Απόσπασμα από άρθρο του ΑΠΕ:
Στην ΠΓΔΜ, όπου το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από το 1998 μέχρι σήμερα "αγγίζει" το 1 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων προσφέρουν άμεση ή έμμεση εργασία σε 20.000 άτομα, το 2009 ήταν δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν περιπτώσεις μείωσης του προσωπικού.
Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη λίστα των ξένων επενδυτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών, Αριστείδης Βλάχος, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως, "δεν γίνονται πια ξένες επενδύσεις στη χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματικότητα καθίσταται πολύ δύσκολη για τη χώρα".
Οι ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως τους ακόλουθους τομείς: τρόφιμα - αναψυκτικά (είδη αρτοποιίας, παγωτά, μπίρα, μη οινοπνευματώδη ποτά), ενέργεια - πετρέλαιο, βιομηχανία τσιμέντου, ορυχεία, μάρμαρα, τράπεζες, καπνοβιομηχανία, έτοιμο ένδυμα και αξεσουάρ (παραγωγή φασόν) και σύσταση εμπορικών εταιριών και αντιπροσωπειών.
Είναι κακό να επεκτείνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό? Όχι βεβαία. Είναι δείγμα ισχυρής οικονομίας μιας χώρας και ανάπτυξης του επιχειρηματικού της τομέα. Όμως… γιατί ακούμε και νοιώθουμε όλοι ότι η οικονομία μας μόνο ισχυρή δεν είναι?
20.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 1 δις. Ευρώ που ίσως αν επενδύονταν στην Ελλάδα (και ειδικά στην αιμορραγούσα Β. Ελλάδα) να ήμασταν καλύτερα σήμερα. Αντί γι αυτό έχουν επενδυθεί σε μια χώρα που μας πολεμά και μας διαβάλει με κάθε ευκαιρία.
Όχι δεν είναι κακό να επεκτείνονται οι εταιρίες αλλά στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα πρέπει να βρεθούν τρόποι και να δοθούν κίνητρα για να επενδύσουν οι ελληνικές εταιρίες εντός Ελλάδος. Και ας μην ξεχνάμε ότι κάθε επένδυση στη ΠΓΔΜ χρηματοδοτεί την αδιαλλαξία της ηγεσίας της.
Πηγή
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
καλά όλα αυτά μα ο σύχρονος έλληνας βάζει την τσέπη του πάνω άπ' όλα...
ΑπάντησηΔιαγραφή