Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Απογοητευμένος από την ΕΕ ο πρόεδρος των Σκοπίων

Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έκανε αποδεκτή τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόρκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή, στην οποία αναφέρθηκε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας.
 
«Φαίνεται ότι κάποιες αναχρονιστικές νοοτροπίες στα Βαλκάνια, όπως και διάφορα συμφέροντα και διχαστικές αντιλήψεις στην περιοχή, εξακολουθούν να υφίστανται και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.
 
«Το μήνυμά μου προς όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτών των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, είναι ότι έπραξαν λανθασμένα. Το μήνυμά μου προς όλους εκείνους που διαφοροποιήθηκαν και αποτελούν πλειοψηφία είναι το εξής: Σας ευχαριστώ για το θάρρος, τη βούληση και το όραμά σας. Δεν πρόκειται ποτέ να σας ξεχάσουμε» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
 
Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου άλλαξε ριζικά την κατάσταση και επιβεβαίωσε την ορθότητα των πολιτικών της ΠΓΔΜ. 
«Μετά την απόφαση αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αυξάνεται και πάλι συνεχώς ο αριθμός των υποστηρικτών, φίλων και εταίρων μας. Αυτό φάνηκε και στο Σικάγο αλλά και στις Βρυξέλλες και πλέον τα επιχειρήματα εκείνων που θέλησαν και κατόρθωσαν να μας παρεμποδίσουν, γίνονται όλα και πιο έωλα και εξασθενούν μέρα με την ημέρα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν επ' αόριστον την αλόγιστη πολιτική των παρεμποδίσεων» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.
 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

"Το ΝΑΤΟ δεν είναι πάρτι να έρχεται όποιος θέλει ακάλεστος"!

Αντεπίθεση Αβραμόπουλου σε Αλβανία και Σκόπια με αιχμές προς το ΝΑΤΟ για την διεύρυνση του οποίου είπε ότι δεν πρέπει “να συγχέεται με πάρτι όπου μπορεί ο καθένας να πηγαίνει ακάλεστος”.

Ο Αβραμόπουλος  που συμμετέχει στην Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αφού υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στη διευρυνσιακή διαδικασία, ως ένα καθοριστικό εργαλείο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου στην περιοχή, τόνισε ότι “η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συγχέεται με «πάρτι» όπου μπορεί να πηγαίνει ο καθένας ακάλεστος (The enlargement is an open door policy but not an open house party)”.

Υπενθύμισε τις συνέπειες που είχε ιστορικά ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός στην περιοχή μας, και περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, στηλιτεύοντας την έξαρση του εθνικισμού, των εδαφικών διεκδικήσεων, του αλυτρωτισμού και του λαϊκισμού, που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή κάποιων χωρών της περιοχής. Ο Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουν απόφαση ότι η επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια έχει οριστικά τελειώσει και ότι τα ανοικτά προβλήματα της περιοχής δεν πρέπει να εισαχθούν ανεπίλυτα στη Συμμαχία. Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την αναφορά του στο θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των βασικών αρχών και προϋποθέσεων που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας.


Πηγή

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οξύνεται η εθνοτική ένταση στα Σκόπια

Πληθαίνουν τα εθνοτικά επεισόδια στα Σκόπια με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ, το βράδυ του Σαββάτου ομάδα νεαρών Αλβανών που κρατούσαν αλβανικές σημαίες, επιτέθηκε σε άλλους νεαρούς στη συνοικία των Σκοπίων, Τσέντο.
Σε άλλο επεισόδιο, στο δήμο Τσάιρ των Σκοπίων όπου οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία, κατέβασαν σημαία της ΠΓΔΜ από κολώνα ηλεκτρικού ρεύματος και την έκαψαν.

Τα επεισόδια αυτά αποτελούν συνέχεια εκείνων που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα με το κάψιμο αλβανικών σημαιών σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και την αφαίρεση ακόμη μίας αλβανικής σημαία που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τέτοβου.

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Τίρανα, νεαροί Αλβανοί κατέβασαν από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ και τις έκαψαν. Το επεισόδιο καταδικάστηκε έντονα από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ που προέβη και σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Αλβανίας 'Αρμπεν Τσέκου.

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές της ΠΓΔΜ οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς (σ.σ. οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας) έχουν αναρτηθεί παντού αλβανικές σημαίες με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή πραγματοποιείται στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Πηγή

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Προκαταρκτική Συμφωνία για τον South Stream Ανακοίνωσαν τα Σκόπια

 Ένα παρακλάδι του αγωγού South Stream θα καταλήξει στα Σκόπια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ζόραν Σταβρέσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία απομένει να τελειοποιηθεί ώστε να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ.

«Είναι βέβαιο ότι τα Σκόπια θα γίνουν μέρος του South Stream, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, θα εξασφαλίσει σταθερές προμήθειες αερίου στις μελλοντικές γενιές και τις εταιρείες. Επίσης, αφορά την τιμή του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πηγή

Σταματούν την ... χρηματοδότηση της Ελλάδας τα Σκόπια !!!


Μέτρα για την ανακοπή της εκροής κεφαλαίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λαμβάνουν τα Σκόπια.

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση της χώρας δεν θα ανεχθεί ενέργειες ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ, να δανείζονται κεφάλαια από τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους.
«Θα είμαστε», είπε, «πολύ προσεκτικοί ώστε να μην γίνονται εκροές κεφαλαίων προς ξένες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας. Αυτή είναι μια νέα τάση, την οποία δεν θα επιτρέψουμε να κλιμακωθεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις να παίρνουν δάνεια από τράπεζες στη "Μακεδονία" και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους εταιρίες στην Ελλάδα».

Ήδη όπως είπε ο κ. Στάβρεσκι, η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης, ζητώντας από τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τα αποθεματικά τους όταν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ.Στάβρσεσκι, τέτοιου είδους δάνεια ενέχουν κίνδυνους, καθώς καταλήγουν σε χώρα «με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση». Παράλληλα, σημείωσε πως, αν κριθεί απαραίτητο, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι διατεθειμένη να προβεί σε ελέγχους, προκειμένου να διερευνηθεί αν γίνονται εκροές κεφαλαίων και με άλλους τρόπους από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων προς γειτονική χώρα, ίση με το 1% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της εκροής κεφαλαίων κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους ανήλθε στα 70 εκατ.ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.


Πηγή
 

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Εφημερίδα Σκοπίων: «Οι Έλληνες διαμαρτύρονται γιατί μας φοβούνται»

Τώρα ... τρομοκρατήθηκα…
Φτάσαμε να ακούμε ότι φοβόμαστε και τους γείτονες.



Η εφημερίδα των Σκοπίων «Ούτρινσκι»  αναφέρεται στα αιτήματα των κρατών που  απευθύνονται στα Σκόπια και προκλητικά τονίζει πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία «φοβούνται» πως θα χάσουν εδάφη τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρει "Ο καθένας λέει ότι τα Σκόπια τους χρωστάνε κάτι: Οι Έλληνες θέλουν να αλλάξουν το όνομα και να μη τους κλέβουμε την αρχαία ιστορία. Η Βουλγαρία λέει όχι στην κλοπή της μεσαιωνικής και σύγχρονης ιστορίας της. Και διαμαρτύρονται για μια αντι-βουλγαρική ταινία και κάποιο μυθιστόρημα. Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες γιατί μας φοβούνται, γιατί έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις».
Γράφει μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Τα Σκόπια έχουν γίνει ένα μεγάλο γραμματοκιβώτιο. Η Αθήνα στέλνει τακτικά ζήτημα για erga omnes (νέο όνομα για ευρεία χρήση).  Η Σόφια δεν πάει παρακάτω, είναι έτοιμη να μας κλειδώσει.Η Σερβία έχει μία ή δύο παλέτες με αιτήματα, για την ιστορία και για την απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου Βρανισκόφσκι.

Πηγή: NEWSBOMB

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μέσω Σκοπίων ο South Stream

Από τα Σκόπια θα περάσει ο  South Stream, σύμφωνα με όσα δηλώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

"Δεν υπάρχουν πια διλήμματα" είπε ο υπουργός Οικονομικών Ζόραν Σταβρέφσκι που πρόσθεσε πως η προσχώρηση της χώρας του στο σχήμα του South Stream αποτελεί εφαρμογή της σχετικής απόφασης στην οποία είχαν καταλήξει ο πρωθυπουργός Νικόλα Γκρούεφσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα σκοπιανά ΜΜΕ προσθέτουν πως η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει άμεσα και πως στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί το 2015.

Η πολιτική δεν περνάει από την Αριστοτέλους

Διαβάζω για την απόφαση του Δήμου της Θεσσαλονίκης να μην παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για προεκλογικές συγκεντρώσεις. Σωστό; Λάθος;

Το σκέφτομαι καθώς φέρνω στο νου τις συγκεντρώσεις των κομμάτων εν όψει των εκλογών του Μαϊου. Ο Γιάννης Μπουτάρης λέει πως η Αριστοτέλους θα παραχωρείται μόνο για φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, μπορώ να σκεφτώ λοιπόν καλοπροαίρετα πως ο δήμαρχος θέλει τους πολίτες να είναι ενεργοί πολίτες να μετέχουν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης όσων έχουν ανάγκη και τέτοιους ανθρώπους έχουμε πολλούς στην πόλη και στη Β. Ελλάδα γενικότερα. Αλλά ο ενεργός πολίτης δεν συμμετέχει και στα πολιτικά πράγματα; Γιατί η Αριστοτέλους να είναι μια γκρίζα ζώνη για την πολιτική; Ομως σκέφτομαι πάλι πως η αισθητική των προεκλογικών εκδηλώσεων πολλές φορές προβληματίζει και ίσως ο δήμαρχος και το συμβούλιο που κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρότασή του να έχουν δίκιο. Αλλά αν δεν συμμετέχουμε στα πολιτικά πράγματα πώς θα τα βελτιώσουμε; Ξορκίζοντάς τα και στέλνοντάς τα στο λιμάνι για παράδειγμα; Από την άλλη πλευρά όμως πόση πραγματική πολιτική παράγουν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις άραγε; Σωστά, όμως με απαγορεύσεις παράγεται αποτέλεσμα; Ή μήπως αυτό εξυπηρετεί τα δύο κόμματα που μονοπώλησαν την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια και βλέπουν τώρα το ακροατήριό τους να μειώνεται; Φυσικά δεν έχω στοιχεία για να πω πως συμβαίνει το ένα ή το άλλο. Σκέψεις κάνω. Ο δήμαρχος πήρε μια απόφαση. Αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστή. Ή αν είναι λάθος.


Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

23%: Αυτοδύναμη η ανεργία σε Μακεδονία και Θράκη

Η τακτική μηνιαία αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία δεν αλλάζει σε πολλά αυτά που ξέρουμε όλοι όσοι ζούμε ή έχουμε δεσμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το ποσοστό των ανέργων φτάνει το 23,3% χωρίς να υπολογίζουμε τη Δυτ. Μακεδονία που η ΕΛΣΤΑΤ μετράει μαζί με την Ηπειρο και αναφέρει ποσοστό 22,3% των ανθρώπων που θα μπορούσαν αλλά δεν μπορούν να εργαστούν επειδή πολύ απλά έχασαν στο μεταξύ τη δουλειά τους.

Συνολικά και για τον Φεβρουάριο που μας πέρασε η στατιστική υπηρεσία καταγράφει σε όλη την Ελλάδα σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανέργους αλλά όλοι μας ξέρουμε πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ λέει πως με τον όρο "άνεργοι" εννοεί 
τα άτοµα ηλικίας 15 – 74 ετών που δε χαρακτηρίστηκαν ως απασχολούµενο, ήταν άµεσα διαθέσιµοι για εργασία και είτε αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες 4 εβδοµάδες είτε είχαν βρει µια εργασία που θα αναλάµβαναν µέσα στους επόµενους τρεις µήνες.
Δεν χρειάζεται να πούμε πως η κατάσταση είναι τραγική, αλλά πολύ φοβάμαι πως αρχίζουμε να συνηθίζουμε σε αυτή...

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Τι λένε στα Σκόπια για τις ελληνικές εκλογές

Τουλάχιστον προβληματισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Νικόλα Ποπόφσκι δεν έδειξε την ανησυχία του για τις διαβουλεύσεις σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα. Οπως είπε, δεν τον ενδιαφέρει ποιο κόμμα ή ποιος συνδυασμός κομμάτων θα αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα λέγοντας πως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τα Σκόπια για το θέμα του ονόματος. Παραδέχθηκε, επίσης, πως η διαφορά στο θέμα του ονόματος περνά σε δεύτερη μοίρα με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και ανησυχεί ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει την ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΓΔΜ για είσοδο στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συμπέρασμα: Ο Ποπόφσκι βλέπει πως η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μια μεγάλη περίοδο ζυμώσεων και συζητήσεων (ή και εκλογών) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά παραδέχεται εμμέσως πως ακόμα και αν τα κόμματα στη χώρα μας κατέληγαν σε μεταξύ τους συμφωνία, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα παρέμενε σε εκκρεμότητα αφού προτεραιότητα είναι για τη χώρα μας η οικονομία. Συμπέρασμα του συμπεράσματος; Η ελληνική κάλπη μπέρδεψε και τους Σκοπιανούς.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στη Βόρεια Ελλάδα πεθαίνει η εργασία

Στάχτες και θρύψαλα στην απασχόληση αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση, με τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη να τραβούν στα ύψη το ποσοστό της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το Νοέμβριο του 2011 η ανεργία στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έφτασε στο 23,8%, κάνοντας ένα άλμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Οκτώβριο. Τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 -θα εκδοθούν σε έναν μήνα- αναμένεται να διαψεύσουν ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Η ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι πολύ πιθανό να κλείσει στο 26% και οι «επίσημοι» άνεργοι να ξεπεράσουν τις 103.000. Στα στοιχεία του Νοεμβρίου το 23,8% στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί πανελλαδικό αρνητικό ρεκόρ. Ακολουθεί η περιφέρεια της Αττικής με 21,1%, ενώ η περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο 20%.
Πανελλαδικά το Νοέμβριο το μέσο ποσοστό ανεργίας στη χώρα έφτασε στο 20,9%, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν στο 13,9%, δηλαδή υπάρχει -πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- μία άνοδος επτά ποσοστιαίων μονάδων. Μάλιστα σύμφωνα με το νέο τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αυτά τα ποσοστά ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα: έως και 26,3% στην περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και έως και 22% πανελλαδικά.

Βάσει της ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο του 2011 οι άνεργοι πανελλαδικά ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, φτάνοντας το 1.029.587 από 692.577 το Νοέμβριο του 2010. Αύξηση -που μπορεί να υποκρύπτει μεγαλύτερο αριθμό ανέργων- υπάρχει και στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό: Έφτασε τα 4.423.657 από 4.320.927 το Νοέμβριο του 2010. Αντίθετα πρωτοφανή μείωση υπάρχει στον αριθμό των απασχολούμενων: Από το 2009, σχηματικά πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης, έχουν χαθεί περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας:

Το Νοέμβριο του 2011 οι απασχολούμενοι ήταν στα 3.901.269, ενώ το Νοέμβριο του 2009 στα 4.464.230. Στις γυναίκες το Νοέμβριο του 2011 η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, 24,5%, αφήνοντας πίσω την Ισπανία με 23,3%. Παράλληλα και στην ανεργία των νέων, κάτω των 25 χρόνων, η χώρα μας διεκδικεί τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη των 27, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 48%, ενώ τον ίδιο μήνα στην Ισπανία ήταν στο 48,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27. Στους άνδρες η Ελλάδα παραμένει, στην Ευρώπη των 27, σταθερά στη δεύτερη θέση με 18,3% το Νοέμβριο, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στο 22,5%.

Πηγη

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: Εφιάλτης η ανεργία

Εφιαλτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ η ολοένα και αυξανόμενη ύφεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά.
Το μπαράζ μέτρων λιτότητας που εξαπολύει η κυβέρνηση κατ' απαίτηση της τρόικας και οι σκληρές πιέσεις των εργοδοτών για μείωση του μισθολογικού κόστους έχουν οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το στοιχείο που ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ότι, στο πολεοδομικό συγκρότημα, ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του πληθυσμού δεν έχει κανένα εισόδημα.
Οπως καταγγέλλουν τα εργατικά σωματεία, μπροστά στον εφιάλτη της ανέχειας οι εργαζόμενοι σπεύδουν να συμφωνήσουν άνευ όρων σε οποιεσδήποτε αλλαγές των συμβάσεων απασχόλησής τους αρκεί να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα.

Στη Θεσσαλονίκη, το 2011 έκλεισε με δεκάδες απολύσεις εργαζομένων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, πολλοί επιχειρηματίες έσπευσαν να απολύσουν το προσωπικό πριν από την αλλαγή του χρόνου προκειμένου να μην καταβάλουν τα δικαιώματα που θα αποκτούσαν οι εργαζόμενοι με τη νέα χρονιά. Σε διάστημα ενός χρόνου η ανεργία αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μεταφράζεται σε 25.000 νέους άνεργους. «Αυτήν τη στιγμή εκτιμούμε ότι η ανεργία βρίσκεται στο 30% με αυξητική τάση, ενώ στους νέους αγγίζει και το 50%», ανέφερε ο κ. Τσαραμπουλίδης. «Δυστυχώς για το 2012 δεν αναμένουμε να βελτιωθεί η κατάσταση, αντίθετα μπορεί να χειροτερέψει. Η μαύρη εργασία εκτιμούμε ότι φτάνει πλέον στο 40%, ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία ή τη μερική απασχόληση», υπογράμμισε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Στο 50%!

Στην περιοχή των Γιαννιτσών εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου κάνουν λόγο για ανεργία που αγγίζει το 50%, ενώ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς υπολογίζεται ότι χάθηκαν περίπου 2.500 θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Γιώργος Βουδούρης, ανέφερε ότι για το 2012 αναμένεται αύξηση της ανεργίας της τάξης του 10%, που για την περιοχή των Γιαννιτσών ισοδυναμεί με περίπου 1.700 θέσεις εργασίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον δεν έχουμε καταγγελίες εργαζομένων για μη τήρηση των συμβάσεων. Ενα μεροκάματο να έχουμε και όσο θέλει ας είναι, μας λένε οι περισσότεροι», επισήμανε ο κ. Βουδούρης, υπογραμμίζοντας ότι μοναδική ελπίδα για «ανάσα» στην περιοχή είναι τα προγράμματα τα οποία αναμένονται και αφορούν την κοινωνική εργασία και τα ΤΟΠΣΑ, για τα οποία, πριν ακόμα ανακοινωθούν, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 1.700 άτομα.

Στο νομό Κιλκίς ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Γιώργος Ιωαννίδης, χαρακτήρισε την κατάσταση στην αγορά εργασίας «τραγική». «Το 2011 χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις εφαρμόζονται ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το 80% των επιχειρήσεων οφείλει στο προσωπικό από δύο έως έξι μισθούς», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης. Για το 2012 ο εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χρονιά δε θα βγει αν δεν ανοίξουν κάποια προγράμματα απασχόλησης».

2-3 μέρες τη βδομάδα

Την ίδια στιγμή, στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εκτιμούν ότι η ανεργία κινείται στο 40%, ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βαλάσης Κοτρώνης, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις αδήλωτης εκ περιτροπής εργασίας. «Πάρα πολλοί εργαζόμενοι, προκειμένου να μην απολυθούν, δέχονται να δουλεύουν μόνο δύο τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν το προσωπικό», επισήμανε ο κ. Κοτρώνης. Η εκτίμηση του εργατικού κέντρου για το 2012 είναι ότι η ανεργία θα ανεβεί τουλάχιστον κατά 5%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή να συρρικνωθούν.

Το τέλος του 2011 βρήκε την περιοχή της Βέροιας με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου, στο 28% - 30%. «Η αύξηση είναι ραγδαία, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 υπολογίζαμε την ανεργία στο 22% - 23%», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Παναγιώτης Ταχματζίδης, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει ελάχιστη έστω αισιοδοξία για το 2012. «Πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και άλλες υπάγονται στο άρθρο 99. Δεν υπάρχουν επενδύσεις και κανένα αναπτυξιακό σχέδιο. Εκτίμησή μου είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2012 η ανεργία θα αυξηθεί», τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου.

Ακόμη 150...

Με κακούς οιωνούς ξεκινά η νέα χρονιά και για την περιοχή της Νάουσας, όπου η εκτιμώμενη ανεργία ξεπέρασε το 50%. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Σάκης Τσίτσης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη. Αντίθετα, μάλιστα, «το επόμενο διάστημα πρόκειται να απολυθούν 150 άτομα από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε η ανεργία και στη Χαλκιδική το 2011 σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου. «Η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ υπάρχουν ραγδαίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Αγγελος Πράτσας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εκτός από τον τουρισμό για τη νέα χρονιά οι ελπίδες όλων στρέφονται στα μεταλλεία χρυσού, τα οποία, αν λειτουργήσουν πλήρως, αναμένεται να απασχολήσουν 1.200 άτομα, ενώ άλλα 2.500 εκτιμάται ότι θα εργαστούν σε εργολάβους που θα δραστηριοποιούνται γύρω από τα μεταλλεία.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Ως μια από τις χειρότερες χρονιές για την απασχόληση χαρακτήρισε το 2011 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης, Απόστολος Γκιγκούδης. «Η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 30%, ενώ οι εργοδότες ασκούν πιέσεις με κάθε τρόπο για μειώσεις μισθών και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εχουμε τουλάχιστον 100 καταγγελίες από εργαζόμενους που δεν πήραν το δώρο Χριστουγέννων», επισήμανε ο κ. Γκιγκούδης. Για το 2012 ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι το πιο δύσκολο.

Στην Ξάνθη χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας από μεγάλες επιχειρήσεις το 2011, εκτοξεύοντας την ανεργία από 25% που ήταν το 2010 στο 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου. «Αν υπολογίσουμε και τα μικρά καταστήματα που κλείνουν καθημερινά, τότε οι απώλειες σε θέσεις εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες», επισήμανε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Αγγελος Μπεμπεκίδης. Την ίδια στιγμή στο εργατικό κέντρο φτάνουν συνεχώς καταγγελίες για επιχειρήσεις που ζητούν από τους εργαζόμενους μείωση μισθών έως και 30% - 40% προκειμένου να μην τους απολύσουν, ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης εφαρμόζονται πλέον καθολικά. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη νέα χρονιά, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μπεμπεκίδη, «το 2012 έκανε ποδαρικό με μια πολύ αρνητική εξέλιξη: μια μεγάλη χαρτοβιομηχανία έκανε δήλωση πτώχευσης με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα 120 εργαζόμενοι».

Αλλοι 2.500 στην ανεργία!

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων σε 18.500 καταγράφηκε το 2011 από 16.000 που ήταν το 2010 στο νομό Καβάλας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατικού κέντρου, η ανεργία ανέρχεται στο 23%, ενώ και εδώ αυξάνονται οι καταγγελίες για μη καταβολή μισθών και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κερδίζουν έδαφος συνεχώς. «Αυτήν τη στιγμή μπορεί και το 70% της παραγωγικής διαδικασίας να συντελείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παναγιώτης Τιάκας, ενώ για το 2012 εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανεργία θα αυξηθεί κατά 1%- 2%.

Στο νομό Ροδόπης το 2011 χάθηκαν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Παντελής Μαγαλιός, ανέφερε ότι η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» στο 35% και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιέσεις από τους εργοδότες για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Για το 2012 επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα είναι καλύτερο και πρόσθεσε: «Αντίθετα μάλιστα εκτιμώ ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χρονιά από την προηγούμενη».

 Απόγνωση στη δυτική Μακεδονία αλλά κι ελπίδες...

Απολύσεις και κλεισίματα μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει η νέα χρονιά στην περιοχή της Κοζάνης. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Θανάσης Τολιόπουλος, ανέφερε ότι αρκετές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να απολύσουν προσωπικό, καθώς κατά τη γιορταστική περίοδο η αγοραστική κίνηση ήταν πολύ χαμηλή. «Η ανεργία έχει φτάσει το 30% και η φτώχεια εξαπλώνεται ραγδαία», επισήμανε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου.

Στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με το εργατικό κέντρο, το 2011 χάθηκαν γύρω στις 700 - 800 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 300 - 400 είναι από καταστήματα που έκλεισαν και περίπου άλλες τόσες από τα ορυχεία της ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Αναστάσιος Τσιλφίδης, για το 2012 υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία: «Ολες οι ελπίδες μας για το 2012 εναποτίθενται σε δύο μεγάλα έργα της ΔΕΗ: την πέμπτη μονάδα παραγωγής και το εργοστάσιο φωτοβολταϊκών. Η κατασκευή της μονάδας αναμένουμε να ξεκινήσει την άνοιξη και θα διαρκέσει περίπου επτά χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν περίπου 1.000 άτομα. Το δεύτερο έργο αφορά την εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού των Βαλκανίων, ενώ παράλληλα, εντός του 2012, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών, το οποίο θα απασχολεί 200 άτομα».

Στα Γρεβενά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, Λάζαρο Κυριαζίδη, η ανεργία ανήλθε στο 50%. «Πέρυσι για πρώτη φορά οι εποχικά απασχολούμενοι που συνήθως είναι στην ανεργία το χειμώνα, δε δούλεψαν ούτε το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι», ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης. Για τη νέα χρονιά ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου εξέφρασε την απαισιοδοξία του, καθώς, όπως είπε, πολλά καταστήματα θα κλείσουν αφού δε δούλεψαν ούτε τις γιορτές, ενώ και στον κλάδο της οικοδομής δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια.
Περίπου 600 - 700 θέσεις απασχόλησης χάθηκαν και από το νομό Καστοριάς τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, Γιώργο Μαλέα. Η εκτιμώμενη ανεργία ανέρχεται στο 30%, ενώ για το 2012 υπάρχει ένα «αμυδρό φως στο τούνελ» της κρίσης. «Αν προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος στο Νεστόριο και τρέξουν τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας (το οποίο θα δώσει 400 θέσεις απασχόλησης) και κατάρτισης (που θα δώσει έστω προσωρινά 500 θέσεις), πιστεύω ότι τους πρώτους μήνες του 2012 θα υπάρξει μικρή βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Μαλέας.

Τέλος περισσότερες από 1.500 θέσεις χάθηκαν στο νομό Φλώρινας το 2011, εκ των οποίων οι περισσότερες από τον κατασκευαστικό κλάδο και τις μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, Στέφανο Μπύρο, η ανεργία τη χρονιά που πέρασε παρουσίασε αύξηση κατά 7 - 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010. «Αυτήν τη στιγμή η ανεργία ξεπερνάει το 30%, ενώ, αν δε γίνει κάτι ώστε να ανοίξουν ξανά τα έργα της ΔΕΗ που παρουσιάζουν προβλήματα, πιστεύω ότι το 2012 θα ξεπεράσει το 35%», ανέφερε ο κ. Μπύρος.

Πηγή

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Εντονότερο το πρόβλημα των αστέγων στις μεγάλες πόλεις και στη βόρεια Ελλάδα

Σε 15.000 υπολογίζεται ο αριθμός των αστέγων στην περιοχή της Αττικής, με την ευρύτερη έννοια του όρου, που περιλαμβάνει ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους και αναγκάζονται να μένουν περιστασιακά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα ή ακόμη και στο αυτοκίνητό τους.

Το πρόβλημα των αστέγων είναι ακόμη εντονότερο στη Βόρεια Ελλάδα όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι χαμηλότερος (20-30 ετών). Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις εντονότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιοχή αυτή αλλά και στην έλλειψη επαρκών δομών παροχής υποστήριξης στην συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από καταγραφές ψυχολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο Πολίτης», Μιχάλης Κατσιμίτσης.

Με αφορμή μάλιστα την επικείμενη επίσκεψη του «Κοινωνικού Λεωφορείου του Πολίτη» στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, μιλά για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του οργανισμού, που έχει στόχο τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και ενός ειδικού γραφείου που θα δίνουν δωρεάν πληροφορίες σε άστεγους και άνεργους για θέματα όπως είναι η ρύθμιση χρεών, ζητήματα εύρεσης εργασίας και πληροφορίες για μικρές επιδοτούμενες εναλλακτικές επιχειρηματικές προσπάθειες, καθώς και νομικές πληροφορίες.

Ο «Πολίτης» ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια και πραγματοποιεί στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε ειδικές δράσεις για τους αστέγους και εδώ και ένα χρόνο το «Κοινωνικό Λεωφορείο του Πολίτη», ένα ειδικό λεωφορειάκι, επισκέπτεται περιοχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να προωθήσει τις δράσεις του, αναφέρει ο κ.Κατσιμίτσης.

Ενδεικτικά σημειώνει ότι μέσα στο 2011 το λεωφορείο, μαζί με τους τουλάχιστον 60 εθελοντές του, μετέβη μεταξύ άλλων στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τα νησιά ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα βρεθεί για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην πλατεία του Φιλύρου, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Πηγή