Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Προβλήματα που αναδειχτήκαν στην ημερίδα για τη Διασυνοριακότητα

Τα βασικά ερωτήματα

Τα βασικά ερωτήματα για το αν η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί απειλή ή ευκαιρία για την Βόρεια Ελλάδα έθεσε η κα Αλίντα Καλοφωλιά της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ στην ημερίδα «ΔIAΣYNOPIAKOTHTA - Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα»:  

Πώς προασπίζουν οι επιχειρήσεις τα διαφυγόντα κέρδη τους; Και από την άλλη πλευρά, πώς μεριμνά η πολιτεία για την υποστήριξή τους;

Η κα Καλοφωλιά δήλωσε στην ομιλία της ότι όχι μόνο καταγράφονται μαζικές αποχωρήσεις ελληνικών επιχειρήσεων από τις γειτονικές χώρες, αλλά και μαζικές διαρροές της καταναλωτικής δύναμης και πίστης. Είναι γνωστό ότι έλληνες καταναλωτές αγοράζουν τις οικιακές τους συσκευές από τις γειτονικές χώρες και επισκέπτονται οδοντιάτρους γιατί εκεί οι τιμές είναι καλύτερες.

Οικονομική ανάπτυξη πολλαπλών ταχυτήτων

Οι σημαντικές διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών της Βορείου Ελλάδος επισημάνθηκαν από τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ Νικόλαο Βαρσακέλη. Συμφώνα με την παρουσίαση του κ. Βαρσακέλη η Κεντρική Μακεδονία ως σύνολο επιδεικνύει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, διότι  ο κάμπος της Μακεδονίας είναι από τους πλουσιότερους της Ελλάδας, υπάρχει αρκετή μεταποίηση, καθώς επίσης  και πολύ μεγάλη συγκέντρωση των υπηρεσιών στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη μεριά, η Δυτική Μακεδονία χαρακτηρίζεται κυρίως από δύο παραγωγικούς κλάδους, είναι ο κλάδος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοζάνη και επίσης ο κλάδος της γούνας στο νομό Καστοριάς.

Σε σχέση με την εκπαίδευση, η Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη έχει πανεπιστημιακά ιδρύματα με ανάλογη ανάπτυξη του τριτογενούς  τομέα σε ερευνητικά κέντρα. Αντίθετα στη Δυτική Μακεδονία παρατηρείται  έλλειψη του τριτογενούς τομέα.

Από το φθινόπωρο του 2009 και μετά αρχίζει και διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα σε σχέση με τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Παρατηρείται  πτώση των παραγγελιών και των πωλήσεων και αύξηση των αποθεμάτων στη βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης έχουμε πτώση της παραγωγής από τα μέσα του 2009, πτώση της απασχόλησης στη βιομηχανία από το καλοκαίρι του 2008 καθώς και πτωτική πορεία των τιμών.

Τα σημαντικά προβλήματα στη Βόρειο Ελλάδα υπογράμμισε και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης:

Έχουν κλείσει εργοστάσια, μεγάλες μονάδες παραγωγικές, οι οποίες ήταν δεμένες κάθετα με την παραγωγή του τόπου, υφαντουργεία, κλωστοϋφαντουργίες, δεμένες με το βαμβάκι, την παραγωγή του τόπου, κλείσανε. Εδώ δεν μιλάμε απλά για εκατοντάδες θέσεις εργασίας εργαζομένων, μιλάμε για επίπτωση στο σύνολο της παραγωγής, αφού αυτό είναι δεμένο με την αγροτική παραγωγή. Έχουμε μετακίνηση και μετεγκατάσταση ισχυρών βιομηχανιών, δεν χάνουμε απλώς κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δεν χάνουμε απλώς το εξαγώγιμο προϊόν και το αντίστοιχο συνάλλαγμα το οποίο έμπαινε στη χώρα, χάνουμε μια σειρά από παράπλευρες δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζουν την οικονομία μας.

Όλα αυτά έχουν ήδη γραφτεί πολλές φορές από τα blogs που κρούουν εδώ και χρόνια των κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Βορείου Ελλάδος και την αφαίμαξη που υφίσταται από γειτονικές χώρες.

Τώρα πλέον αποτελούν επίσημο θέμα συζητήσεων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό γιατί με μια συντονισμένη προσπάθεια η υπάρχουσα αρνητική κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί υπέρ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου