Η διαφορά του ονόματος, μεταξύ των άλλων, θα είναι σήμερα το θέμα συζήτησης κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, Μιγκέλ Μορατίνος, στα Σκόπια, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα παραπάνω σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’, η οποία αναφέρεται και σε δημοσίευμα του λονδρέζικου ‘The Economist’ για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος με την Ελλάδα.
«Η επίλυση της διαφοράς θα έχει σημαντικά οφέλη σε όλους. Θα ενισχυθεί η σταθερότητα με την διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» σημειώνει το ‘Economist’ και προσθέτει ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι περισσότερο πιεστική στο ζήτημα αυτό.
Εξάλλου ο εισηγητής των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστός για τις φιλοσκοπιανές θέσεις του, Ζόραν Θάλερ, δήλωσε ότι αν η λύση δεν προέλθει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό της αιγίδας του ΟΗΕ, πρέπει η ΕΕ να αυξήσει το ενδιαφέρον της ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα αυτό στα πλαίσια της ισπανικής προεδρίας.
Στο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας γίνεται αναφορά στις θέσεις που εξέφρασε ο διευθυντής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» της Αθήνας, Σεραφείμ Φυντανίδης, «ο οποίος είναι 30 χρόνια στο πηδάλιο της εν λόγω εφημερίδας».
«Το παιχνίδι έχει χαθεί πριν από πολύ καιρό. Αρκεί να ανοίξει κανείς ένα παλιό βιβλίο που εκδόθηκε πριν από το 1990. Τι θα δούμε τότε; Ότι η Γιουγκοσλαβία είχε έξι δημοκρατίες, δηλαδή τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και τη Μακεδονία με πρωτεύουσα τα Σκόπια.
»Θυμάμαι ότι το 1980 η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχασε από τη Γιουγκοσλαβία με 1:4 και ο διαγωνισμός είχε γίνει στα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία» δεν μας ενοχλούσε, όπως φαίνεται τότε. Στη συνέχεια ήρθε η εξέγερση πάνω στο θέμα της ονομασίας.»
Τα παραπάνω είπε ο Σεραφείμ Φυντανίδης σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle και σύμφωνα με αυτόν, σημειώνει η «Βέτσερ», η Αθήνα και τα Σκόπια θα πρέπει να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος και να εγκαταλείψουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.
Αρνήθηκε, μάλιστα, ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ και δήλωσε πως πιστεύει ότι οι πολιτικοί στα Σκόπια ενδιαφέρονται για επίσπευση της λύσης του ονόματος.
Πηγή
Τρίτη 20 Απριλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου