Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Στην Μακεδονία η φτώχια, στη ΠΓΔΜ τα τραγούδια

Η Βόρεια Ελλάδα ήδη στενάζει από την ανεργία αλλά τα χειρότερα έρχονται. Το 95% των επιχειρηματιών θεώρει ότι η κατάσταση είναι “κακή” και το 36% των επιχειρήσεων προτίθενται να προβούν σε απολύσεις μέσα στο μήνα Μάιο. Από την άλλη πλευρά μάλλον υπάρχουν λεφτά στη ΠΓΔΜ αφού ο Σταμάτης Γονίδης ετοιμάζεται για συναυλίες σε παραμεθόριο καζίνο. Όπου να ‘ναι θα πιάσουμε πάτο αδέρφια...


Επιχειρήσεις: «Έκρηξη» της ανεργίας στη βόρεια Ελλάδα

Σημαντική άνοδο του ποσοστού ανεργίας, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, προοιωνίζεται η πρόθεση των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε απολύσεις το Μάιο, όπως προκύπτει από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), τον Απρίλιο. Οι μετρήσεις, που διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων - ερευνών «Interview», γίνονται σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της.

Ειδικότερα, το 36% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις τον Μάιο, έναντι 22% τον περασμένο Μάρτιο και 24% τον Απρίλιο του 2010. Αντίστοιχο ποσοστό 36% είχε παρουσιαστεί μόνον τον Νοέμβριο του 2010, ενώ το "άλμα" από το 22% του Μαρτίου, στο 36% του περασμένου μήνα, δεν έχει παρουσιαστεί ξανά από το ξεκίνημα των μετρήσεων του NGBI 500 (Οκτώβριος 2009).
Μεταξύ άλλων, ο δείκτης τον περασμένο Απρίλιο κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του (-42), από δημιουργίας του, ενώ υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2010. Η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών, άλλωστε, είναι έκδηλη, καθώς μόλις το 5% από αυτούς κρίνει τη γενική κατάσταση της εταιρία τους καλή, (το χαμηλότερο ποσοστό σ' αυτήν την επιλογή από τον Οκτώβριο του 2009).

Αναμονή
Επιπλέον, διαφαίνεται στάση αναμονής και ενδεχομένως αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων, από τις απαντήσεις τους για το πώς βλέπουν να εξελίσσεται η κατάστασή τους μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τοποθετήθηκαν τον Απρίλιο με σχεδόν παρόμοιο τρόπο, σε σχέση με το Μάρτιο, με μικρή συρρίκνωση του ποσοστού όσων βλέπουν επιδείνωση της κατάστασης.
Παρόμοιες είναι οι απαντήσεις τους μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου 2011 και στο ζήτημα του τζίρου, καθώς παρατηρούνται μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά όσων δηλώνουν συρρίκνωση ή διεύρυνση.

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου