Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Το δράμα της Ροδόπης

Την δραματική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του Νομού Ροδόπης περιέγραψε στους προσκεκλημένους της ετήσιας εκδήλωσης του τοπικού Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Κώστας Λιούρτας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το 2007 έκλεισαν 276 καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις στον ακριτικό νομό, το 2008 579 επιχειρήσεις και το 2009 ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος έκανε λόγο για πολύ μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας και ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας τα προβλήματα ως δυσεπίλυτα όχι όμως άλυτα.

Άλυτα προβλήματα δεν υπάρχουν αλλά η κατάσταση στην Ροδόπη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις που έκλεισαν έχουν στην ουσία μεταφερθεί σε γειτονικά βαλκανικά κράτη? Τι κίνητρα μπορούν να δοθούν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα?

Οι μεγάλες επιχειρήσεις μετακομίζουν στη Βουλγαρία και τη ΠΓΔΜ και οι μικρές εταιρίες βάζουν λουκέτα γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα όταν ένα μεγάλο της τμήμα αιμορραγεί οικονομικά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν τόσο οι κυβερνώντες όσο και εμείς οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου