Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΠΓΔΜ: Άνω των 200 εκ. ευρώ το κόστος του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014»

Το κόστος του πολύκροτου σχεδίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ανάπλαση - μνημειοθέτηση της πλατείας των Σκοπίων, γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014», ανήλθε στα 207 εκατ.ευρώ, γνωστοποίησε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, σε πολύωρη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε τη Δευτέρα για το ζήτημα αυτό.

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου αυτού, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2008 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014 προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, όμως, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του να ανέλθει στα 207 εκατ.ευρώ.

Ορισμένα από τα πιο πολυδάπανα έργα του σχεδίου «Σκόπια 2014» είναι το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (κόστος 37 εκατ. ευρώ), το κτίριο όπου θα στεγάζεται το Συνταγματικό Δικαστήριο (27 εκατ.ευρώ) και το νέο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών (19 εκατ.ευρώ).
Η κ. Κάντσεσκα-Μίλεφσκα ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ περί κόστους 500 εκατ.ευρώ του σχεδίου «Σκόπια 2014» είναι ψευδείς και ανυπόστατοι.

Η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε τόσο της αισθητικής του σχεδίου «Σκόπια 2014», λέγοντας ότι αυτό έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα «δημιουργήματα» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», με στόχο την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας». Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Πηγή

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

TΑΡ: Με κοινοβουλευτική σφραγίδα η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ένα τεράστιο έργο που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της Βορείου Ελλάδος επικυρώθηκε τελικά από την Ελληνική Βουλή. Το έργο του αγωγού TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα σχετιζόμενες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 επιπλέον περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

TΑΡ: Με κοινοβουλευτική σφραγίδα η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου   


Η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε την τη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου TransAdriaticPipeline (TAP).
Η τριμερής διακρατική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, επιβεβαιώνει τη στήριξη των χωρών υποδοχής στο έργο τουTAP και τη συνεργασία τους για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Επόμενο βήμα η Συμφωνία Υποδοχής

Η επικύρωση της διακρατικής Συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων συνεχίζει την πρόοδο του TAP στη χώρα, με το έργο επί του παρόντος να επικεντρώνεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας Υποδοχής (HostGovernmentAgreement) με την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Η Συμφωνία Υποδοχής καθορίζει τις παραμέτρους της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας τουTAP και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης, η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας και η διαδικασία κτήσης γης ή εφαρμογής ζώνης δουλείας.
Το έργο του αγωγούTAP θα αποτέλεσει μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα σχετιζόμενες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 επιπλέον περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.
 
Ο TAP συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την τελική επιλογή της διαδρομής που θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία ShahDeniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο KjetilTungland, Διευθύνων Σύμβουλος τουTAP, δήλωσε: «Καθώς η τελική απόφαση από την κοινοπραξία Shah Deniz σχετικά με τη Νότια Διαδρομή πλησιάζει, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της τριμερούς διακρατικής Συμφωνίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άριστη συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχιστεί και ότι από κοινού θα υποβάλουμε στην κοινοπραξία του ShahDeniz την πλέον ανταγωνιστική πρόταση».
Ο MichaelHoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων τουTAP, δήλωσε: «Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής απόφασης από την κοινοπραξία τουShahDeniz και υπογραμμίζει την πρόοδο του έργου του TAP. Η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τονίζει τα κοινά οφέλη που θα προέλθουν από τονTAP και αναδεικνύει τις κοινές αξίες μας».

Ο RikardScoufias, Γενικός Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η καλή συνεργασία που ο TAP έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την Ελλάδα συνεχίζεται με την κύρωση από το Κοινοβούλιο και επισημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τον TAP μπορούν και θα καταθέσουν την καλύτερη πρόταση στο ShahDeniz. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και ευχαριστούμε την Ελληνική Βουλή για την υποστήριξή της».

Πηγή


Πηγή:www.reporter.gr

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Στα Σκόπια για αγορές και γιατρούς

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η οικονομική κρίση στην χώρα μας εξωθεί, μέρα με τη μέρα, πολίτες να κάνουν ακόμα και 500 χιλιόμετρα, προκειμένου να πληρώσουν φθηνότερα τις οδοντιατρικές τους εργασίες.

Κάποιοι από τους συχνούς επισκέπτες των Σκοπιών κάνουν λόγω για χαμηλότερες τιμές ακόμα και 70%.

Για επικίνδυνες τακτικές με άγνωστες συνέπειες κάνει λόγω ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλει και κλινικές των Σκοπιών που διαφημίζουν περίεργες παροχές στους Έλληνες ασθενείς.

Εξαγωγή συναλλάγματος γίνεται και από την αγορά καυσίμων, καθώς η διαφορά στη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αγγίζει τα 60 λεπτά το λίτρο και στο αέριο τα 46 λεπτά.
 
Πηγή

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων

O προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ανακοίνωσε, μετά την κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ότι επέδωσε νέα πρόταση προς τις δύο πλευρές για το θέμα της ονομασίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ή αλλού, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο νέος γύρος συναντήσεων αναμένεται να είναι μετά το Πάσχα.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης., ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών.

«Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση» τόνισε ο κ. Νίμιτς.

«Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «συγκεκριμένη». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, μίλησε για «εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας: «Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον Πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων, έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι είναι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».


Πηγή 

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν για την κατάστασή τους στο επόμενο εξάμηνο οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ενώ σταθεροποιητική καταγράφεται πλέον η τάση σε επίπεδο απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) που πραγματοποιεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων -ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο δείκτης NGBI 500 κατέγραψε τον Μάρτιο νέο βελτίωση, για τρίτο συνεχή μήνα, και διαμορφώνεται στο -22, έναντι -27 τον Φεβρουάριο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -41 τον περσινό Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες έκριναν σε ποσοστό 10% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι 13% τον Φεβρουάριο του 2013. Την ίδια στιγμή, στο 39% φτάνει το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξήθηκε στο 51%, από 49% τον Φεβρουάριο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Χειρότερη εκτιμούν ότι θα είναι η κατάστασή τους στο επόμενο εξάμηνο ποσοστό 24% των ερωτηθέντων, έναντι του 40% τον Φεβρουάριο. Στασιμότητα προβλέπει το 54% (38% τον Φεβρουάριο) και βελτίωση “βλέπει” το 22%, από 21% τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντικά συρρικνωμένη καταγράφεται η πρόθεση των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών για απολύσεις, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 11% τον Μάρτιο, από 31% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στο 3% (έναντι ποσοστού 8% τον Φεβρουάριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.Η “μερίδα του λέοντος” βέβαια, και συγκεκριμένα το 86%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 61% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις καταδεικνύουν για τον Μάρτιο συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που καταγράφουν μείωση -48%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο-. Αύξηση πωλήσεων ανέφερε τον Μάρτιο ποσοστό 20% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, από 17% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στασιμότητα “είδε” το 32%, έναντι 28%.

Πηγή