Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα

Επιδεινώνεται το κλίμα στη βορειοελλαδική οικονομία, όπως αποτυπώνεται στη μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500 για το μήνα Δεκέμβριο 2009. Η σύγκριση με τον περασμένο μήνα, τον Νοέμβριο, καταδεικνύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.Ο δείκτης, που ήδη βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος από τον Νοέμβριο (-11,6 μονάδες), τώρα πέφτει ακόμη χαμηλότερα και «βυθίζεται» στις -12 μονάδες, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου τριμήνου.
Οι επιχειρήσεις κρίνουν πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό, κατά 35% (32% τον Νοέμβριο και 27% τον Οκτώβριο) ότι η κατάσταση τους δεν είναι καλή, ενώ διογκώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων ποιυ θεωρούν ότι η κατάσταση τους θα είναι κακή το επόμενο εξάμηνο, (33%, έναντι 28% τον Νοέμβριο και 16% τον Οκτώβριο). Επίσης αυξάνεται πολύ περισσότερο η προοπτική των απολύσεων (στο 19% των επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο από 15% τον Νοέμβριο).

O τζίρος

Στο ερώτημα, που αφορά στον τζίρο, που πέτυχαν οι επιχειρήσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009 και εάν αυτός κινήθηκε θετικά, αρνητικά ή παρέμεινε ο ίδιος, καταγράφεται εντυπωσιακή διεύρυνση όσων δηλώνουν πως οι πωλήσεις τους συρρικνώθηκαν. Έτσι το σχετικό ποσοστό φτάνει στο 45%, έναντι 35% τον Νοέμβριο και όπως αποδεικνύεται από τα αναλυτικά δεδομένα του NGBI 500 Δεκεμβρίου 2009, πολλές από τις επιχειρήσεις, που δήλωναν στασιμότητα στον κύκλο εργασιών, τώρα πλέον υπογραμμίζουν πως ο τζίρος τους βαίνει μειούμενος.
Επομένως η αρνητική εικόνα δεν μπορεί να ανατραπεί από την μικρή άνοδο στο ποσοστό των επιχειρήσεων, που απάντησαν πως ο τζίρος τους αυξήθηκε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου