Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Σκόπια: Ζητούν νέους διασυνοριακούς σταθμούς με Ελλάδα

« Η σκοπιανή πλευρά ζητά να ανοίξουν πολλά σημεία όπου θα μπορεί να διέρχεται ο διασυνοριακός τοπικός πληθυσμός, αλλά η Ελλάδα δε έχει δώσει ακόμη κάποια απάντηση», γράφει το BBC στην σλαβική γλώσσα στη διαδικτυακή έκδοση του για τα Σκόπια.

Το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών ερμηνεύει το αποτέλεσμα αυτό ως επίσημη πολιτική της Ελλάδας για τα σύνορά της.

Στον ελληνικό γειτονικό Δήμο του Πολυκάστρου, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με τις σκοπιανές πρωτοβουλίες.

Απόσταση 1,5 χιλιομέτρων χωρίζει το οδικό δίκτυο των συνόρων από τη Γευγελή στην Ελλάδα μέσω της Ειδομένης. Είναι η συντομότερη διαδρομή που οδηγεί από την πρωτεύουσα της πΓΔΜ στην Ελλάδα.

Ο παλιός δρόμος είχε δημιουργηθεί πριν από σαράντα χρόνια αλλά μετά το πάγωμα των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών ο δρόμος από την πλευρά της Ελλάδας έχει κλείσει.

Τώρα, μετά από μια εξαετία καλής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών πόλεων των δυο συνοριακών περιοχών, Γευγελής και Πολυκάστρου, ο Δήμος της Γευγελής προέβαλε την πρωτοβουλία της ανανέωσης της σύνδεσης.

Οι λόγοι είναι πολλοί, διατείνονται οι σκοπιανοί, ειδικά τώρα με την κρίση στην Ελλάδα που οι Έλληνες μεταβαίνουν στη Γευγελή για ψώνια (αλλά και για τα καζίνο της περιοχής).

Μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα ολοκληρώθηκε πέρσι η γέφυρα Suva Reka που ενώνει το δρόμο με αυτόν της ελληνικής Ειδομένης, αλλά υπολείπεται ακόμη ένα μικρό κομμάτι.

Ο δήμαρχος της Γευγελής Ιβάν Φράγκοφ περιμένει τη κίνηση των δύο κυβερνήσεων για να ολοκληρωθεί το έργο.

«Από την πλευρά της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης η πρόταση έγινε αποδεκτή. Οι πρωτοβουλίες των δύο εκατέρωθεν δήμων κοινοποιήθηκαν στα υπουργεία των Εξωτερικών των δύο χωρών, για την αποδοχή των προτάσεων τους».

Εξάλλου ο δήμαρχος Πολυκάστρου, Δημήτρης Σμυδάκης, θα τονίσει σχετικά:

«Εμείς επιδιώκουμε να κάνουμε έναν δρόμο από τον ποταμό Αξιό μέχρι τα σύνορα, περίπου 15 χιλιομέτρων, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα από την Ελλάδα προς τη Γευγελή και αντίθετα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ζόραν Πέτροφ η Ελλάδα δεν πληροί τα ‘σκοπιανά δεδομένα’ των νέων τοπικών συνοριακών διαβάσεων.

«Γνωρίζουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις διαφορές που υπάρχουν», θα πει ο Πέτροφ, « υπάρχει μια σειρά πραγμάτων τα οποία έχουν παγώσει τελείως από την ελληνική πλευρά. Όπως η μη αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας, ο ‘μακεδονικός’ λαός και το όνομα ‘Μακεδονία’»

Σήμερα υπάρχουν τρεις διασυνοριακοί σταθμοί μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Συγγνώμη που το σχόλιο είναι για την ΑΙΤΙΑ των επιθέσεων εναντίον μας:
    οικοφασίστες ΚΑΤΑ ερημοποιητικής γεωργίας που υμνούσαν!!!

    Οι μιμητές των φαραώ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ που έχουν προκαλέσει πρόσφατα με τη μονοκαλλιεργητική τους μανία για μεταλλαγμένα, ΔΕΚΑΔΕΣ ΛΙΜΟΥΣ και ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ, ΤΡΕΜΟΥΝ τώρα ότι μπορεί να στραφούν εναντίον τους ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πεινασμένοι, ύστερα από τις επιδεινούμενες εναλλασσόμενες πλημμύρες-ξηρασίες που ΠΛΗΤΤΟΥΝ άμεσα την επεκτατική-αποδασωτική γεωργία, τρομοκρατούν τους μη αυτάρκεις πληθυσμούς (έτσι άρχισαν οι πρώτοι πόλεμοι, από τους κατευθυνόμενα υπερπληθυσμιακούς γεωργούς Κάιν- 'αυξάνεσθε και ερημοποιείτε') και*...:

    August 9, 2010
    For months, the corn ethanol industry has been pushing the Obama administration for permission to increase the amount of ethanol that can be blended into the U.S. gasoline supply.
    But the ethanol industry’s opponents are launching a counterattack. And it’s a big one. Last week, a coalition of 36 groups sent a letter to the leaders of the Senate asking them to reject “any attempt to attach a mid-level ethanol authorization amendment during the Senate’s consideration of energy legislation in the coming weeks and months. Such an amendment would be bad for consumers, bad for safety, bad for the environment, and, by placing politics over sound science, bad public policy.”
    The group, which has dubbed itself FollowTheScience.org, may be the oddest coalition in modern American politics. Indeed, the ethanol scam is so offensive that it has united groups ranging from oil institutes to the Natural Resources Defense Council and the Sierra Club.

    * Μακάρι, από την Ελλάδα, η οποία ύμνησε την κτηνοτροφική-δασική** αυτάρκεια που τη βοήθησε να επιβιώσει και να προσφέρει τόσα στην ανθρωπότητα, κάποιοι από τους παραλήπτες του μηνύματος να δουν την ευκαιρία διάδοσης της αλήθειας για τη θανάσιμη παγίδα τής γεωργίας, που ξεκίνησε από κατάντια, λόγω έλλειψης άλλης τροφής σε έρημους κάμπους, και κατέληξε η υπ. αρ. 1 απειλή για το απροετοίμαστο σήμερα για ηφαιστειακούς χειμώνες κατευθυνόμενα υπερπληθυσμιακό ανθρώπινο είδος...
    **Τα κατσίκια-ξαδέρφια των ελαφιών ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ το δάσος, αφού τρέφονται με χαμηλούς βλαστούς. Αντίθετα πρόβατα και αγελάδες προωθούνται επειδή χρειάζονται αποδασωμένα λιβάδια, όπου ανταγωνίζονται τη γεωργία, διχάζοντας τα θύματά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή