Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

TΑΡ: Με κοινοβουλευτική σφραγίδα η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ένα τεράστιο έργο που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία της Βορείου Ελλάδος επικυρώθηκε τελικά από την Ελληνική Βουλή. Το έργο του αγωγού TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα σχετιζόμενες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 επιπλέον περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

TΑΡ: Με κοινοβουλευτική σφραγίδα η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου   


Η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε την τη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου TransAdriaticPipeline (TAP).
Η τριμερής διακρατική Συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, επιβεβαιώνει τη στήριξη των χωρών υποδοχής στο έργο τουTAP και τη συνεργασία τους για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Επόμενο βήμα η Συμφωνία Υποδοχής

Η επικύρωση της διακρατικής Συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων συνεχίζει την πρόοδο του TAP στη χώρα, με το έργο επί του παρόντος να επικεντρώνεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας Υποδοχής (HostGovernmentAgreement) με την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Η Συμφωνία Υποδοχής καθορίζει τις παραμέτρους της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας τουTAP και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης, η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας και η διαδικασία κτήσης γης ή εφαρμογής ζώνης δουλείας.
Το έργο του αγωγούTAP θα αποτέλεσει μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα σχετιζόμενες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 επιπλέον περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.
 
Ο TAP συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την τελική επιλογή της διαδρομής που θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία ShahDeniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο KjetilTungland, Διευθύνων Σύμβουλος τουTAP, δήλωσε: «Καθώς η τελική απόφαση από την κοινοπραξία Shah Deniz σχετικά με τη Νότια Διαδρομή πλησιάζει, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της τριμερούς διακρατικής Συμφωνίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άριστη συνεργασία με την Ελλάδα θα συνεχιστεί και ότι από κοινού θα υποβάλουμε στην κοινοπραξία του ShahDeniz την πλέον ανταγωνιστική πρόταση».
Ο MichaelHoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων τουTAP, δήλωσε: «Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής απόφασης από την κοινοπραξία τουShahDeniz και υπογραμμίζει την πρόοδο του έργου του TAP. Η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τονίζει τα κοινά οφέλη που θα προέλθουν από τονTAP και αναδεικνύει τις κοινές αξίες μας».

Ο RikardScoufias, Γενικός Διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, δήλωσε: «Η καλή συνεργασία που ο TAP έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με την Ελλάδα συνεχίζεται με την κύρωση από το Κοινοβούλιο και επισημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τον TAP μπορούν και θα καταθέσουν την καλύτερη πρόταση στο ShahDeniz. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και ευχαριστούμε την Ελληνική Βουλή για την υποστήριξή της».

Πηγή


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου