Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ μόνο αν τα βρουν με την Ελλάδα

Είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μόνο αφού λυθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, βλέπει ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, Πολ Γουόλτερς.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης, «Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστές και επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: η «Μακεδονία» θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας».

Επίσης υποστήριξε πως «Εμείς, προτρέπουμε την «Μακεδονία» και την Ελλάδα να συνεργάζονται και να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Και φυσικά συνεχίζουμε να προτρέπουμε την «Μακεδονία» να συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αμερικανός πρέσβης, σε συνέντευξη που έδωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων «Κάπιταλ», υποστήριξε πως η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στην Συμμαχία ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας πως  η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, προτρέποντας τους ηγέτες Ελλάδας και Σκοπίων να βρούν μία αμοιβαία αποδεκτή λύση μόνοι τους μέσω του ΟΗΕ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν έλυσε την βασική διαφορά μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, οι «Μακεδόνες» ηγέτες πρέπει να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους. Ούτε η Διεθνής Κοινότητα, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν το ζήτημα και γι' αυτό θα διεμήνυα στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται σοβαρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η διαδικασία στον ΟΗΕ υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Πηγή

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

22,3% η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία

Αυξάνει επικίνδυνα ο αριθμός των ανέργων, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του έτους 216.053 άτομα έχασαν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 24,6% επί του συνόλου των ανέργων (878.266), ήτοι 216.053 άτομα, πέρασαν το κατώφλι της ανεργίας κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011.

Η ανεργία έφτασε στο 17,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι 16,3% του δεύτερου τριμήνου και 12,4% του τρίτου τριμήνου του 2010.

Οι άνεργοι ανέρχονται πλέον σε 878.266 άτομα και οι απασχολούμενοι σε 4.079.286. άτομα. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2011 και 41,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010. Οσο δε για την απασχόληση, μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 7,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το τοπίο της αγοράς εργασίας και των ανέργων, όπως διαμορφώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, έχει ως εξής:

1 Οι γυναίκες πρωτεύουν, με ποσοστό ανεργίας 21,5%, έναντι 15% των ανδρών.
Πρωτιά και για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου η ανεργία πιάνει το 35,3%, και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 30-44 ετών με 16,2%, 45-64 ετών με 11% και 3,2% για 65 ετών και άνω.

2 Οσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο πλήττονται περισσότερο, με την ανεργία να πιάνει ποσοστά 25,1% και ακολουθούν με 24,6% όσοι τελείωσαν μερικές τάξεις του Δημοτικού, 15,9% απολυτήριο Δημοτικού, 18,5% απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης, 19,5% απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης, 20,1% απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά, 9,5%, σημειώνονται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό και 13,9% στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

3 Από το σύνολο των ανέργων, το 89,7% ή 787.804 άτομα αναζητούν εργασία ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση. Εξ αυτών, το 48,9% ή 385.236 άτομα αναζητούν αποκλειστικά πλήρη απασχόληση και το 43,1% ή 339.543 αναζητούν πλήρη απασχόληση, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένοι να εργαστούν και με μερική απασχόληση.

4 Ενα 7% ή 61.478 άτομα από το σύνολο των ανέργων απέρριψαν κάποια εργασία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, κυρίως επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (30,65%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (24,4%) ή δεν τους εξυπηρετούσε το ωράριο (15,8%).

5 Σχεδόν 1 στους 4 ανέργους, δηλαδή το 24,6% του συνόλου ή 216.053 άτομα, είναι οι νέοι άνεργοι, που έχασαν τη δουλειά τους κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.


6 Περίπου 1 στους 2 ανέργους, δηλαδή το 53,2% ή 467.237 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή ψάχνουν δουλειά πάνω από 12 μήνες.

7 Περισσότεροι είναι οι άνεργοι με ξένη υπηκοότητα, ήτοι 19,8%, ενώ οι Ελληνες υπήκοοι πιάνουν ποσοστό ανεργίας 17,5%.

8 Το 72,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, έναντι 51,7% των Ελλήνων.

9 Στη Δυτική Μακεδονία εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 22,3%, και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 19,7% και ακολουθούν Κεντρική Μακεδονία με 19,1%, Στερεά Ελλάδα 19%, Δυτική Ελλάδα 18,5%, Αττική 18,4%, Θεσσαλία 18,3%, Ηπειρος 16,2%, Πελοπόννησος 14,7%, Κρήτη 14,6% και Βόρειο Αιγαίο 13,9%. Στον αντίποδα, τα Ιόνια με ποσοστό ανεργίας 8,5% και το Νότιο Αιγαίο με 10,3%.

10 Στο τρίτο τρίμηνο του έτους βρήκαν δουλειά 89.611 άτομα, που ήταν άνεργα προ έτους, ενώ 38.522 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντιθέτως, 199.812 άτομα, που απασχολούνταν προ έτους, τώρα είναι άνεργα και άλλα 101.075 άτομα, που απασχολούνταν, τώρα είναι οικονομικά μη ενεργά. Ενώ άλλα 114.535 άτομα, που προ έτους ήταν οικονομικά μη ενεργά, έψαξαν δουλειά, αλλά δεν βρήκαν.
Μισθωτοί το 64%

11 Οι μισθωτοί παραμένουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς στην Ελλάδα είναι το 64% επί του συνόλου των απασχολουμένων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 80%. Οι αυτοαπασχολούμενοι καλύπτουν το 23%, οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό το 7,7% και ένα ποσοστό 5,3% είναι βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση.

12 Σε χαμηλά επίπεδα 6,8% παραμένει το ποσοστό των μερικώς απασχολούμενων ατόμων, εκ των οποίων το 56,5% έκανε αυτή την επιλογή, γιατί δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση και το 5,3% γιατί φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενηλίκους.

13 Η ανεργία πλήττει τους εργαζομένους σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στον πρωτογενή τομέα διαπιστώνεται μείωση 8,6% των απασχολουμένων, στο δευτερογενή 15,6% και στον τριτογενή 4,8%.

Πηγή

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

"Η Αρχαία Μακεδονία δεν είναι δική μας ούτε η ιστορία της"

Λάβρος κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο προκάτοχός του Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι. "Προσπαθεί να επιβάλλει την αρχαία ελληνική ιστορία ως δική μας", σημειώνει. Δεν βλέπει φως στο Ελληνοσκοπιανό.

Λίγο μετά τη δικαίωση των Σκοπίων από το δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, μιλώντας στο "Radio Free Europe", επιτίθεται στο νυν πρωθυπουργό, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος "VMRO DPNE", του οποίου σήμερα ηγείται ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτίθεται κατά του διαδόχου του για την πολιτική "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τονίζοντας με νόημα πως επιχειρεί να "ξαναγράψει την ελληνική ιστορία", ενώ θεωρεί πως τα Σκόπια θα εκμεταλλευτούν την απόφαση της Χάγης, προκειμένου να μην υπάρξει λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
"Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε  ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα.
Για μένα είναι  πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας.

Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχτούμε και το  οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ.
Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε" δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς "αρχαιομακεδονοποίησης" που προωθεί η κυβέρνηση Γκρούεφκσι.

Όσον αφορά της απόφαση της Χάγης, ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε : "Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας.  Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα,  στα επόμενα,  τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια", προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι σε θέση να συμβιβαστεί με την Ελλάδα,  ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε κατηγορηματικά:
"Όχι. Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή".

Πηγή

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

FYROM-ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ 
Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ 

 Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν πέτυχε τον κύριο στόχο της προσφυγής που έκανε κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης. Πράγματι, οι δικαστές δε δέχθηκαν το αίτημα της γειτονικής χώρας για εξαναγκασμό της Ελλάδας έτσι ώστε μην προβάλλει αντίρρηση στην εισδοχή της FYROM στο NATO ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία.

 Τα Σκόπια με αφορμή διάφορα γεγονότα, π.χ. Διμερή στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και τις ΗΠΑ το 2004, καθ’ όλο το διάστημα μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995, δεν έπαψαν να πιέζουν προς την αναγνώριση τους ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». 
Από την άλλη, κάνοντας χρήση το γειτονικό μας κρατίδιο του γνωστού προσωρινού ονόματος, υπέγραψε τη “Συμφωνία για Σταθεροποίηση και Σύνδεση” με την ΕΕ (Stabilization and Association Agreement) το 2000. Η τελευταία τέθηκε σε εφαρμογή το 2004. Είναι μια συμφωνία προπομπός για την ένταξή των Σκοπίων στην ΕΕ. Δεν προεξοφλεί όμως καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την ένταξή της εν λόγω χώρας στην Ένωση, καθώς οι μεταβλητές που την επηρεάζουν δεν εμπεριέχονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Έτσι, η (μη) ένταξη των Σκοπίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν ερμηνεύεται μόνο από το ζήτημα του ονόματος. Υπάρχουν κι’ άλλοι παράγοντες που δικαιολογούν μια τέτοια επιλογή εκ μέρους της Ελλάδας (όπως π.χ. προκλητικές, μη φιλικές πράξεις εν δυνάμει εχθρικές κ.λπ). 
 
Η ενσωμάτωση και επιλεκτική χρήση τέτοιων παραγόντων στην εξωτερική πολιτική, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Αυτό θα ορίσει τα κριτήρια λοιπόν της ένταξης ή μη μιας υποψήφιας χώρας σε ένα διεθνή οργανισμό, εφόσον κληθεί να εκφράσει άποψη. 
 Η κυβέρνησή του κάθε κράτους είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει την φιλική ή μη στάση μιας χώρας απέναντι του ή οτιδήποτε άλλο. Ουδείς άλλος μπορεί να ορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εθνική εξωτερική πολιτική. 
 
Επίσης, ουδείς μπορεί να παρέμβει έτσι ώστε να εξαναγκάσει για την αλλαγή του τρόπου σκέψης της εκάστοτε κυβέρνησης, ορίζοντας κατ’ επέκταση το τι δε θεωρείται φιλικό. 
 Ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ σκιαγραφεί μόνο το περίγραμμα της έννοιας του φιλειρηνικού κράτους. Το όνομα λοιπόν, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα δεν αποτελεί τη μόνη μεταβλητή που επηρεάζει τις ελληνικές θέσεις. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι ο στρατηγός Ντε Γκώλ πρότασσε veto στην υποψηφιότητα της Αγγλίας στην ΕΟΚ έως το 1968, γιατί έτσι έκρινε ότι έπρεπε να πράξει. 
Η θέση κατά την οποία η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το την τελική της ονομασία, φαντάζει ως το ύστατο χαρτί της Ελληνικής διπλωματίας. Ως προς το όνομα ειδικότερα, καθώς η Ελλάδα προτείνει την εξεύρεση μίας από κοινού αποδεκτής λύσης, δεν αρνείται πια τον όρο «Μακεδονία», στο πλαίσιο όμως ενός σύνθετου ονόματος, που είναι μια επιλογή ιστορικά μη αποδεκτή, πολιτικά όμως αναγκαία.