Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

«SOS, η ανεργία ερημώνει τη Β. Ελλάδα»

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα και, σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη «μαύρη εργασία», δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή Εργατικών Κέντρων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ (10/9). 

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, ένας στους τέσσερις είναι άνεργος και με την τάση που αυξάνεται η ανεργία μπορεί σε ένα χρόνο το 50% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι, οι μισοί να δουλεύουν και οι άλλοι μισοί να μην έχουν δουλειά», επισήμανε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης.
Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στους νέους και τις γυναίκες δείχνουν ότι κατέρρευσε ο μύθος πως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα τόνωναν την απασχόληση στις δύο αυτές κατηγορίες, είπε. Χαρακτήρισε «εσχάτη προδοσία» τυχόν πώληση εταιρειών στη χρηματιστηριακή τους αξία κι έφερε ως παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ, για την οποία σημείωσε ότι έχασε χρηματιστηριακά 200.000.000 ευρώ από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.
* Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία ξεπέρασε το 27% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει το 30%, είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο υπολογίζονται στο 20% και ένα άλλο 20% βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η βουλιμία των βιομηχάνων αυξάνεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, παρατήρησε, και τους κατηγόρησε πως όταν είχαν μεγάλη συσσώρευση κερδών δεν επένδυσαν στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

Τα προβλήματα των πόλεων 

* Κραυγές αγωνίας ακούστηκαν και από προέδρους άλλων Εργατικών Κέντρων. «Ο μισός πληθυσμός του νομού Εβρου συγκεντρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και οι βόρειες περιοχές ερημώνουν. Από τις 100 επιχειρήσεις που είχαν επιδοτηθεί στην Αλεξανδρούπολη λειτουργούν μόνο 15 και οι άλλες είναι κουφάρια. Τη δεκαετία του '60 έφευγαν οι γονείς μας μετανάστες και τώρα φεύγουν τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εβρου Απόστολος Γκιγκούδης.
* «Στις Σέρρες κάθε μέρα κλείνει κι ένα εμπορικό μαγαζί», τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου Αλκης Απιδόπουλος.
* «Χάθηκε το 60% της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων της Φλώρινας», επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπίρος.
* «Στην Κοζάνη έκλεισαν 225 καταστήματα και σε ενεργό πληθυσμό 60.000 οι 20.000 είναι άνεργοι», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθανάσιος Τολιόπουλος.
* Την ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους εργασίας επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας, ενώ για έξαρση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης έκαναν λόγο οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Νάουσας Αθανάσιος Τσίτσης, Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης και Γιαννιτσών Γιώργος Βουδούρης.
* Νότα αισιοδοξίας έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Αγγελος Πράτσας. Εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα λόγω του τουρισμού, που είχε αύξηση 17% φέτος, υπήρξε μεταλλευτική επιχείρηση που έδωσε αύξηση 3% στη συλλογική σύμβαση και αναμένεται η επένδυση του χρυσού, η οποία θα δημιουργήσει 3.500 θέσεις εργασίας, ενώ γίνονται συζητήσεις για ρωσική τουριστική επένδυση σε έκταση 7.000 στρεμμάτων στη Σιθωνία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου