Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Παραδίδεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Το περίφημο γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ήδη κατασκευαστεί στην Ιταλία και θα τοποθετηθεί στη κεντρική πλατεία των Σκοπίων μέσα  στους επόμενους 6 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Balkan Traveler το 22 μέτρων άγαλμα  κοστίζει 5.000.000 Ευρώ και ο δήμαρχος της πόλης Vladimir Todorovic προετοιμάζει το χώρο τοποθέτησης.

Αυτή η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες του κρατιδίου να χρησιμοποιήσει το όνομα “Μακεδονία” για να παρουσιάσει την σύνδεση του με την αρχαία Ελληνική Μακεδονία. Άλλες κινήσεις ήταν η μετονομασία του Αεροδρόμιου των Σκοπίων σε “Μέγας Αλέξανδρος” και της κεντρικής οδικής αρτηρίας σε “Φίλιππος ο Μακεδών”. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει έναν νέο όρο για τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να συνδεθεί με την αρχαία Μακεδονική Ιστορία. Την ονομάζουν “antique-isation”.

Η Ελλάδα είχε ήδη αντιδράσει όταν προ μηνών είχε αναγγελθεί η κατασκευή του αγάλματος κάνοντας σαφές ότι αυτού του είδους οι κινήσεις όχι μόνο αποτελούν πρόκληση αλλά δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια διαλόγου. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι συνεχίζει ακάθεκτη το … antique-isation του κρατιδίου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου