Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

«Σκόπια 2014»: Το Όραμα του Γκρουέφσκι

Εντυπωσιακή προβολή των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων γίνεται στην προβλεπόμενη χωροταξική διαμόρφωση της σκοπιανής πρωτεύουσας.

Ο νέος αστικός χαρακτήρας, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, που έχει η καρδιά των Σκοπίων θα αλλάξει τελείως μέχρι το 2014 και θα επιστρέψει, οπτικά, στο παρελθόν.
Κτίρια, μνημεία και οικοδομικά συγκροτήματα θα μας οδηγούν στο παρελθόν. Στην κεντρική πλατεία θα προβάλλεται ο ναός του Κωνσταντίνου και Ελένης και όχι το τζαμί του Μπουρμαλί.
Γράφει σχετικά η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ»: «Τα Σκόπια το 2014 μέσα από μια αισθητική αναβίωσης του παρελθόντος θα αναδείξουν την πνευματική ανάταση του έθνους όπου θα συμβιώσουν τα ιστορικά μνημεία με τη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσα σε ένα αρμονικό σύνολο συνύπαρξης της ζωντάνιας και έντασης της πόλης, στις δύο όχθες του ποταμού Βαρδάρη»

Η αλλαγή της πόλης παρουσιάστηκε σε βίντεο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από το Δήμαρχο της πόλης.

Η υλοποίηση των έργων αυτών, σύμφωνα με την υπουργό πολιτισμού Ελισάβερ Κανσέσκα-Μιλέσκα, θα προσδώσει, στην τελική μορφή της , μια ιδιαίτερη αισθητική στην πλατεία των Σκοπίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολιτικοί παράγοντες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι και πλήθος κοσμου.
Σε πολλά σημεία των σκηνών του βίντεο καταχειροκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες αλλαγές, όπως το γιγάντιο μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα, οι δύο γέφυρες που θα διακοσμηθούν με γλυπτά, η Πύλη «Μακεδονία», η αναμόρφωση των δύο ξενοδοχείων της πλατείας και η αλλαγή της πρόσοψης των υφιστάμενων παλαιών κτιρίων.
O Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι τα Σκόπια σε τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα από τα σκίτσα που παρουσιάστηκαν στο βίντεο.

«Πιστεύω, είπε, ότι η «μακεδονική» Μητρόπολη θα συμπεριληφθεί, ισότιμα, στις τάξεις της Ευρώπης, όπως η Πράγα και η Βουδαπέστη».

Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και το σοσιαλιστικό κόμμα επέκριναν αυτήν την αλλαγή της πλατείας της πόλης των Σκοπίων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου του σοσιαλιστικού συνασπισμού (SDSM), Σβετάνκας Νταϊάνας, που δήλωσε
«η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι και φυσικά η δημοτική αρχή-φερέφωνο της κυβέρνησης- αδιαφορεί για την εγκληματικότητα και τη διαφθορά που υπάρχει και νομιμοποιεί δαπάνες για διάφορα μνημεία αντί να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων».

«Η πρωτεύουσα της «Μακεδονίας» θα γίνει μια πόλη του ‘κίτς’ και της κακοτεχνίας. Σε κάθε σημείο της πόλης θα υπάρχουν μνημεία με διαφορετική αντίληψη και αισθητική αξία» δήλωσε η Ρόσε Τοπούζοβα- Καρέφσκα, από το κόμμα LDP.

Για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η κυβέρνηση και ο Δήμος, μόλις τώρα άρχισαν την κατασκευή του βάθρου και την κρήνη σε αυτό και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις η τοποθέτηση του αγάλματος δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2012.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου