Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Τούρκοι κατασκευάζουν τα αεροδρόμια των Σκοπίων

Η τουρκική εταιρεία TAV επιλέχθηκε, τελικά, για την κατασκευή των αεροδρομίων της πΓΔΜ. Όπως αναφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της γειτονικής χώρας η δημιουργία των νέων αεροδρομίων θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτιο ενώ η κατασκευή εμπορικού αερολιμένα θα καθυστερήσει μερικά ακόμη χρόνια.

Η TAV θα κατασκευάσει ένα νέο τερματικό επιβατικό σταθμό, θα επεκτείνει το διάδρομο του αεροδρομίου των Σκοπίων και της Οχρίδας και θα προβεί στην πλήρη αναδόμηση των αεροδρομίων.

Η σχεδιαζόμενη, εξάλλου, κατασκευή του εμπορικού αερολιμένα που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει κοντά στην σκοπιανή πόλη Στιπ ματαιώνεται προς το παρόν και όπως δηλώθηκε απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός του έργου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των αεροπορικών εμπορικών σταθμών.

Η τουρκική εταιρεία που μειοδότησε TAV Holding στον σχετικό διαγωνισμό θα επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τους αρχικούς όρους του συμβολαίου, η TAV Holding, υποχρεούνταν να κατασκευάσει και τον εμπορικό αεροδρόμιο μέσα σε μια τριετία ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας με την εξαγωγή φρούτων και λαχανικών καθώς και νωπών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αλλά και σε άλλες αγορές.

Η παράλληλη όμως κατασκευή των αεροδρομίων (πολιτικών και εμπορικών) ήταν αρνητικός παράγοντας για τους επενδυτές που δεν έβρισκαν την κατασκευή του εμπορικού αεροδρομίου ως κερδοφόρα πρόταση.
Όπως αναφέρθηκε από την τουρκική εφημερίδα Ζαμάν η εταιρία θα αρχίσει τα έργα σε Σκόπια και Οχρίδα στις 2 Μαρτίου.
Όπως, εξάλλου, σημειώνεται, η TAV Holding έχει κατασκευάσει το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ συμμετείχε και σε παρόμοιες κατασκευές στο Ισραήλ, Γεωργία και Τυνησία. Σήμερα τελειώνει σχετικά έργα στην Αίγυπτο και το Κατάρ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου