Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

"Μακεδονικά" προϊόντα από τους γείτονες

Διαβάζοντας το πολύ καλό άρθρο της Voria “Η οικονομική διάσταση της ονομασίας των Σκοπίων” και το θέμα που πρόεκυψε με τα Σκοπιανά κρασιά στη Γερμανία αποφάσισα να διερευνήσω τι αποτελέσματα δίνει το Google για κάποιον ξένο που ψάχνει για Μακεδονικά προϊόντα. Όπως το φοβούμουνα η έρευνα για Macedonian products δεν βγάζει τίποτα Ελληνικό. Το πρώτο μάλιστα αποτέλεσμα είναι μια καλοφτιαγμένη σελίδα του “Macedonian Cultural Information Centre” που διαφημίζει αλλά και πουλάει Online ότι μπορείτε να φανταστείτε. Όλα τα προϊόντα είναι από την ΠΓΔΜ και όλα έχουν τον τίτλο «Μακεδονικά».

Άλλα αποτελέσματα προβάλουν κρασιά από την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονικά”, υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και ευκαιρίες επένδυσης. Πουθενά κάτι Ελληνικό. Αφήνουμε να χαθεί (για να μην πω χάσαμε)ένα όνομα με τεράστια αναγνωσιμότητα και το βάρος αιώνων ιστορίας απλά γιατί δεν κατοχυρώσαμε 10-20 web domains και δεν φτιάξαμε μερικά sites που να προβάλουν την πραγματική Μακεδονία. Τώρα συνεχίζουμε να ακούμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις για ανάπτυξη ενώ οι γείτονες αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας μας.

Δεν χρειαζόταν πολλά λεφτά, μυστικά κονδύλια και πολύμηνες αναλύσεις. Μερικές κατοχυρώσεις ήταν όλη η υπόθεση και λίγη καλή διάθεση από τους ιθύνοντες. Στην εποχή που ζούμε δεν υπάρχει “αυτονόητο”. Οι ιστορικοί όλων των πανεπιστημίων μπορεί να ξέρουν ότι οι αρχαίοι Μακεδονες δεν έχουν καμία σχέση με τους Σλάβους που μετοίκισαν στην περιοχή αλλά ο μέσος Ευρωπαίος και Αμερικανός έχει μπερδευτεί με την τεράστια προπαγάνδα που γίνεται. Αν περάσουν μερικά χρόνια όπου στο διαδίκτυο θα προβάλλονται τα προϊόντα της ΠΓΔΜ ως “Μακεδονικά” το παιχνίδι χάθηκε.

Δεν συζητώ καν για τις οικονομικές απώλειες που δημιουργεί για την  Βόρεια Ελλάδα η χρήση του όρου από την ΠΓΔΜ για την προβολή προϊόντων. Ευτυχώς το Macedonia.com το έχουν κατοχυρώσει από το Pan-Macedonian Network και δεν είναι στα χέρια των γειτόνων.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Όχι στα ‘μακεδονικά’ κρασιά από τη FYROM, λέει η Γερμανία

Οινοπαραγωγοί από τη FYROM δεν επιτρέπεται στο μέλλον να εξάγουν κρασιά στην ΕΕ, εάν στην ετικέτα αναγράφεται η λέξη ‘μακεδονικό’. Η ονομασία ανήκει στην Ελλάδα λένε οι γερμανικές αρχές

Στο τέλος του 2009 οι γερμανικές αρχές διαπίστωσαν ότι στα σουπερμάρκετ πωλείται κρασί με ετικέτα που αναγράφει ‘μακεδονικό’ και ήταν από την FYROM. Εξαιτίας της...
 διαμάχης για την ονομασία που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών , οι γερμανικές αρχές ήθελαν να είναι σίγουρες για το τι πραγματικά ισχύει. Απευθύνθηκαν έτσι στην Κομισιόν και θέλησαν να έχουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση επί του ζητήματος.
Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας απάντησε ότι ο όρος «μακεδονικός» για τα κρασιά είναι κατοχυρωμένος από την Ελλάδα ήδη από το 1989.
Με λίγα λόγια στην ΕΕ επιτρέπεται να εισάγονται κρασιά με τον ονομασία ‘μακεδονικό’ μόνο από την Ελλάδα. Ο Πέριτς Ιβανόβσκι από το υπουργείο Γεωργίας της FYROM υποστηρίζει ωστόσο: «Ο όρος μακεδονικός και όλα τα παράγωγα που απορρέουν από τον όρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις δυο πλευρές. Η προέλευση όμως του κρασιού θα πρέπει να είναι εμφανής και να μην προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή. Αυτό συμβαίνει όταν αναφέρεται σαφώς η χώρα προέλευσης».

Πηγές της Κομισιόν, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν στην Deutsche Welle ότι θα πρέπει στο μέλλον να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι. Ο λόγος είναι ότι τα προηγούμενα 20 χρόνια το ‘μακεδονικό’ κρασί από τη FYROM μπορούσε να εισαχθεί χωρίς πρόβλημα, διότι κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την υπόθεση. Και δεν είχε ασχοληθεί κανείς με την υπόθεση, διότι από τη FYROM εισάγονταν συνήθως φθηνά κρασιά και το ενδιαφέρον για πιο εμπεριστατωμένη έρευνα δεν ήταν μεγάλο. Εντωμεταξύ όμως οινοπαραγωγοί από τα Σκόπια θέλησαν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ και να ασχοληθούν με κρασιά ανώτερης προέλευσης και έτσι κίνησαν την περιέργεια των γερμανικών αρχών.

Οι εξαγωγές κρασιού από τη FYROM προς τη Γερμανία ή την ΕΕ κινδυνεύουν

Οι οινοπαραγωγοί της χώρας φοβούνται τώρα πως μια τέτοια απαγόρευση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο, ο οποίος ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τoυς προοριζόταν για τη Γερμανία και κατά προσέγγιση πρόκειται για 33 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες στις ετικέτες θα πρέπει να αναγράφεται η προέλευση, το είδος της ποικιλίας και η περιοχή από την οποία προέρχεται η καλλιέργεια. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει η FYROM να στείλει στις Βρυξέλλες μια λίστα με τις περιοχές. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η FYROM δεν διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους μηχανισμούς καταγραφής και όπως δηλώνει ο Κόκο Μοτσάν από την εταιρεία Tehnometal, από τη Φρανκφούρτη, η οποία ασχολείται με τη διακίνηση οίνου στη Γερμανία, εάν οι αρχές δεν καταρτίσουν εγκαίρως τον κατάλογο τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα γιατί «τότε οι Γερμανοί εισαγωγείς δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν την προέλευση των κρασιών και όλες οι εξαγωγές κρασιού από τη FYROM προς τη Γερμανία ή την ΕΕ κινδυνεύουν».

Πηγή

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη κύριοι υποψήφιοι?

Να που φτάσαμε και σε αυτό. Καλούνται οι έλληνες επιχειρηματίες να επιδείξουν «επιχειρηματικό πατριωτισμό» και να παραμείνουν στη χώρα μας. Γεμάτο πια το διαδίκτυο από τις ειδήσεις οικονομικής μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας και την καθίζηση της οικονομίας της Ελλάδας. Μέχρι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί εδέησαν να παραχωρήσουν λίγο χρόνο στις ειδήσεις τους και αναφέρθηκαν στην οικονομική μετανάστευση.

Οι υποψήφιοι στη Μακεδονία έχουν κάνει σημαία τους την λέξη «ανάπτυξη». Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα. Πως θα επιτευχθεί η ανάπτυξη βρε παιδιά? Εδώ και χρόνια η Μακεδονία βιώνει συρρίκνωση που αυξάνεται κάθε χρόνο και περισσότερο. Γιατί να μείνουν εδώ οι επιχειρήσεις όταν έχουμε τη πρωτιά στη διαφθορά, στη γραφειοκρατία, και στη φορολόγηση? Δώστε ένα λόγο στους «πατριώτες» επιχειρηματίες που έμειναν να μην τα μαζέψουν και να φύγουν και να μην βάλουν λουκέτο.

Εσείς κ. Μπόλαρη που ήσασταν από τους βασικούς ομιλητές στο συνέδριο για την Διασυνοριακότητα τι προτείνεται τώρα? Τα είπατε πολύ ωραία τότε, αναλύσατε ευκαιρίες και απειλές και μιλάτε πάλι σήμερα για ανάπτυξη της περιοχής. Πείτε μας πως θα γίνει η πραγματική ανάπτυξη που θα δώσει ένα μεροκάματο στους ανέργους που αφήνει πίσω της η οικονομική μετανάστευση χιλιάδων επιχειρήσεων.  Κύριε Ψωμιάδη και εσείς πρέπει να μας πείτε το σχέδιο σας γιατί και εσείς για ανάπτυξη μιλάτε.

Μετά από τις επιχειρήσεις αξιότιμοι κύριοι υποψήφιοι μεταναστεύουν αναγκαστικά οι πολίτες για να βρουν ένα κομμάτι ψωμί χωρίς να γίνουν κλεφτές. Ήδη χιλιάδες Έλληνες – και όχι μόνο από την Βόρειο Ελλάδα – έχουν φύγει να βρουν δουλειές άλλου. Πείτε μου εσείς με τα τόσα χρόνια πολιτική εμπειρία, αν αυτό δεν είναι κοινωνική και εθνική διάλυση τότε τι είναι?

Το σπίτι μας καίγεται αξιότιμοι κύριοι υποψήφιοι και δεν υπάρχουν πια περιθώρια για άνευ νοήματος πολιτικές δηλώσεις και πλαστικές σημαιούλες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Η Βόρεια Ελλάδα αιμορραγεί εδώ και χρόνια και τώρα η οικονομία της πνέει τα λοίσθια. Ο καιρός που οι τοπικοί άρχοντες εκλέγονταν για να εγκαινιάσουν 2 δρόμους και ένα ΚΑΠΗ στη διάρκεια της θητείας τους έχει περάσει.

 Προσδιορίστε τι εννοείται όταν μιλάτε για ανάπτυξη. Ξεκαθαρίστε πως θα βοηθήσετε να ανατραπεί η πορεία της Βόρειας Ελλάδας και κατ’  επέκταση όλης της Ελλάδας προς την άβυσσο.

Υπενθυμίζω και το ψήφισμα για την Μακεδονία: http://www.gopetition.com/online/37192.html

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Από Σκόπια και Αλβανία έρχονται οι δουλέμποροι

Πολλοί λένε ότι ενοχλούνται από τους λαθρομετανάστες. Προσωπικά λυπάμαι τόσο αυτούς όσο και εμάς. Φεύγουν από χώρες όπου η επιβίωση τους είναι δύσκολη για να έρθουν σε μια χώρα που οι συνθήκες διαβίωσης είναι δραματικές. Γίνονται πιόνια εκλογικών συμφερόντων και υποκριτικού ενδιαφέροντος, ζουν στοιβαγμένοι σε ένα υπόγειο και προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην πουλώντας λουλούδια και καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων. Σε μια χώρα που και ο αυτόχθονας έχει πια πρόβλημα επιβίωσης είναι λογικό ένα ποσοστό λαθρομεταναστών να στρέφονται προς την παρανόμια αυξάνοντας την συνολική εγκληματικότητα.

Όχι δεν θα υποστηρίξω ότι οι λαθρομετανάστες είναι εγκληματίες. Είναι βασανισμένοι άνθρωποι που έδωσαν τα πάντα σε ένα δουλέμπορο ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει. Αυτό που υποστηρίζω όμως είναι ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλους μετανάστες ειδικά τώρα που τα δικά της παιδιά μεταναστεύουν για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Γι αυτό και είναι θετική εξέλιξη η ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex στα Ελληνοτουρκικά σύνορα για να μειωθεί το μεταναστευτικό κύμα. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Frontex στην Ελλάδα καταγράφεται το 75% (!!!) των εντοπισμένων παράνομων διελεύσεων συνόρων στην ΕΕ.

Η Τουρκία αντέδρασε στην ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex υποστηρίζοντας ότι όσοι περνούν τα σύνορα δεν είναι οικονομικοί μετανάστες αλλά άνθρωποι που προσπαθούν να γλυτώσουν από βασανιστήρια και διώξεις. Οι Τούρκοι βέβαια δεν μας εξηγούν γιατί αυτοί οι βασανισμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν στην Τουρκία και πληρώνουν τους τούρκους δουλεμπόρους να τους φέρουν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει γίνει πέρασμα και σταθμός λαθρομεταναστών αλλά η Frontex ίσως έχει τοποθετηθεί σε λάθος σημείο. Σίγουρα από τα σύνορα με την Τουρκία περνάνε καραβάνια λαθρομεταναστών αλλά πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της EE το μεγαλύτερο πέρασμα στην ΕΕ δεν είναι ο Έβρος αλλά τα Ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια και την Αλβανία. Το 34% των παράνομων διελεύσεων στην Ευρώπη καταγράφεται εκεί!! Λογικά λοιπόν θα έπρεπε να έχει αναπτυχτεί άλλη μια δύναμη της Frontex στα Ελληνοσκοπιανά – Ελληνοαλβανικά σύνορα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Ακούσατε τίποτα σχετικό? Μάλλον όχι και ούτε θα ακούσετε. Καλό είναι που πάνε να κλείσουν μια τρύπα αλλά η μεγάλη μένει ανοιχτή.