Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

ΠΓΔΜ: Άνω των 200 εκ. ευρώ το κόστος του αμφιλεγόμενου σχεδίου «Σκόπια 2014»

Το κόστος του πολύκροτου σχεδίου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την ανάπλαση - μνημειοθέτηση της πλατείας των Σκοπίων, γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014», ανήλθε στα 207 εκατ.ευρώ, γνωστοποίησε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, σε πολύωρη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε τη Δευτέρα για το ζήτημα αυτό.

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου αυτού, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2008 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014 προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ, όμως, όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του να ανέλθει στα 207 εκατ.ευρώ.

Ορισμένα από τα πιο πολυδάπανα έργα του σχεδίου «Σκόπια 2014» είναι το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (κόστος 37 εκατ. ευρώ), το κτίριο όπου θα στεγάζεται το Συνταγματικό Δικαστήριο (27 εκατ.ευρώ) και το νέο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών (19 εκατ.ευρώ).
Η κ. Κάντσεσκα-Μίλεφσκα ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ περί κόστους 500 εκατ.ευρώ του σχεδίου «Σκόπια 2014» είναι ψευδείς και ανυπόστατοι.

Η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε τόσο της αισθητικής του σχεδίου «Σκόπια 2014», λέγοντας ότι αυτό έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα «δημιουργήματα» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», με στόχο την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας». Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου