Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ μόνο αν τα βρουν με την Ελλάδα

Είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μόνο αφού λυθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα, βλέπει ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, Πολ Γουόλτερς.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης, «Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστές και επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: η «Μακεδονία» θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας».

Επίσης υποστήριξε πως «Εμείς, προτρέπουμε την «Μακεδονία» και την Ελλάδα να συνεργάζονται και να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Και φυσικά συνεχίζουμε να προτρέπουμε την «Μακεδονία» να συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αμερικανός πρέσβης, σε συνέντευξη που έδωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων «Κάπιταλ», υποστήριξε πως η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στην Συμμαχία ενώ συνέχισε υποστηρίζοντας πως  η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, προτρέποντας τους ηγέτες Ελλάδας και Σκοπίων να βρούν μία αμοιβαία αποδεκτή λύση μόνοι τους μέσω του ΟΗΕ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν έλυσε την βασική διαφορά μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, οι «Μακεδόνες» ηγέτες πρέπει να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τους. Ούτε η Διεθνής Κοινότητα, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να λύσουν το ζήτημα και γι' αυτό θα διεμήνυα στις δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται σοβαρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η διαδικασία στον ΟΗΕ υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου