Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας στην φτώχεια

Η φτώχεια είναι ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από την πρωτιά της ανεργίας που κατέχει σταθερά επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 2007, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η φτωχότερη της Ελλάδας, με ΑΕΠ 59,7% σε σχέση του μέσου κοινοτικού όρου.

Φυσικά η Δυτική Μακεδονία είναι πολύ κάτω του μέσου όρου της χώρας, καθώς σύμφωνα με την Eurostat το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2007 ανήλθε στο 92,8% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

Στον αντίποδα των πλουσιότερων ελληνικών περιφερειών, στην κορυφή βρίσκεται η Αττική με ΑΕΠ 128% επί του μέσου κοινοτικού όρου.

Όμως γενικά η Βόρεια Ελλάδα κατατάσσεται στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, καθώς στους ουραγούς ακολουθούν τη Δυτική Μακεδονία η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 62,1%, το Βόρειο Αιγαίο με 66,6%, η Θεσσαλία με 68,2%, η Ήπειρος με 68,3%, η Κεντρική Μακεδονία με 72,4% και τα νησιά του Ιονίου με 73,9%.

Στην κορυφή των πλουσιότερων ελληνικών περιφερειών την Αττική ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 96,2% και η Στερεά Ελλάδα με 83,9%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει το Σεβεροτζαπάντεν της Βουλγαρίας με μόλις 26% του κοινοτικού.

Στον αντίποδα των πλούσιων Ευρωπαϊκών περιοχών, στην κορυφή βρίσκεται το κέντρο του Λονδίνου με ποσοστό 334% σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

Δηλαδή η πλουσιότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επτά φορές πιο πλούσια από τη φτωχότερη.

Οι είκοσι πιο φτωχές περιοχές της ΕΕ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία. Αντιθέτως οι πλουσιότερες περιοχές βρίσκονται στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Δανία και στη Βρετανία.


Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι bloggers,

    Τα στοιχεία του δημοσιεύματός σας που αναφέρονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ΛΑΘΟΣ!!!!! Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της Eurostat στη Δυτική Μακεδονία αντιστοιχεί ΑΕΠ 75,8% στο σύνολο των 27 κρατών μελών, ενώ το 59,7% που αναφέρεται στο δημοσίευμά σας αντιστοιχεί στη Δυτική Ελλάδα. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

    Ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρηματικής υποστήριξης / ΑΝΚΟ
    www.anko-eunet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή