Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Σκόπια: Εθνικιστικό χαρτί το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

K013F01BNS50 Απέραντο τοπίο με… λαμαρίνες θυμίζει η κεντρική πλατεία των Σκοπίων, η επονομαζόμενη “πλατεία Μακεδονίας”. Στις όχθες του ποταμού Αξιού, πάνω στη γραφική γέφυρα, ο 40χρονος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι καταστρώνει τα εθνικιστικά του σχέδια, οργανώνοντας την πολιτική του, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Το μεγάλο εργοτάξιο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας του γειτονικού κράτους έχει σχεδιαστεί να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό που ανακοίνωσε πως παρήγγειλε ο Γκρούεφσκι σε ιταλό καλλιτέχνη, με κόστος 4,5 εκατομμύρια ευρώ και ύψος (μαζί με τη βάση) που θα φτάνει τα 22 μέτρα. Ένα άλλο άγαλμα, αυτό του Φιλίππου, έχει σχεδιαστεί να στηθεί στην κεντρική πλατεία του Μοναστηριού. Η μεταφορά των αγαλμάτων έχει αναχθεί σε ένα από τα βασικά χαρτιά της κυβέρνησης, στην εσωτερική εθνικιστική της μάχη που αφορά το θέμα του ονόματος.
“Ο Γκρούεφσκι θα φέρει τα αγάλματα ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με την απόφασή του για τις εκλογές”, σχολίασε διπλωμάτης που μίλησε στη “ΜτΚ”. Οι πολιτικοί των Σκοπίων γνωρίζουν καλά πως ο 40χρονος πρωθυπουργός αναζητά όπλα για να ισχυροποιηθεί και πάλι, καθώς, μπορεί να βλέπει τις δημοσκοπήσεις να παραμένουν ευνοϊκές, όμως τα ποσοστά του έχουν παρουσιάσει πτώση.

Προετοίμασε το έδαφος
Το θέμα των αγαλμάτων αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα των τοπικών εφημερίδων στα Σκόπια, και κάθε εβδομάδα δημοσιογράφοι σχολιάζουν τις εξελίξεις αναφορικά με την εγκατάστασή τους. “Αποκλείεται να στηθούν μακεδονικά αγάλματα πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο”, διαβεβαιώνουν έγκυρες πολιτικές πηγές του γειτονικού κράτους. Ωστόσο ο Γκρούεφσκι έχει προετοιμάσει το έδαφος εκπέμποντας “εικόνα ετοιμότητας” για ένα θέμα που γνωρίζει πως θα προκαλέσει έντονες τριβές με την ελληνική κυβέρνηση.

Λαμαρινοκατασκευή έγινε παγοδρόμιο
Οι πεζοί στο κέντρο των Σκοπίων περνούν ανάμεσα από λαμαρινοκατασκευές, μία από τις οποίες εσχάτως έγινε… παγοδρόμιο. Στη μία είσοδο του εμπορικού κέντρου η πρόσβαση είναι παρόμοια με αυτή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Μια ξύλινη γέφυρα, φανερά επικίνδυνη, συνδέει τον πεζόδρομο στις όχθες του Αξιού με την πλατεία. Και όλα αυτά είναι εικόνα… εθνικού έργου.
Στο Μοναστήρι (Μπίτολα) ήδη είναι έτοιμη η βάση για το άγαλμα του Φιλίππου. Στα Σκόπια, η πλατεία έχει μετατραπεί σε απέραντο εργοτάξιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην πλευρά της οδού που ονομάστηκε “Μακεδονίας” θα στηθεί το μεγάλο άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου. Αυτές τις μέρες οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο πραγματοποιούνται για την τοποθέτηση σωληνώσεων σιντριβανιού που θα είναι στον ίδιο χώρο. “Η εικόνα αυτή θα είναι η ίδια μέχρι τις εκλογές ως εικόνα προετοιμασιών”, επισήμαναν παράγοντες της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ. Ωστόσο η τύχη του τεράστιου αγάλματος, που θα αναπαριστά τον Αλέξανδρο έφιππο στον Βουκεφάλα και δίπλα του θα βρίσκονται στρατιώτες της μακεδονικής φάλαγγας, δεν είναι γνωστή παρά μόνον στον ίδιο τον σκοπιανό πρωθυπουργό. Οι τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν διέψευδαν πως έχει μεταφερθεί στο γειτονικό κράτος, αλλά παραμένει στην Ιταλία για… επιχάλκωση.

Κριτήριο το όνομα
Τα εθνικιστικά σχέδια του Γκρούεφσκι με την τοποθέτηση αγαλμάτων αναμένεται να ανεβάσουν τα ποσοστά του. Πάντως δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα με την Ελλάδα. Θα ξεκινήσει λοιπόν με τα αγάλματα του Γκότσε Ντέλτσεφ και του Ντάμε Γκρούεφ, δείχνοντας πως το έργο για το “Πλάνο 2014”, όπως έχει ονομάσει το σχέδιο για την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, θα προχωρήσει. Μπορεί επίσης να δούμε αψίδες αλλά και λέοντες.
Η πρόοδος των εργασιών δεν θα εξαρτηθεί από τη ροή των χρημάτων -ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το όνομα και τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και μετά ο Γκρούεφσκι θα αποφασίσει πότε θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Και τότε θα στηθούν και τα αγάλματα.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου