Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η κυβερνητική υποστήριξη στο οργανωμένο έγκλημα στα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ στα Βαλκάνια έχει καταστεί ότι είναι η Καμπότζη για την Νοτιοανατολική Ασία. Πρακτικά είναι ένα  κράτος με πολύ υψηλά ποσοστά διαφθοράς , όπου η εγκληματικότητα διατηρείται σταθερά στα ύψη και οι εγκληματικές πράξεις παραμένουν ατιμώρητες – για όσους είναι κοντά στην κυβέρνηση τουλάχιστον.  

Η ΠΓΔΜ είναι χώρα σταθμός και πέρασμα για παράνομη μετανάστευση από το Κόσσοβο αλλά και από την Ασία προς την Ευρώπη. Εγκληματικές ομάδες δρουν οργανωμένα διακινώντας όπλα , παράνομα εμπορεύματα, ναρκωτικά, ανθρώπους, διαπράττουν ληστείες, απαγωγές και δολοφονίες. Μόνο στο πρώτο μισό του 2009 κατεγράφησαν 6.285  εγκληματικές πράξεις στη πρωτεύουσα συμφώνα με τα ίδια τα Σκοπιανά ΜΜΕ και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων πράξεων ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα στοιχεία.

Το καλά οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο στην περιοχή επιτρέπει την πορνεία, διαθέτει τις υποδομές για την παράνομη διακίνηση και εμπόριο σάρκας, ναρκωτικών, όπλων, και παρέχει οικονομικές «διευκολύνσεις» από το καλά στημένο δίκτυο τοκογλυφίας.  Όλα αυτά συντελούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην οικονομική αφαίμαξη των επισκεπτών, επίδοξων επιχειρηματιών και τζογαδόρων,  και τη συμμετοχή, άθελά τους ή μη, σε αυτό το καταστροφικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος, μαφιόζικες ομάδες από τα Βαλκάνια και την Τουρκία εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία ελέγχων στα σύνορα και με τις «κυβερνητικές ευλογίες» της ΠΓΔΜ επεκτείνουν το κύκλωμα και σε άλλες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, καυσίμων, αυτοκινήτων, τσιγάρων, ποτών, όπλων, πλαστογραφία κ.α.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τι έχει ήδη γραφεί για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Ο Μιγιάλκωφ, ξάδερφος του πρωθυπουργού, επικεφαλής των υπηρεσιών Αντικατασκοπίας και Αντιτρομοκρατίας της ΠΓΔΜ, φέρεται να έχει πληρωθεί από την αλβανική μαφία για να καλύψει το λαθρεμπόριο όπλων που διεξάγουν στο Κόσσοβο και στη Βουλγαρία.

Ο αδερφός του Προέδρου Ιβάνωφ, εμπλεκόμενος σε κύκλωμα σωματεμπορίας, διέφυγε τις κατηγορίες μετά από παρέμβαση του Γκρουέφσκι μετατρέποντας το νέο Πρόεδρο σε μαριονέτα του Πρωθυπουργού. Τα δε Σκοπιανά μέσα δέχονται συνεχείς πιέσεις συγκάλυψης των εγκληματικών δραστηριοτήτων των συγγενών των ηγετών του κρατιδίου.

Ποιον εξυπηρετεί στ’ αλήθεια η ακραία εθνικιστική στάση της παρούσας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας? Είναι καλό για τον λαό της χώρας να είναι “περήφανα” εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ με μια διαλυμένη οικονομία? Ουσιαστικά όλες οι εθνικιστικές κορώνες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι πιθανότατα δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια του πληθυσμού του κρατιδίου ώστε να μην βλέπει το τι στ’ αλήθεια συμβαίνει στη χώρα που ζει.

Η Europol θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο εξάρθρωσης του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να το πολεμήσουν μόνες τους, χωρίς να δίνουν καμία πληροφορία. Το οργανωμένο έγκλημα όμως στηρίζεται σε κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν οι κυβερνήσεις… στη συνεργασία! Ωστόσο, στην περίπτωση της ΠΓΔΜ το οργανωμένο έγκλημα υποστηρίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες άρα και είναι πιο εύκολο να συγκαλυφθεί, να παραμένει ατιμώρητο και να συνεχίζει τη δραστηριότητα και εξάπλωσή του.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.

    Απάντησα στο μειλ σας, όπως επίσης σας πρόσθεσα στα "φιλικά μας ιστολόγια"

    Φιλικά / Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πρακτικά είναι ένα κράτος με πολύ υψηλά ποσοστά διαφθοράς , όπου η εγκληματικότητα διατηρείται σταθερά στα ύψη και οι εγκληματικές πράξεις παραμένουν ατιμώρητες – για όσους είναι κοντά στην κυβέρνηση τουλάχιστον."

    Μάλλον την Ελλάδα περιγράφετε εδώ... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα έχουμε ισοπεδώσει ολα μου φαίνεται ανώνυμε...είπαμε έχουμε χάλια οικονομία, είχαμε και σκάνδαλα κατα καιρούς αλλα οργανωμένο έγκλημα όπως στα Σκόπια το οποίο να καλύπτεται επισταμένως από την κυβέρνηση υπάρχει μόνο εκεί!
    Τζόγος, πορνεία, όλα επιτρέπονται...με ιδιαίτερη προτίμηση τους Έλληνες πελάτες...για να μην ξεχνιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντι να κανουμε πορειες για τις ομαδες δεν κανουμε και κατι μια φορα και για την Ελλαδα μας?
    λεω εγω!μηπως,εσυ Ηρακλιδη,Παοκτση,Αριανε κ.λ.π.
    ειδικα εσυ που εισαι Μακεδονας και Ελληνας,μια φορα στην ζωη σου να κανεις και κατι σωστο?
    τα δινεις ολα για μια ομαδα που σε εχει χεσμενο και δεν ξερει ουτε ποιος εισαι.πλακωνεσαι με αλλους φιλαθλους και τραυματιζεσαι για την τιμη μιας ομαδας.δημιουργεις επεισοδια εις βαρος των συνελληνων σου και για την χωρα σου,την πατριδα σου τι κανεις?αν καταφερουν να μας διαμελλησουν,θα υπαρχει παοκ,αρης,ηρακλης κ.λ.π.???
    ξυπνηστε προβατακια και γινετε αντρες αλλα πανω απο ολα Ελληνες ηρωες,σαν και αυτους της ιστοριας μας! η' μεινετε ετσι οπως εισαστε.ενα τιποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή