Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Απολύσεις για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Σε απολύσεις προσωπικού αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ανεβάζοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα πλέον ύψη. Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις για την απασχόληση περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα του δείκτη NGBI 500 (Northern Greece Business Index 500), στον οποίο αποτυπώνεται το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2010 στις -30 μονάδες, έναντι -20 μονάδων τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση του τελευταίου οκταμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, πλέον μόνο το 15% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι ευνοϊκότερο, έναντι ποσοστού 23% τον Απρίλιο. Αντίστοιχα, επιδείνωση «βλέπει» πια το 42%, σε σχέση με το 38% του προηγούμενου μήνα, ενώ διευρύνεται και το ποσοστό όσων εκτιμούν στασιμότητα (44% έναντι 39% τον Απρίλιο).

Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα της εκτίμησης των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους, αφού μόλις το 11% την κρίνει ως καλή (15% τον προηγούμενο μήνα), το 45% «βλέπει» στασιμότητα και το 44% την αποτιμά ως κακή (έναντι 40% τον Απρίλιο).
Κάθετη είναι η πτώση των πωλήσεων των επιχειρήσεων, οι οποίες συμμετέχουν στο δείγμα του δείκτη NGBI 500, αφού μόνο το 10% δηλώνει αύξηση, έναντι 25% τον Απρίλιο, και παράλληλα το 56% απαντά τον Μάιο πως ο τζίρος του κατέγραψε συρρίκνωση, σε σχέση με αντίστοιχο ποσοστό 43% τον προηγούμενο μήνα.

Τις πιο αρνητικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο αναμένουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεικτές. Αντιθέτως, ελαφρά βελτιωμένες και καλύτερες από τον μέσο όρο είναι οι απαντήσεις των βιομηχανικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, που όμως θα πρέπει να επαναληφθούν τουλάχιστον και τον επόμενο μήνα για να τεκμηριωθεί κάποια τάση ανάκαμψης σ’ αυτόν τον τομέα της βορειοελλαδικής οικονομίας.

Κοινή διαπίστωση, πάντως, για όλους τους κλάδους (παροχής υπηρεσιών, εμπορικές, βιομηχανικές-μεταποιητικές και μεικτές) είναι πως θα πραγματοποιήσουν ελάχιστες προσλήψεις προσωπικού, πολύ περισσότερες απολύσεις, ενώ καταβάλλουν προσπάθεια για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου