Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Στο 75,8% το ΑΕΠ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2007, σύμφωνα με την Eurostat

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ANKO/ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για τις διορθώσεις τους στην ανάρτηση “Πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας στην φτώχεια”. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της Eurostat στη Δυτική Μακεδονία αντιστοιχεί ΑΕΠ 75,8% στο σύνολο των 27 κρατών μελών, ενώ το 59,7% αντιστοιχεί στη Δυτική Ελλάδα. 
Π.Α.

Σε ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με το ΑΕΠ των περιφερειών της Ευρώπης των 27 χωρών μελών, για το έτος 2007, οι διακυμάνσεις του ΑΕΠ είναι εντυπωσιακές. Από 26% στην περιφέρεια της Severozapaden της Βουλγαρίας έως 334% στην περιφέρεια του Inner London του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μεταξύ των 41 περιφερειών που το ΑΕΠ τους ξεπερνά το 125%, εννέα (9) βρίσκονται στη Γερμανία, από πέντε (5) έχει η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τέσσερις (4) η Αυστρία, τρεις (3) βρίσκονται στην Ισπανία και στην Ιταλία, δύο (2) στο Βέλγιο και τη Φινλανδία καθώς επίσης και τέλος από μία (1) στην Τσεχία, στην Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα,  στη Γαλλία, στη Σλοβακία και στη Σουηδία καθώς επίσης και στο Λουξεμβούργο.
Οι  περιφέρεις της ΕΕ που υπερβαίνουν το 125% της ΕΕ των 27 είναι
  • 1. Inner London, UK (334% )
  • 2. Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (275%)
  • 3. Οι Βρυξέλλες του Βελγίου (221%)
  • 4. Το Αμβούργο της Γερμανίας (192%)
  • 5. Η Πράγα της Τσεχίας (172%)
  • 6. Η Ile de France της Γαλλίας (169%)
Αντίστοιχα, μία στις τέσσερις περιφέρειες είναι κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. Οι πιο "φτωχές" περιφέρειες βρίσκονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ στις 66 περιφέρειες με ΑΕΠ κάτω του 75% του μ.ο., δεκαπέντε (15) βρίσκονται στην Πολωνία, επτά (7) στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, έξι (6) στη Βουλγαρία, την Τσεχία και στην Ουγγαρία, τέσσερις (4) στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, τρεις (3) στη Σλοβακία, δύο (2) στη Γαλλία (με τα υπερπόντια εδάφη), και από μία (1) στην Ισπανία, τη Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επίσης και στην Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτιά της Δυτικής Μακεδονίας στην φτώχεια

Η φτώχεια είναι ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από την πρωτιά της ανεργίας που κατέχει σταθερά επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 2007, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η φτωχότερη της Ελλάδας, με ΑΕΠ 59,7% σε σχέση του μέσου κοινοτικού όρου.

Φυσικά η Δυτική Μακεδονία είναι πολύ κάτω του μέσου όρου της χώρας, καθώς σύμφωνα με την Eurostat το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2007 ανήλθε στο 92,8% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

Στον αντίποδα των πλουσιότερων ελληνικών περιφερειών, στην κορυφή βρίσκεται η Αττική με ΑΕΠ 128% επί του μέσου κοινοτικού όρου.

Όμως γενικά η Βόρεια Ελλάδα κατατάσσεται στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, καθώς στους ουραγούς ακολουθούν τη Δυτική Μακεδονία η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 62,1%, το Βόρειο Αιγαίο με 66,6%, η Θεσσαλία με 68,2%, η Ήπειρος με 68,3%, η Κεντρική Μακεδονία με 72,4% και τα νησιά του Ιονίου με 73,9%.

Στην κορυφή των πλουσιότερων ελληνικών περιφερειών την Αττική ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 96,2% και η Στερεά Ελλάδα με 83,9%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει το Σεβεροτζαπάντεν της Βουλγαρίας με μόλις 26% του κοινοτικού.

Στον αντίποδα των πλούσιων Ευρωπαϊκών περιοχών, στην κορυφή βρίσκεται το κέντρο του Λονδίνου με ποσοστό 334% σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

Δηλαδή η πλουσιότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επτά φορές πιο πλούσια από τη φτωχότερη.

Οι είκοσι πιο φτωχές περιοχές της ΕΕ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία. Αντιθέτως οι πλουσιότερες περιοχές βρίσκονται στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Δανία και στη Βρετανία.


Πηγή

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Το Σκοπιανό θα κρίνει το μέλλον του Γκρούεφσκι

M014F04CXS20Εντείνονται οι πιέσεις για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Της Αγγελικής Σπανού
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ασκούνται ισχυρές (εξωτερικές) πιέσεις στο παρασκήνιο για λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο άμεσο μέλλον.

“Λύση μέχρι το Νοέμβριο ή εκλογές” ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας των Σκοπίων “Dnevnik”, που επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ασκηθούν πιέσεις, ώστε να εξευρεθεί λύση για το όνομα έως τη λήξη της ισπανικής προεδρίας (τον Ιούνιο), ωστόσο πιο ρεαλιστική προθεσμία θεωρείται η επερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, πριν από την οποία ενδεχομένως θα ενεργοποιηθεί η αμερικανική διπλωματία. Επίσης υπογραμμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ (SDSM) θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αναμένοντας στο μεταξύ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι εάν μέχρι τον Νοέμβριο δεν διευθετηθεί το πρόβλημα, το DUI θα λάβει πράσινο φως για αποχώρηση από την κυβέρνηση, κάτι που θα προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι.
Ορόσημο θεωρείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα των Σκοπίων, το αλβανικό κόμμα DUI αρκετές φορές μέχρι τώρα έχει βρεθεί ένα βήμα πριν από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, αλλά ο διεθνής παράγοντας άσκησε έντονες πιέσεις να μη συμβεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, απαραίτητη για την επίλυση της διένεξης για το όνομα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρόμοια μηνύματα έφθασαν πρόσφατα και από τις Βρυξέλλες. Ενδεικτική ότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας-κλειδί, προστίθεται στο δημοσίευμα, είναι η δήλωση του ηγέτη του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του Sitel. Ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι σε περίπτωση που το ζήτημα της ονομασίας δεν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, το SDSM θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Κατά τον ίδιο, οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες εάν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι δεν εκμεταλλευτεί την επιπρόσθετη περίοδο των έξι μηνών που έχει δοθεί για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν επιθυμεί η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Ως πιθανή εκδοχή για την ταχεία λύση του ζητήματος της ονομασίας, συνεχίζει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί η δημιουργία κυβέρνησης μεταβατικής ή ευρείας συναίνεσης, αλλά αυτή είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άνευ αντικειμένου, διότι, κατά την άποψή του, στο VMRO-DPMNE δεν υπάρχει διάθεση για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας.


Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις
Σε περίπτωση που ο κ. Γκρούεφσκι δεν δεχθεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, δύο είναι τα σενάρια που παίζουν. Το πρώτο προβλέπει παζάρια με τους μικρότερους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού, οι οποίοι εκπροσωπούν τις μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στην ΠΓΔΜ, ενώ το δεύτερο προβλέπει πολιτική κρίση που θα προκληθεί με την αποχώρηση του DUI από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές από τον κυβερνώντα συνασπισμό, το πρώτο σενάριο είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς τα μικρότερα κόμματα είναι πιστά στον κ. Γκρούεφσκι. Ως εκ τούτου, το δεύτερο είναι το μοναδικό υλοποιήσιμο σενάριο: Το DUI θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, διότι εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση κανένα αλβανικό κόμμα δεν θα ήθελε να καταλάβει τη θέση του. Σε μια τέτοια περίπτωση η πλειοψηφία του VMRO-DPMNE στο κοινοβούλιο δεν είναι αποφασιστική. “Ο αριθμός των βουλευτών χάνει τη σημασία του. Εάν το DUI αποχωρήσει από την κυβέρνηση, οι καθημερινές εντάσεις και πιέσεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέες εκλογές. Ως αποτέλεσμα της μέχρι στιγμής πολιτικής του κ. Γκρούεφσκι να εξαντλεί τους αλβανούς εταίρους, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως κάποιος θα συνεργαστεί μαζί του. Και κυβέρνηση δίχως τη συμμετοχή αλβανικού κόμματος δεν νομιμοποιείται”, δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βλάντο Μπούτσκοφσκι από το SDSM.  
 
Πηγή

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ στον Mike Posner

Ο πρωταρχικός σκοπός της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ από τη σύστασή της, δηλαδή από το 1947, ήταν η αντιμετώπιση των σχεδίων του Τίτο της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας ο οποίος οραματίστηκε τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της «Μακεδονίας», δηλαδή των Σκοπίων.

Η Παμμακεδονική Ένωση όμως προσέφερε και σε άλλους τομείς, δηλαδή έχει προσφέρει πολιτιστικό αλλά και εκπαιδευτικό έργο, προωθώντας την ιστορία της Μακεδονίας μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ έχει διοργανώσει ακαδημαϊκά συμπόσια, έχει προωθήσει την ιστορία της Μακεδονίας σε διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς, αντιμετωπίζοντας τη Σκοπιανή προπαγάνδα.

Την 1 Φεβρουαρίου 2010 απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στον Mike Posner, Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department. Ένα μεγάλο μπράβο στην ομογένεια που αγωνίζεται! Διαβάστε το:

Αγαπητέ κύριε Posner,

Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις αδικίες και στις παραβιάσεις εις βάρος ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας 2.500.000 Ελλήνων της διοικητικής περιφέρειας της Μακεδονίας, οι οποίοι εθνολογικά και γλωσσικά  είναι Έλληνες και είναι υπερήφανοι για την Μακεδονική πολιτιστική τους ταυτότητα για χιλιετίες. Το τμήμα αυτό του Ελληνισμού πρόσφατα έγινε επίκεντρο επίθεσης από τους αυτοαποκαλούμενους εθνικά «Μακεδόνες» της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Όντας εθνολογικά Έλληνες από την ελληνική διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις προσπάθειες οικειοποιήσεως της Μακεδονικής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας που προέρχονται από ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος της αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας.

Με την παρούσα δηλώνουμε πως η Μακεδονική ταυτότητα πολιτιστικά και ιστορικά ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι μια αυτοαποκαλούμενη «εθνική Μακεδονική» ταυτότητα  στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ψευδεπίγραφη και εξαιρετικά επικίνδυνη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η διεθνής κοινότητα και το διεθνές νομικό σύστημα να επιτρέψει η Αρχή του αυτοπροσδιορισμού να επηρεάσει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα αυτών που ανήκουν σε άλλο έθνος για χιλιετίες. Η χρήση εθνολογικού όρου ο οποίος πολιτισμικά και ιστορικά ανήκει σε άλλο έθνος για αιώνες δεν πρέπει να επιτραπεί. Στην περίπτωσή μας θα πρέπει να εκληφθεί ως μια προφανής προσπάθεια οικειοποίησης οτιδήποτε Μακεδονικού.

Δεν θα αναφερθούμε στην αρχαία ιστορία (για περισσότερες πληροφορίες για την αρχαία Μακεδονία, αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής ιστορίας, με αναφορά στον ιστορικό αναθεωρητισμό της ΠΓΔΜ ως μέσο δημιουργίας ταυτότητας στο σύγχρονο κόσμο, μπορείτε να δείτε: http://macedonia-evidence.org/ http://macedonia-evidence.org/obama-letter-gr.html)

αλλά είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι μετά το τέλος της Ρωμαϊκής εποχής, καθώς και για σχεδόν πάνω από 2.000 χρόνια, η Μακεδονία ποτέ δεν ταυτίστηκε με συγκεκριμένα και σταθερά διοικητικά ή γεωγραφικά σύνορα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το όνομα «Μακεδονία» είχε μια γεωγραφική-όχι εθνική ή διοικητική-χροιά. Οι πληθυσμοί ωστόσο που κατοικούσαν στην Μακεδονία κατά το διάστημα αυτό δεν ήταν μια άμορφη μάζα, αλλά υπήρχαν διαφορετικές εθνότητες. Υπήρχαν Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Εβραίοι, Σέρβοι και Αρμένιοι. Η Οθωμανική απογραφή του 1906 που πραγματοποιήθηκε από τον Himli Πασά στην περιοχή της Μακεδονίας δεν αναφέρει καμιά "Μακεδονική" εθνότητα. Σύμφωνα με την απογραφή υπήρχαν Μουσουλμάνοι (Τούρκοι και Αλβανοί 423.000 (41,71%), Έλληνες 259.000 (27,30%), Βούλγαροι 259.000 (27,30%), Σέρβοι 13.150 (1,39%), άλλοι 73.000 (7,72%). 

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων πολλά κράτη της περιοχής μοίρασαν μεταξύ τους τα Οθωμανικά εδάφη. Δεν υπήρχε "Μακεδονικό" έθνος που δήθεν διαιρέθηκε όπως ισχυρίζονται οι διάφορες οργανώσεις «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ακτιβιστές της FYROM,  τόσο προς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μόνο ένα μικρό τμήμα της αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκεται στην ΠΓΔΜ.

Περισσότερο από το ήμισυ της περιοχής, η οποία αντιστοιχεί στην ιστορική Μακεδονία, ανήκει στην Ελλάδα και αποτελεί εδώ και χρόνια μια ξεχωριστή διοικητική περιοχή  με το όνομα Μακεδονία. Κατοικείται δε από 2.500.000 κατοίκους οι οποίοι, πολιτιστικά και ιστορικά είναι Μακεδόνες.

Από το 1993 όμως, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε ανεξάρτητη, η ηγεσία της επιμένει στην αποκλειστική χρήση του ονόματος "Μακεδονία" για το νεοσύστατο κράτος το οποίο αποτελείται κυρίως από Σλάβους και από διάφορες μειονοτικές ομάδες όπως  Αλβανούς (30%) , Ρομά, Τούρκους, Βούλγαρους, Έλληνες, Σέρβους και άλλους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία», που υιοθετήθηκε από τους Σλάβους της ΠΓΔΜ και η προώθησή τους ως «εθνικά Μακεδόνες» είναι κίνητρο για επεκτατικές αξιώσεις της ΠΓΔΜ και της Διασποράς της. Ισχυρισμοί περί «δικαιώματος αυτό-προσδιορισμού» είναι αδικαιολόγητοι και παραβιάζουν τα ιστορικά και πολιτιστικά δικαιώματα των γνήσιων Μακεδόνων.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένοι πολιτικοί και διπλωμάτες της ΠΓΔΜ υποστήριξαν αντιφατικές θεωρίες για την προέλευση των κατοίκων της χώρας τους: Ειδικότερ:

--Ο πρώτος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ  είπε: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή τον έκτο αιώνα μ.Χ. Δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.» (Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού, Ημερήσια Αναφορά, 26 Φεβρουαρίου 1992, σελίδα 35). Επίσης ο κύριος Γκλιγκόροφ δήλωσε: «Δεν είμαστε Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι. Αυτοί είμαστε! Δεν έχομε καμιά συγγένεια με τον Αλέξανδρο τον Έλληνα και με τη Μακεδονία του… Οι πρόγονοί μας κατέφτασαν εδώ τον πέμπτο και έκτο αιώνα μ.Χ». (Τορόντο Στάρ, 15 Μαρτίου 1992). Έκανε τις ίδιες δηλώσεις το 2009 σε ελληνική εφημερίδα.

--Στις 22 Ιανουαρίου 1999, η Πρέσβης της πΓΔΜ στις ΗΠΑ., κυρία Λιούμπιτσα Ατσέφσκα, σε ομιλία της για την τρέχουσα κατάσταση στα Βαλκάνια , τόνισε: «Δεν απαιτούμε να μας αναγνωρίζουν ως απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ‘Μακεδονίας’ [ΠΓΔΜ] και ο ύπ' αριθμόν ένα επενδυτής. Αντί να επιλέξουμε εχθροπραξίες, έχουμε επιλέξει την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, σε επίπεδο πρεσβευτών υπό την αιγίδα των κυρίων Βανς και Νίμιτζ. Σε απάντηση ερώτησης για τη εθνική προέλευση των κατοίκων της ΠΓΔΜ, η Πρέσβης Ατσέφσκα απάντησε: «Είμαστε Σλάβοι και μιλούμε Σλαβική γλώσσα».

--Στις 24 Φεβρουαρίου 1999, ο Πρέσβης της πΓΔΜ στον Καναδά Γυόρδαν Βεσελίνοφ, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» της Οτάβας, παραδέχτηκε: «Δεν έχουμε συγγένεια με τους βόρειους Έλληνες οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγέτες σαν τον Φίλιππο και τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Είμαστε Σλάβοι και η γλώσσα μας συγγενεύει στενά με τη Βουλγαρική. Υπάρχει κάποια σύγχυση με την ταυτότητα του λαού της πατρίδος μου». Στις 29 Δεκεμβρίου 2001, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουτρίνσκι ανέφερε ότι είπε στον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών, Σολομών Πάσι ότι ανήκουν «στην ίδια Σλαβική φυλή».

Στις 15 Οκτωβρίου 2008, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών  και υποψήφιος για την Προεδρία της ΠΓΔΜ, στις εκλογές του Μαρτίου του 2009 κ. Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι σε συνέντευξή του στην Ελληνική Τηλεόραση ΕΤ3 είπε ότι οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ δεν είναι Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν την απορρόφηση από τους Βούλγαρους.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα ανάλογο με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα των Μακεδόνων είναι η πολιτιστική ταυτότητα των Βαυαρών της Γερμανίας.  Οι Βαυαροί είναι πολιτιστικά Βαυαροί. Εθνολογικά και γλωσσικά όμως είναι Γερμανοί και κανείς στον κόσμο δεν αρνείται την προφανή ταυτότητά τους. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να δεχθεί ότι μπορεί ένα κράτος γειτονικό της Γερμανίας, να οικειοποιηθεί την κρατική ονομασία «Δημοκρατία της Βαυαρίας», και να μετονομάσει το λαό του σε «Βαυαρικό έθνος», και να ισχυρίζεται ότι μια μη Γερμανική εθνότητα θα μπορούσε να αποτελέσει Βαυαρική μειονότητα στη Γερμανία; Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά σε όλο τον κόσμο: Οι Ουαλλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετώνοι στη Γαλλία, οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας στις ΗΠΑ, και τόσοι άλλοι.

Οι Μακεδονικές Οργανώσεις τα μέλη των οποίων προέρχονται από τη Μακεδονία, καταγγέλλουν  τις ενέργειες σφετερισμού της πολιτιστικής και ιστορικής τους ταυτότητας με τις οποίες η ΠΓΔΜ και η Διασπορά της παραβιάζουν το κληρονομικό δικαίωμά μας να λεγόμαστε Μακεδόνες. Η Μακεδονική πολιτιστική και ιστορική ταυτότητά μας έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κληρονομιάς μας για χιλιετίες. Ως εκ τούτου καταθέτουμε σφοδρά τις αντιρρήσεις μας ότι ένα Σλαβικό έθνος, βόρεια της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα «Μακεδόνας» για τους πολίτες του, έναν όρο που αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η αναγνώριση  «Μακεδονικής» εθνότητας, χωρίς αμφιβολία, θα γίνει αιτία να οικειοποιηθεί οτιδήποτε Μακεδονικό συμπεριλαμβανομένης ιστορίας, πολιτισμού και ακόμη και γης. Μεταξύ άλλων θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση σ’ ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου έχουμε κάθε ηθικό και νομικό δικαίωμα να αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από την τεχνητή δημιουργία μιας εθνικής «Μακεδονικής» ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Ως μέλη των Μακεδονικών Οργανώσεων των οποίων το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού παραβιάστηκε από τις Αρχές της ΠΓΔΜ και άλλους φορείς με στόχο την προώθηση των πολιτικών στόχων τους στην περιοχή μέσω της οικειοποίησης της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητάς μας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα προφητικά λόγια της Εγκυκλίου του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinius η οποία εστάλη στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ στις 26 Δεκεμβρίου 1944: «Η Κυβέρνησή μας θεωρεί κάθε συζήτηση περί Μακεδονικού «Έθνους», Μακεδονικής «Πατρίδας», ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» ως αδικαιολόγητη δημαγωγία, χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση, και στην παρούσα επαναφορά της υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδος». Η δήλωση αυτή εξέφραζε την αλήθεια τότε και εξακολουθεί να την εκφράζει και σήμερα.

Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις καταγγελίες μας αυτές και να προβείτε σ’ όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να παύσει η παραβίαση των πολιτιστικών και ιστορικών δικαιωμάτων μας.


Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Βρετανικές μπίζνες στα Σκόπια

Επικρίσεις για ευνοϊκή στάση απέναντι στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα αμφιλεγόμενο συμβόλαιο για κρατικό ακίνητο που «έκλεισε» με την παρέμβαση της σκοπιανής κυβέρνησης στενός φίλος και συνεργάτης του, δέχεται ο ηγέτης των Βρετανών Τόρηδων Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τhe Daily Τelegraph», ο Άντριου Φέλντμαν, κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και στενός φίλος του ηγέτη του Ντ. Κάμερον, συμμετέχει σε κονσόρτσιουμ, το οποίο κέρδισε συμβόλαιο για την κατασκευή ξενοχοδείου πέντε αστέρων στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα, ο Α. Φέλντμαν κέρδισε το συμβόλαιο παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία στις κατασκευές. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η συμφωνία υπεγράφη το καλοκαίρι του 2007.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Τόρηδων είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τέσσερις μήνες αφότου υπεγράφη η συμφωνία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ζήτησε την υποστήριξη των Αμερικανών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, ο Κάμερον είχει τετ α τετ συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι πρόσωπο-κλειδί στη συμφωνία, στην οποία επανέλαβε την υποστήριξή του στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σε χαμηλότερη τιμή
Οι Τόρηδες σε ανακοίνωσή τους αρνούνται ότι ο Φέλντμαν επηρέασε την πολιτική στα Σκόπια, καθώς και ότι ενεπλάκη σε συνάντηση ανάμεσα στον Ντ. Κάμερον και τον Ν. Γκρούεφσκι που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Από την πλευρά του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έχει δεχτεί επικρίσεις από μέλη της αντιπολίτευσης ότι κακώς έδωσε το συμβόλαιο στον Α. Φέλντμαν και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική προσφορά. Το ζήτημα, ωστόσο, λένε διπλωματικές πηγές, πέρασε αθόρυβα στα Σκόπια και στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης, η πλειονότητα των οποίων ελέγχεται από το κυβερνητικό κόμμα.

Σύμφωνα με την «Daily Τelegraph», o Ν. Γκρούεφσκι ασχολήθηκε προσωπικά με την εν λόγω συμφωνία, ενώ εθεάθη με τον Α. Φέλντμαν στο ακίνητο κατά την τελετή έναρξης των εργασιών. Ο Α. Φέλντμαν σύστησε τον Ντ. Κάμερον στον Ν. Γκρούεφσκι σε προηγούμενο ταξίδι του στα Σκόπια, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει από τον Τζόρνταν Κάμτσεφ, αμφιλεγόμενο πλεϊμπόι των Σκοπίων, ο οποίος επίσης συνδέεται με το επίμαχο συμβόλαιο.

«Πρόκειται για παράνομη συμφωνία», δήλωσε σχετικά στη βρετανική εφημερίδα η Σλαγκζάνα Τάσεβα, πρόεδρος του γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας στα Σκόπια. Η Τάσεβα υποστηρίζει οτι η εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και ότι δεν θα έπρεπε καν να της έχει επιτραπεί να συμμετάσχει σε αυτόν. Λέει χαρακτηριστικά: «Έγιναν διαμαρτυρίες και στον εισαγγελέα και στην υπηρεσία κατά της Διαφθοράς, άνθρωποι πολιτικά διορισμένοι, οι οποίοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς». Η απόφαση να πουληθεί το κρατικό ακίνητο στην καρδιά των Σκοπίων στον Φέλντμαν, ελήφθη πέντε μήνες αφότου ο Ν. Γκρούεφσκι ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2006.

Πυρά κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης  

ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ. Ο ηγέτης των Τόρηδων είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας των Σκοπίων και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τhe Daily Τelegraph», τέσσερις μήνες αφότου υπεγράφη η συμφωνία για την παραχώρηση του ακινήτου, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ζήτησε την υποστήριξη των Αμερικανών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, ο Κάμερον είχει τετ α τετ συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Επίθεση κατά της Ελλάδας

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΜΔ Γκιόργκι Ιβάνοφ, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει την πορεία ένταξης της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Από το βήμα της 46ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο κ. Ιβάνοφ επέκρινε την Ελλάδα τόσο για το βέτο στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και την ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και για το πρόσφατο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2009. Ο κ. Ιβάνοφ επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι συμφωνεί «απόλυτα» μαζί του. «Θέλουμε μία λύση που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και σε διεθνείς αρχές, μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς νικητές και ηττημένους».

Ο κ. Ιβάνοφ ήταν εισηγητής σε πάνελ της Διάσκεψης το Σάββατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας που προεδρεύει στην Ε.Ε. Μιγκέλ Μορατίνο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ενώπιον 300 και πλέον κορυφαίων προσωπικοτήτων σε θέματα ασφάλειας ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η Ελλάδα με το βέτο στο ΝΑΤΟ «παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995» και σύντομα ήλθε το «δεύτερο μπλόκο» στην Ε.Ε.

Πρόκειται για κινήσεις που «δεν αποτελούν συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία». Σημείωσε μάλιστα ότι αναμένει «να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά, τα οποία να επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της Ελλάδας στην Ατζέντα 2014».

Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η χώρα του «έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί». Πρόσθεσε όμως για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ότι «δεν θα αποδεχθούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας διά της βίας ή μέσω εκβιασμού», διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «καταστροφικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις».

Ουσιαστική απάντηση στον κ. Ιβάνοφ δεν υπήρξε, πλην μιας σύντομης παρέμβασης από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Κριεκούκη, καθώς στη Διάσκεψη του Μονάχου δεν συμμετέχει απεσταλμένος της κυβέρνησης από την Αθήνα.

Ο Νταβούτογλου
Αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή διεκδίκησε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο υπουργός της των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας για την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα της περιοχής. Ο κ. Νταβούτογλου ήταν ένας από τους τρεις εισηγητές στο πάνελ για τη Μέση Ανατολή και παρουσίασε το «όραμά του» για την περιοχή, όπου μπορεί να βοηθήσει μια «οθωμανική προσέγγιση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Περιέγραψε μάλιστα μια νέα στρατηγική με κριτήρια τον πολιτικό διάλογο, την αδιαίρετη ασφάλεια για όλους, την οικονομική συνεργασία και την πολιτισμική συνύπαρξη. 

Πηγή

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

«Σκόπια 2014»: Το Όραμα του Γκρουέφσκι

Εντυπωσιακή προβολή των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων γίνεται στην προβλεπόμενη χωροταξική διαμόρφωση της σκοπιανής πρωτεύουσας.

Ο νέος αστικός χαρακτήρας, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, που έχει η καρδιά των Σκοπίων θα αλλάξει τελείως μέχρι το 2014 και θα επιστρέψει, οπτικά, στο παρελθόν.
Κτίρια, μνημεία και οικοδομικά συγκροτήματα θα μας οδηγούν στο παρελθόν. Στην κεντρική πλατεία θα προβάλλεται ο ναός του Κωνσταντίνου και Ελένης και όχι το τζαμί του Μπουρμαλί.
Γράφει σχετικά η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ»: «Τα Σκόπια το 2014 μέσα από μια αισθητική αναβίωσης του παρελθόντος θα αναδείξουν την πνευματική ανάταση του έθνους όπου θα συμβιώσουν τα ιστορικά μνημεία με τη σύγχρονη πραγματικότητα, μέσα σε ένα αρμονικό σύνολο συνύπαρξης της ζωντάνιας και έντασης της πόλης, στις δύο όχθες του ποταμού Βαρδάρη»

Η αλλαγή της πόλης παρουσιάστηκε σε βίντεο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από το Δήμαρχο της πόλης.

Η υλοποίηση των έργων αυτών, σύμφωνα με την υπουργό πολιτισμού Ελισάβερ Κανσέσκα-Μιλέσκα, θα προσδώσει, στην τελική μορφή της , μια ιδιαίτερη αισθητική στην πλατεία των Σκοπίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολιτικοί παράγοντες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι και πλήθος κοσμου.
Σε πολλά σημεία των σκηνών του βίντεο καταχειροκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες αλλαγές, όπως το γιγάντιο μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα, οι δύο γέφυρες που θα διακοσμηθούν με γλυπτά, η Πύλη «Μακεδονία», η αναμόρφωση των δύο ξενοδοχείων της πλατείας και η αλλαγή της πρόσοψης των υφιστάμενων παλαιών κτιρίων.
O Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων Βλαντιμίρ Τοντόροβιτς, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι τα Σκόπια σε τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα από τα σκίτσα που παρουσιάστηκαν στο βίντεο.

«Πιστεύω, είπε, ότι η «μακεδονική» Μητρόπολη θα συμπεριληφθεί, ισότιμα, στις τάξεις της Ευρώπης, όπως η Πράγα και η Βουδαπέστη».

Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και το σοσιαλιστικό κόμμα επέκριναν αυτήν την αλλαγή της πλατείας της πόλης των Σκοπίων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου του σοσιαλιστικού συνασπισμού (SDSM), Σβετάνκας Νταϊάνας, που δήλωσε
«η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφσκι και φυσικά η δημοτική αρχή-φερέφωνο της κυβέρνησης- αδιαφορεί για την εγκληματικότητα και τη διαφθορά που υπάρχει και νομιμοποιεί δαπάνες για διάφορα μνημεία αντί να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων».

«Η πρωτεύουσα της «Μακεδονίας» θα γίνει μια πόλη του ‘κίτς’ και της κακοτεχνίας. Σε κάθε σημείο της πόλης θα υπάρχουν μνημεία με διαφορετική αντίληψη και αισθητική αξία» δήλωσε η Ρόσε Τοπούζοβα- Καρέφσκα, από το κόμμα LDP.

Για το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η κυβέρνηση και ο Δήμος, μόλις τώρα άρχισαν την κατασκευή του βάθρου και την κρήνη σε αυτό και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις η τοποθέτηση του αγάλματος δεν θα γίνει νωρίτερα από το 2012.

Πηγή

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Επενδύσεις στη ΠΓΔΜ

Απόσπασμα από άρθρο του ΑΠΕ:

Στην ΠΓΔΜ, όπου το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από το 1998 μέχρι σήμερα "αγγίζει" το 1 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων προσφέρουν άμεση ή έμμεση εργασία σε 20.000 άτομα, το 2009 ήταν δύσκολο, καθώς σημειώθηκαν περιπτώσεις μείωσης του προσωπικού.
Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στη λίστα των ξένων επενδυτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών, Αριστείδης Βλάχος, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως, "δεν γίνονται πια ξένες επενδύσεις στη χώρα, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματικότητα καθίσταται πολύ δύσκολη για τη χώρα".
Οι ελληνικές επενδύσεις αφορούν κυρίως τους ακόλουθους τομείς: τρόφιμα - αναψυκτικά (είδη αρτοποιίας, παγωτά, μπίρα, μη οινοπνευματώδη ποτά), ενέργεια - πετρέλαιο, βιομηχανία τσιμέντου, ορυχεία, μάρμαρα, τράπεζες, καπνοβιομηχανία, έτοιμο ένδυμα και αξεσουάρ (παραγωγή φασόν) και σύσταση εμπορικών εταιριών και αντιπροσωπειών.


Είναι κακό να επεκτείνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό? Όχι βεβαία. Είναι δείγμα ισχυρής οικονομίας μιας χώρας και ανάπτυξης του επιχειρηματικού της τομέα. Όμως… γιατί ακούμε και νοιώθουμε όλοι ότι η οικονομία μας μόνο ισχυρή δεν είναι?

20.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 1 δις. Ευρώ που ίσως αν επενδύονταν στην Ελλάδα (και ειδικά στην αιμορραγούσα Β. Ελλάδα) να ήμασταν καλύτερα σήμερα. Αντί γι αυτό έχουν επενδυθεί σε μια χώρα που μας πολεμά και μας διαβάλει με κάθε ευκαιρία.

Όχι δεν είναι κακό να επεκτείνονται οι εταιρίες αλλά στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα πρέπει να βρεθούν τρόποι και να δοθούν κίνητρα για να επενδύσουν οι ελληνικές εταιρίες εντός Ελλάδος. Και ας μην ξεχνάμε ότι κάθε επένδυση στη ΠΓΔΜ χρηματοδοτεί την αδιαλλαξία της ηγεσίας της.

Πηγή