Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Τζίρος καταστημάτων: Παγωνιά... εν μέσω θέρους

Ασυγκίνητοι απέναντι στις γενναίες εκπτώσεις -που σε πολλές επιχειρήσεις έφτασαν και το 80%- έμειναν οι περισσότεροι καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα. Η παρατεταμένη περίοδος των προσφορών, οι διαρκείς προωθητικές ενέργειες που προηγήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού αλλά και οι αγορές στη λογική του «μόνο τα απολύτως απαραίτητα» είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου των καταστημάτων από 10%-20% μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων.


Οσο για το επόμενο διάστημα, η ρήση πως «τον Αύγουστο δεν κινείται ούτε φύλλο» φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλήρως, τουλάχιστον στην περίπτωση της αγοράς της Θεσσαλονίκης. «Δεν περιμένουμε τίποτε ιδιαίτερο από εδώ και πέρα. Η πόλη έχει αδειάσει, όπως και τα καταστήματα. Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας των εκπτώσεων. Ισως μετά το Δεκαπενταύγουστο, όταν επιστρέψει κι ο κόσμος, να αλλάξει κάπως το σκηνικό», περιγράφει στον «Α» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης.

«Ακούμε τρομακτικά νούμερα για την πτώση του τζίρου, αλλά τη συνολική εικόνα θα την έχουμε στο τέλος του μήνα με την έρευνα που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο. Φέτος, ωστόσο, από τα μέσα του Ιουλίου η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης δε θύμιζε σε τίποτα περίοδο εκπτώσεων και η κίνηση ήταν ιδιαίτερα υποτονική», παραδέχεται ο ίδιος.

Σε μία προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος ο Εμπορικός Σύλλογος εξετάζει διάφορες προωθητικές ενέργειες (γιορτές αγοράς, μουσικές εκδηλώσεις και happenings), αλλά όλα αυτά από Σεπτέμβριο και «αφού πρώτα μετρήσουμε δυνάμεις για να δούμε πόσες επιχειρήσεις θα έχουν καταφέρει να γλιτώσουν το λουκέτο», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Παντελή Φιλιππίδη.

«Παγωμένο», εν μέσω θέρους, είναι το κλίμα και στα εμπορικά καταστήματα των περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνεται κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους. «Εδώ κλείνουν καταστήματα καθημερινά, πώς να μιλήσουμε για πωλήσεις; Στην Π. Τσαλδάρη, στην Α. Παπανδρέου, στην Α. Γεωργίου δεν προλαβαίνουμε να μετράμε τα λουκέτα», εξηγεί η Νατάσα Αλεξούδη, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στη Νεάπολη.

Στα ίδια επίπεδα με το διάστημα προ εκπτώσεων παρέμεινε ο τζίρος και στα καταστήματα της Τριανδρίας. «Ούτε καν αναγνωριστική βόλτα στις βιτρίνες δεν έκανε ο κόσμος», αναφέρει ο Σταύρος Καλαϊτζίδης, μέλος του Συλλόγου Εμπόρων Επαγγελματιών Τριανδρίας.

Βόρεια Ελλάδα

Πτωτική, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις, ήταν η κίνηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και στην αγορά των Σερρών. Στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης οι μειώσεις τιμών άγγιξαν και το 70% και στα εσώρουχα το 50%, αλλά παρ' όλα αυτά: «Η μείωση του τζίρου αγγίζει το 20% και τα καταστήματα κινδυνεύουν με λουκέτα. Οι περισσότεροι έμποροι χρωστάνε χρήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, Γιώργος Καπετάνιος.

Στο 20% εκτιμάται μέχρι στιγμής και η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων της Βέροιας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Αναστάσιο Κοντογουλίδη, η παρατεταμένη περίοδος των προσφορών επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κίνηση στις επιχειρήσεις, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποίησαν νωρίς τις αγορές τους. «Αν δεν υπήρχε αυτό το μακρύ διάστημα των προσφορών, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και τα έσοδα περισσότερα, αλλά παρ' όλα αυτά η κίνηση παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα», δηλώνει.

Οι μεγάλες προσφορές στα καταστήματα της Κατερίνης κατάφεραν να βγάλουν τον κόσμο στην αγορά, αλλά η αύξηση της κίνησης δεν αποτυπώθηκε και στα έσοδα των επιχειρήσεων. «Η αγορά παραμένει πεσμένη και υπολογίζουμε ότι σε σχέση με την περσινή περίοδο θα είμαστε κάτω κατά 20%», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ρέχας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου