Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αρχαιοκαπηλία στη ΠΓΔΜ

Στην ΠΓΔΜ πραγματοποιούνται παράνομες εκσκαφές πολύτιμων θησαυρών από αρχαιολογικούς χώρους, που στη συνέχεια πωλούνται σε γειτονικές χώρες, συνήθως στην Ελλάδα. Οι εγκληματίες είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους αρχαιολόγους. Μόλις ανακαλύψουν καινούρια πηγή, αρπάζουν ότι μπορούν.

Αυτό είχε δηλώσει ένας Σκοπιανός αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο AFP και δεσμεύτηκε ότι οι παράνομες ανασκαφές και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων θα σταματήσουν.

«Βρήκαν πάνω από 1.000 σκαμμένους λάκκους αλλά όλα τα ευρήματα είχαν εξαφανιστεί, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν πουληθεί στη νότιο γείτονα, την Ελλάδα» ανέφερε ο Pasko Kuzman, επικεφαλής του κρατικού ινστιτούτου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Στην ΠΓΔΜ εκτιμάται ότι κρύβονται πολλοί θησαυροί εξαιτίας της κεντρικής γεωγραφικής της θέσης στα Βαλκάνια. Μέχρι τώρα 10.000 διαφορετικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί και πολλά άλλα εκκρεμούν να εξεταστούν συμφώνα με το άρθρο.

Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν αρχαιολογικοί θησαυροί στο έδαφος της ΠΓΔΜ καθώς αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Μακεδονικής γης και γνώρισε άνθιση και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Καλώς πράττουν οι αρχές της χώρας και προσπαθούν να σταματήσουν το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων διότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να εκτίθενται σε μουσεία και όχι να είναι κρυμμένοι σε ιδιωτικές συλλογές. Όμως διαπράττουν χειρότερη αρχαιοκαπηλία όταν προβάλουν αυτά τα ευρήματα ως δημιουργήματα των προγόνων τους προσπαθώντας να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι συνδέονται με τους αρχαίους Μακεδόνες.

Επιπλέον δεν χάνουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι τους κλέβει την “πολιτιστική τους κληρονομία”. Στο ίδιο άρθρο όμως ο Pasko Kuzman αναφέρει ότι εντοπίστηκαν 230 αρχαιολογικά ευρήματα στα Κροατο-Σλοβενικά σύνορα. Για την Ελλάδα κανένα στοιχείο, απλά η κατηγορία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου