Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Εντονότερο το πρόβλημα των αστέγων στις μεγάλες πόλεις και στη βόρεια Ελλάδα

Σε 15.000 υπολογίζεται ο αριθμός των αστέγων στην περιοχή της Αττικής, με την ευρύτερη έννοια του όρου, που περιλαμβάνει ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους και αναγκάζονται να μένουν περιστασιακά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ή ακόμη και στο αυτοκίνητό τους.

Το πρόβλημα των αστέγων είναι ακόμη εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι χαμηλότερος (20-30 ετών). Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις εντονότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιοχή αυτή αλλά και στην έλλειψη επαρκών δομών παροχής υποστήριξης στην συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από καταγραφές ψυχολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο Πολίτης», Μιχάλης Κατσιμίτσης.

Με αφορμή μάλιστα την επικείμενη επίσκεψη του «Κοινωνικού Λεωφορείου του Πολίτη» στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, μιλά για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του οργανισμού, που έχει στόχο τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και ενός ειδικού γραφείου που θα δίνουν δωρεάν πληροφορίες σε άστεγους και άνεργους για θέματα όπως είναι η ρύθμιση χρεών, ζητήματα εύρεσης εργασίας και πληροφορίες για μικρές επιδοτούμενες εναλλακτικές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς και νομικές πληροφορίες.

Ο «Πολίτης» ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια και πραγματοποιεί στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε ειδικές δράσεις για τους αστέγους και εδώ και ένα χρόνο το «Κοινωνικό Λεωφορείο του Πολίτη», ένα ειδικό λεωφορειάκι, επισκέπτεται περιοχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προωθήσει τις δράσεις του, αναφέρει ο κ.Κατσιμίτσης.

Ενδεικτικά σημειώνει ότι μέσα στο 2011 το λεωφορείο, μαζί με τους τουλάχιστον 60 εθελοντές του, μετέβη μεταξύ άλλων στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τα νησιά ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην πλατεία του Φιλύρου, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου