Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Καμία νέα θέση εργασίας στη Β.Ελλάδα στο προσεχές εξάμηνο

Καλύτερες ημέρες αναμένουν πλέον για το επόμενο εξάμηνο πολλές βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, αν και η προοπτική να προσλάβουν εργαζομένους έχει σχεδόν μηδενιστεί, όπως προκύπτει από τον δείκτη Northern Greece Business Index 500 ( NGBI 500), του μηνός Ιουλίου, που κατήρτισε η εταιρία δημοσκοπήσεων INTERVIEW.


Με βάση την έρευνα, που στηρίχθηκε σε δείγμα 500 επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, κατά τον μήνα Ιούλιο ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώθηκε στις -34 μονάδες, έναντι -46 τον Ιούνιο (που αποτέλεσαν και το πιο χαμηλό σημείο του από τον Οκτώβριο του 2009).

Διπλάσιο ήταν τον Ιούλιο το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως η κατάστασή τους θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο (16%, έναντι 8% τον Ιούνιο). Αντίστοιχα, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες -στο 51% από 61% τον Ιούνιο- μειώθηκε το ποσοστό όσων απαντούν πως η κατάσταση τους θα είναι χειρότερη το επόμενο εξάμηνο.

Πώς βλέπουν, όμως, οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις τη σημερινή τους κατάσταση; Σε ποσοστό μόλις 11% -ίδιο με τον Ιούνιο- κρίνουν ότι η κατάστασή τους είναι καλή. Ωστόσο, στο 44%, έναντι 49% τον Ιούνιο, μειώνεται και το ποσοστό των επιχειρήσεων, που τη θεωρούν κακή.

Την ίδια ώρα, ακόμη λιγότερες επιχειρήσεις (16% από 19%) δηλώνουν αύξηση τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και ταυτόχρονα μειώνεται το ποσοστό εκείνων που απαντούν ότι είχαν μείωση (στο 55% από 60%).

Έντονος προβληματισμός αναδύεται από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων στο ζήτημα της απασχόλησης: μόλις το 2% σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό τον μήνα που ακολουθεί, έναντι 10% τον Ιούνιο (αν και το χαμηλό αυτό ποσοστό σχετίζεται και με την τάση των επιχειρήσεων να μην προσλαμβάνουν προσωπικό εντός θέρους, ωστόσο γενικότερα τους τελευταίους μήνες ,η προοπτική προσλήψεων διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, ακόμη και μονοψήφια).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του NGBI 500 κατά κλάδο, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εμφανίζουν τις πιο θετικές απαντήσεις (το 14% κρίνει την κατάσταση της επιχείρησής του καλή και το 50% ικανοποιητική), καθώς από ό,τι φαίνεται, προβάλουν ισχυρότερες αντιστάσεις στην κρίση, σε σχέση με άλλους κλάδους.

Έπονται οι μεικτές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, με τη χειρότερη κατάσταση να εμφανίζεται στο εμπόριο, όπου μόλις το 3% θεωρεί ότι η επιχείρησή του βρίσκεται σε καλή κατάσταση (αν και το 85% θεωρεί ότι είναι ικανοποιητική).

6 στις 10 εμπορικές αναμένουν χειρότερο το επόμενο 6μηνο

Σε ό,τι αφορά το επόμενο εξάμηνο, οι εμπορικές επιχειρήσεις δείχνουν «τα έχουν βάψει μαύρα», καθώς πάνω από έξι στις δέκα (63%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 36% για τις εταιρίες του κλάδου των υπηρεσιών, 56% για τις μεταποιητικές-βιομηχανικές και 54% για τις μικτές.

Πάντως, παρά τη διαφαινόμενη κρίση στα μεγέθη τους, οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς σε ποσοστό 100% δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν το προσωπικό τους (το αντίστοιχο ποσοστό είναι 85% για τις υπηρεσίες, 78% για τις βιομηχανίες και μόνο 50% για τις μικτές, που δηλώνουν σε ποσοστό 44% ότι σχεδιάζουν απολύσεις τον επόμενο μήνα).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου