Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Άμεση ανάγκη πραγματικών επενδύσεων στη Μακεδονία

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα, αυτά που χρόνια τώρα είχαν καθηλωθεί στα συρτάρια των υπουργείων λόγω της γραφειοκρατίας και σε ώρα ανάγκης ξεθάβονται σε πανηγυρικό κλίμα, η Μακεδονία μας βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση. Κι αυτό το δείχνουν όλοι οι δείκτες: ανεργία, επιχειρηματικό κλίμα, αριθμός καταστημάτων που βάζουν λουκέτο.

Το ποσοστό ανέργων συνεχίζει να παραμένει το υψηλότερο σε όλη την επικράτεια και έχει διπλασιαστεί από το 2009. 20,02% στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από 10,03%, 19,8% στην Κεντρική Μακεδονία από 10% και 24,9% στη Δυτική Μακεδονία από 9,7%. Όταν ο μέσος όρος -που κι αυτός έχει εκτιναχτεί- είναι 16.6%! Στη Δ. Μακεδονία που διαχρονικά εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστα ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί...

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των απολυμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται αφού τα μαγαζιά βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αγγίζει το 20% στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα το 14,7%, στο κέντρο της Κοζάνης το 18,8%, στην Έδεσσα το 18%, στη Βέροια το 12,4%!

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάκαμψης όταν οι βιομηχανίες μεταποίησης το 2010 παρουσίασαν τον χαμηλότερο κύκλο εργασιών της τελευταίας πενταετίας (-7,1% από το 2009) και όταν οι επιχειρήσεις δηλώνουν σε ποσοστό 23% ότι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν απολύσεις, και σε ποσοστό 100% ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία πρόσληψη;

Η ανάπτυξη είναι η μόνιμη επωδός όλων των κυβερνήσεων, όμως οι Μακεδόνες χρόνια τώρα βιώνουν μόνο τη συρρίκνωση. Όσο οι ελληνικές βιομηχανίες μετεγκαθίστανται στις γειτονικές χώρες και η Βόρεια Ελλάδα δεν καθίσταται στην πράξη πόλος έλξης ξένων επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, οι ανακοινώσεις περί ανάπτυξης θα αποτελούν απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς να βοηθούν σε τίποτα τις στρατιές των απολυμένων στην περιφέρεια. Η πολυδιαφημισμένη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα σκαριά από το 2006 και μόνο πριν λίγες εβδομάδες – στα μέσα Αυγούστου! – τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο που έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Η γραφειοκρατία και η ολιγωρία των κυβερνήσεων είναι που έχουν καθηλώσει τη Μακεδονία μας στην υπανάπτυξη και εν τω μεταξύ κι άλλες ξένες και ελληνικές επενδύσεις περιμένουν το πράσινο φως – στον τουρισμό, την ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο μεταξύ άλλων. Στα 2 δις. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες επενδύσεων από το γεγονός ότι η Β. Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο, στο 1 δισ. υπολογίζεται η επένδυση ενεργειακών αγωγών φυσικού αερίου όπως ο TAP που σκαλώνουν στη γραφειοκρατία, σε πολλά δισ. εκτιμώνται οι απώλειες από επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Βέβαια, όσο μεγάλες κι αν είναι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, θα δημιουργήσουν ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας. Όμως ακόμα και έτσι, μακάρι να γίνουν και αυτές οι επενδύσεις το ταχύτερο ώστε να βρουν κάποιοι άνθρωποι έστω και μια πρόσκαιρη δουλειά. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο που δεν συζητάμε για ανάπτυξη στη Μακεδονία αλλά για επιβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου