Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Aσφυκτική η οικονομική κατάσταση στα Σκόπια - 35% η ανεργία - Μεγάλες διαδηλώσεις κατά Γκρουέφσκι


Aσφυξία προκαλεί στα Σκόπια η άθλια οκονομική κατάσταση της χώρας με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 35% και όλο αυτό αποτυπώθηκε χθες το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια την οποία διοργάνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν περίπου 25.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από όλη τη χώρα, αν και από το SDSM έλεγαν ότι οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 40.000.

Ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, άσκησε δριμεία κατηγορία κατά της πολιτικής του Γκρούεφσκι σε όλους τους τομείς και ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά τον Νοέμβριο.

Ο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό και ότι γκρέμισε το κοινωνικό σύστημα. Σημείωσε ότι η χώρα είναι η τελευταία στην περιοχή σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ κατέχει τη «θλιβερή πρωτιά» στην ανεργία, η οποία, όπως είπε, καλπάζει διαρκώς.

«Να είστε σίγουρος κ. Γκρούεφσκι ότι για τη ληστεία που διαπράξατε στη χώρα τα τελευταία χρόνια θα λογοδοτήσετε» προειδοποίησε ο Τσερβένκοφσκι.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Τσερβένκοφσκι επαναλάμβανε την άποψη, ότι, εάν μέχρι τον Νοέμβριο, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, οι πρόωρες εκλογές θα καταστούν αναγκαίες.

Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά τον Νοέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας ή την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, επικαλούμενος τη γενικότερη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει επέλθει η χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου