Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ ΤΑ "ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ" Άλλαξαν τα δρομολόγια των δουλεμπόρων

Νέους δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη άνοιξαν οι δουλέμποροι, κυρίως ασιατών μεταναστών. Η Βουλγαρία και τα Σκόπια αποτελούν πλέον τα μεγάλα “περάσματα” για τους επίγειους παράδεισους Αφγανών, Ιρανών, Ιρακινών και Παλαιστινίων, με αφετηρία όμως πάλι την Ελλάδα. 

Το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών έχει μεταφερθεί προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν το τελευταίο διάστημα τους βασικούς προορισμούς των “καραβανιών” μεταναστών από την Ασία και την Αφρική. Οι αλλοδαποί, αφού φτάσουν στην Ελλάδα και οδηγηθούν στην Αθήνα, όπου στοιβάζονται σε διαμερίσματα - κλουβιά, προσπαθούν να βρουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα μας, που εδώ και καιρό θεωρούν μόνον ενδιάμεσο σταθμό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισμού εννέα ιρακινών μεταναστών χθες τα ξημερώματα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ως δουλέμποροι ένας 23χρονος Μαυριτανός και ένας 24χρονος Ιρακινός. Όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι οι μετανάστες στους αστυνομικούς της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, προορισμός τους ήταν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αφού προηγουμένως θα έμεναν στην Αθήνα. Μάλιστα για το ταξίδι τους κατέβαλαν από 3.000 έως 5.000 δολάρια ο καθένας.
Οι μετανάστες πληρώνουν τους διακινητές ακόμη και για την απόκτηση πλαστών ελληνικών εγγράφων, όπως υπηρεσιακών σημειωμάτων της ΕΛ.ΑΣ., με τα οποία νομιμοποιείται η παραμονή τους για διάστημα ενός μήνα στην Ελλάδα. Τέτοια πλαστά παραστατικά βρέθηκαν σε περίπου 1.000 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν το πρώτο δεκάμηνο του έτους σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όπως προέκυψε ξεκίνησαν από τη χώρα μας αεροπορικώς. Μάλιστα, οι διωκτικές αρχές των χωρών εκείνων οδήγησαν τους λαθρομετανάστες πίσω στην Ελλάδα.
Η περίπτωση όμως που αποδεικνύει την αλλαγή των δρομολογίων, με προορισμό την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αυτή του εντοπισμού 29 αφγανών μεταναστών την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια, λίγα μέτρα μετά το τελωνείο των Ευζώνων. Όλοι οι αλλοδαποί είχαν στα χέρια τους τέτοια πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα και όπως είπαν στις διωκτικές αρχές του γειτονικού κράτους, έφτασαν μέσω των περασμάτων του Έβρου ή των θαλάσσιων συνόρων μας και για αρκετό διάστημα έμειναν στην Αθήνα και κατευθύνθηκαν στα Σκόπια περνώντας τα σύνορα με φορτηγό. “Η μεγαλύτερη θωράκιση των αεροδρομίων και των λιμανιών με αύξηση των ελέγχων για λαθρομετανάστευση είναι αυτή που οδηγεί στην αλλαγή των δρομολογίων και όπως φαίνεται έχουν βρει συνδέσμους τόσο στα Σκόπια όσο και στη Βουλγαρία”, παρατήρησε μιλώντας στη “Μ” ανώτερος αξιωματικός, που ασχολείται με τη δίωξη της λαθρομετανάστευσης.


Θα θωρακιστούν τα σύνορα

Τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξέτασαν πρόσφατα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αξιωματικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, κυρίως από τις περιοχές των συνόρων. “Η εντολή είναι να αποκοπούν οι δίοδοι και να θωρακιστούν τα σύνορα, τόσο για την αποτροπή εισόδου όσο όμως και για τον περιορισμό της εξόδου προς την υπόλοιπη Ευρώπη”, τονίστηκε στη σύσκεψη. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην τελευταία συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, που έχει αναλάβει την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, με πραγματοποίηση ασκήσεων και τη συμμετοχή αστυνομικών απʼ όλες τις χώρες. “Το 75% των μεταναστών που είναι στην Ευρώπη περνούν από τα δικά μας σύνορα, είμαστε αποφασισμένοι να τα σφραγίσουμε”, επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τη σύσταση του νέου λιμενικού σώματος για τον σκοπό αυτό.
Πάντως, στη Θεσσαλονίκη και φέτος παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% σε συλλήψεις διακινητών και περίπου 30% σε συλλήψεις μεταναστών. Συγκεκριμένα, το πρώτο 11μηνο του χρόνου έχουν συλληφθεί από τη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης 242 διακινητές, όταν όλο το 2008 ο αριθμός είχε φτάσει τους 203. Ακόμη, συνελήφθησαν 7.400 μετανάστες, όταν καθʼ όλη τη διάρκεια του 2008 είχαν εντοπιστεί 5.600. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου