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης την θεωρώ ως καλά νέα γιατί αποδεικνύει ότι οι γείτονες δεν έχουν πετύχει την υποστήριξη που περίμεναν από τον δυτικό κόσμο και την εύκολη είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πολλά διεθνή ΜΜΕ υποστήριξαν ακόμα και τις εξωφρενικές θέσεις του κρατιδίου για «Μακεδονικό Πολιτισμό» αλλά το σύνολο των σοβαρών μελετητών γελάει με τους ισχυρισμούς.

Η νέα τακτική είναι συνεπής με την αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης Γκρουέφσκι που ουσιαστικά απειλεί την διεθνή κοινότητα ότι αν δεν εξασφαλιστεί η συμμέτοχη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ θα αποσταθεροποιηθεί όλη η περιοχή. Το νέο επικοινωνιακό τρικ είναι η υποστήριξη των Μουσουλμάνων. Αυτό που δεν κατάλαβαν οι Σκοπιανοί πολιτικοί είναι ότι η ΕΕ δεν έχει καμία μα καμία διάθεση να βάλει μουσουλμανικές χώρες στους κόλπους της. Αυτή η προσπάθεια θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ευτυχώς που κάνουν τόσο χοντρά λάθη μόνοι τους την ώρα που εμείς δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα βασικά μας δικαιώματα.


ΠΓΔΜ: Η γειτονική χώρα, συζητά την ένταξή της, στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης(!) - Στον ΟΙΔ, συμμετέχουν 57 χώρες, με κοινό σκοπό τη διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων παγκοσμίως

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), Εκμελντενίν Ιχσάνογλου, συναντήθηκε, σήμερα, στα Σκόπια με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αμπντουλκαντάρ Μεμέντι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στον ΟΙΔ, καθώς και θέματα αμοιβαίας στήριξης διαφόρων πρωτοβουλιών από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Μεμέντι σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ, ως χώρα με κατά το 1/3 μουσουλμανικό πληθυσμό, μπορεί να έχει εξαιρετική συνεργασία με τις χώρες-μέλη του ΟΙΔ, τονίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΙΔ έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
Ο κ. Ιχσάνογλου χαιρέτισε την τοποθέτηση του κ. Μεμέντι ως ειδικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στον ΟΙΔ.

Ο Γ..Γ του ΟΙΔ βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς συμποσίου «Ισλαμικός Πολιτισμός στα Βαλκάνια», το οποίο διοργανώνουν η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ (MANU) και το Κέντρο Ερευνών της ισλαμικής ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού.

Ο ΟΙΔ είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που σχηματίστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1969 στη Σύνοδο του Ραμπάτ στο Μαρόκο. Αριθμεί 57 χώρες-μέλη και ο βασικός του στόχος είναι η διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.


Πηγή

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Προστατέψτε επιτέλους την Βόρεια Ελλάδα

Επιτόκιο 1.4% έδωσε λοιπόν το ΔΝΤ στη φτωχή ΠγΔΜ ενώ εμείς σαν χώρα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών βολευτήκαμε με ένα 5% (τουλάχιστον). Πρώτα είπαμε ότι λεφτά έχουμε, μετά ότι λεφτά δεν έχουμε και οι «φίλοι» μας αποφάσισαν ότι 5% τόκος είναι καλά για μας. Πανηγυρισμοί για την μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας που κατάφερε να πάρει το δάνειο και να μην χρεοκοπήσει. Χίλια μπράβο στους ήρωες Έλληνες διαπραγματευτές που πέτυχαν αυτό το επιτόκιο...

Τα Σκόπια είναι μια φτωχή χώρα και δεν μπορούν να πληρώσουν παραπάνω οπότε το 1.4% είναι δίκαιο. Και αυτό όμως δυσκολεύει όσο ναναι τις τίμιες προσπάθειες της κυβέρνησης Γκρουεφσκι να εκσυγχρονίσει το κρατίδιο και να επανορθώσει ιστορικά λάθη χιλιάδων ετών. Ξέρετε πόσα λεφτά θέλουν τα διεθνή ΜΜΕ για να γράψουν ένα άρθρο για τον μη-Ελληνα Μέγα Αλέξανδρο και την καταπίεση των Σλαβομακεδόνων από την Ελλάδα; Πολλα.

Γι’ αυτό δικαίως το δάνειο και το χαμηλό επιτόκιο. Να συνεχίσουμε να βοηθάμε και εμείς από εδώ. Όλοι για βενζίνη στη ΠγΔΜ, για γιατρούς, για ψώνια και για καζίνο. Εμείς λεφτά έχουμε άλλωστε και σαν καλοί Χριστιανοί πρέπει να βοηθήσουμε τον πλησίον μας. Ακόμα και αν ο γείτονας μας έχει δείξει από καιρό το μαχαίρι που κρατάει.

Κύριοι της κυβέρνησης τι έχετε κάνει για να προστατέψετε την Βόρεια Ελλάδα; Τι μέτρα πήρατε? Βιομηχανίες, βιοτεχνίες και καταστήματα φυτοζωούν και κλείνουν. Η ανεργία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ και ο κόσμος παρακαλάει για οποιοδήποτε δουλειά. Δίπλα μας τα Σκόπια αναπτύσσονται ταχύτατα, παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια και στοχεύουν στα Ελληνικά εισοδήματα. Προστατέψτε πια ότι απέμεινε από την Ελληνική επιχειρηματικότητα. Χύθηκε αίμα για να ελευθερωθεί η Βόρεια Ελλάδα και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να την διαλύσετε. Και όσοι από εσάς πάτε για φθηνότερες αγορές και διασκέδαση στα Σκόπια και την Γευγελή σκεφτείτε ποιον χρηματοδοτείτε.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ιδρύθηκε το κίνημα «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε»

Προτροπή στους Έλληνες να καταναλώνουν προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αλλά και στους επιχειρηματίες να κάνουν τα αγαθά που προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά απευθύνει το «Κίνημα Πολιτών (καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε)» ως αντίδοτο στην κρίση. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και υπογράφεται από 90 προσωπικότητες του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου. 

Το βασικό σύνθημα του κινήματος, είναι «Ντύνομαι, τρώω, κάνω τουρισμό ελληνικά». Στόχος του η αλλαγή συνηθειών του Έλληνα και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Η πρωτοβουλία υπογράφεται από την υπερνομάρχη Αθηνών -Πειραιώς, Κωνσταντίνα Μπέη, τον πρ. πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, και τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό.

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, αλλά και τους επιχειρηματίες να συνδράμουν σε αυτό κάνοντας τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά», τόνισε η κ. Μπέη  ενώ πρόσθεσε πως «όλοι μπορούμε να λειτουργήσουμε με την ευθύνη, που μας αναλογεί, να αλλάξουμε συνήθειες και να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία».
Ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Β . Κορκίδης, τόνισε οτι «Σήμερα βλέπουμε να πυκνώνουν οι φωνές για έναν κοινωνικό "πατριωτισμό"».

Επικαλέστηκε ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα παράγονται 30% της κατανάλωσης παπουτσιών και το 70% εισάγεται ενώ υπολόγισε ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται 9 δισ. ευρώ για προϊόντα "μαιμού"

Πηγή