Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Σταματούν την ... χρηματοδότηση της Ελλάδας τα Σκόπια !!!


Μέτρα για την ανακοπή της εκροής κεφαλαίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λαμβάνουν τα Σκόπια.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν θα ανεχθεί ενέργειες ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ, να δανείζονται κεφάλαια από τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους.
«Θα είμαστε», είπε, «πολύ προσεκτικοί ώστε να μην γίνονται εκροές κεφαλαίων προς ξένες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας. Αυτή είναι μια νέα τάση, την οποία δεν θα επιτρέψουμε να κλιμακωθεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις να παίρνουν δάνεια από τράπεζες στη "Μακεδονία" και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους εταιρίες στην Ελλάδα».

Ήδη όπως είπε ο κ. Στάβρεσκι, η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης, ζητώντας από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα αποθεματικά τους όταν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ.Στάβρσεσκι, τέτοιου είδους δάνεια ενέχουν κίνδυνους, καθώς καταλήγουν σε χώρα «με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση». Παράλληλα, σημείωσε πως, αν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένη να προβεί σε ελέγχους, προκειμένου να διερευνηθεί αν γίνονται εκροές κεφαλαίων και με άλλους τρόπους από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων προς γειτονική χώρα, ίση με το 1% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της εκροής κεφαλαίων κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους ανήλθε στα 70 εκατ.ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.


Πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου