Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

"Μακεδονικά" προϊόντα από τους γείτονες

Διαβάζοντας το πολύ καλό άρθρο της Voria “Η οικονομική διάσταση της ονομασίας των Σκοπίων” και το θέμα που πρόεκυψε με τα Σκοπιανά κρασιά στη Γερμανία αποφάσισα να διερευνήσω τι αποτελέσματα δίνει το Google για κάποιον ξένο που ψάχνει για Μακεδονικά προϊόντα. Όπως το φοβούμουνα η έρευνα για Macedonian products δεν βγάζει τίποτα Ελληνικό. Το πρώτο μάλιστα αποτέλεσμα είναι μια καλοφτιαγμένη σελίδα του “Macedonian Cultural Information Centre” που διαφημίζει αλλά και πουλάει Online ότι μπορείτε να φανταστείτε. Όλα τα προϊόντα είναι από την ΠΓΔΜ και όλα έχουν τον τίτλο «Μακεδονικά».

Άλλα αποτελέσματα προβάλουν κρασιά από την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονικά”, υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και ευκαιρίες επένδυσης. Πουθενά κάτι Ελληνικό. Αφήνουμε να χαθεί (για να μην πω χάσαμε)ένα όνομα με τεράστια αναγνωσιμότητα και το βάρος αιώνων ιστορίας απλά γιατί δεν κατοχυρώσαμε 10-20 web domains και δεν φτιάξαμε μερικά sites που να προβάλουν την πραγματική Μακεδονία. Τώρα συνεχίζουμε να ακούμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις για ανάπτυξη ενώ οι γείτονες αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας μας.

Δεν χρειαζόταν πολλά λεφτά, μυστικά κονδύλια και πολύμηνες αναλύσεις. Μερικές κατοχυρώσεις ήταν όλη η υπόθεση και λίγη καλή διάθεση από τους ιθύνοντες. Στην εποχή που ζούμε δεν υπάρχει “αυτονόητο”. Οι ιστορικοί όλων των πανεπιστημίων μπορεί να ξέρουν ότι οι αρχαίοι Μακεδονες δεν έχουν καμία σχέση με τους Σλάβους που μετοίκισαν στην περιοχή αλλά ο μέσος Ευρωπαίος και Αμερικανός έχει μπερδευτεί με την τεράστια προπαγάνδα που γίνεται. Αν περάσουν μερικά χρόνια όπου στο διαδίκτυο θα προβάλλονται τα προϊόντα της ΠΓΔΜ ως “Μακεδονικά” το παιχνίδι χάθηκε.

Δεν συζητώ καν για τις οικονομικές απώλειες που δημιουργεί για την  Βόρεια Ελλάδα η χρήση του όρου από την ΠΓΔΜ για την προβολή προϊόντων. Ευτυχώς το Macedonia.com το έχουν κατοχυρώσει από το Pan-Macedonian Network και δεν είναι στα χέρια των γειτόνων.

2 σχόλια:

 1. Όταν διαβάζεις με προσπάθειες ενός blogger, έγινε η διόρθωση -έστω και προσωρινά- της ονομασία της γλώσσας του γειτονικού κρατιδίου στον ΟΗΕ, την ίδια ώρα που οι επίσημοι Ελληνικοί φορείς ακόμα κοιμούνται, καταλαβαίνεις που βαδίζουμε.

  Για τα Μακεδονικά προιόντα πάλι πιάστηκαν οι Ελληνικοί φορείς στον ύπνο. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει στο ελάχιστο, την δύναμη του διαδικτύου.

  Οφείλω εδώ να προσθέσω πως οι Έλληνες χρήστες έχουν ένα μεγάλο μεριδιο στο φταίξιμο για την επικράτηση στο google των Σκοπιανών και λοιπών ανθελληνικών Ιστοσελίδων σε όλα τα παραγωγα της λέξης "Μacedonia". Πρώτοι και καλύτεροι διαφημιστές ανθελληνικών ιστοσελίδων ,όπως του bulgarmak, όμως τελευταίοι στην διαφημιση αντίστοιχων Ελληνικών όπως του Akrita.

  Οι Έλληνες bloggers, μια από τα ίδια. Και 1000 blogs να έχεις για την Μακεδονία, αν γράφεις αποκλειστικά στα Ελληνικά, είναι σαν να κάνεις μια τρύπα στο νερό. Σκοπός είναι η ενημέρωση των Ξένων, όχι των Ελλήνων.

  Τελευταία φορά που πήγα στο εξωτερικό και έψαξα τα λήμματα "Macedonia + History" απογοητεύτηκα. Μόνο μια Ελληνική ιστοσελίδα έναντι 5-6 σκοπιανών στην πρώτη σελίδα. Καλα που υπάρχει και το history-of-macedonia.com να μαθαίνουν οι ξένοι τις Ελληνικές θέσεις στα Αγγλικά.

  Κάνεις λάθος στο κείμενο. Το Macedonia.com ανήκει σε ιδιώτη και όχι στην Παμμακεδονική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικό το μπλόκ σου. Προστέθηκα στους αναγνώστες αου. Πρόσθεσα το μπλόκ σου στα ¨θΕΜΑΤΙΚΙΑ¨. Αν θέλεις προσθέτεις και το δικό μου στη λίστα των ιστολογίων σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή