Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η προπαγάνδα και η πραγματικότητα για τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με άρθρο του MINA η Ελλάδα αντιπαθεί τους κατοίκους της ΠΓΔΜ αλλά θέλει τα Ευρώ τους. Το πρακτορείο του κρατιδίου παρουσιάζει τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος ως απελπισμένους που για να αυξήσουν λίγο τον τζίρο τους προσλαμβάνουν νεαρές κοπέλες που μοιράζουν φυλλάδια στους τουρίστες που έρχονται από τα Σκόπια ελπίζοντας ότι θα βγουν από την οικονομική κρίση... Το θεωρώ πολύ πιθανό να μοιράζονται διαφημιστικά φυλλάδια σε όλους τους οδηγούς στα σύνορα όπως και σε άλλα σημεία αλλά ας προσέξουμε τους τρόπους που βρίσκουν να προπαγανδίσουν.

ΕΥΤΥΧΩΣ που έχουμε δίπλα μας τα Σκόπια και χρηματοδοτούν με τον πλούτο τους την Ελληνική οικονομία!

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Με στόχο την αύξηση των Ελλήνων τουριστών και κυνηγών της τύχης και την πολύτιμη εισροή ελληνικού συναλλάγματος, η είσοδος των Ελλήνων στην ΠΓΔΜ γίνεται μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, μέτρο που στήριξαν οι ομοσπονδίες ξενοδόχων και τουριστικών πρακτορείων στην ΠΓΔΜ. Το οργανωμένο σχέδιο της ΠΓΔΜ εις βάρος της Ελλάδας ενσαρκώνεται και στο εθνικό σχέδιο Τουριστικής ανάπτυξης 2009 - 2013 της ΠΓΔΜ, που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση επισκεψιμότητας στη γειτονική χώρα, κατέχοντας το 2007, το 12,4% στις αφίξεις από το εξωτερικό και το 11,3% σε μονοήμερες διανυκτερεύσεις.

Χαρακτηριστικά, το σχέδιο αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίο στις αστικές περιοχές Μπίτολα, Γευγελή και Στρούμιτσα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί με πολύ καλύτερη ποιότητα και υπηρεσίες είναι η γεωγραφική τους θέση κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και η συχνή προσέλευση Ελλήνων επισκεπτών. Τα ξενοδοχεία απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε Έλληνες τζογαδόρους, καθώς ο τζόγος, όπως αναφέρει η έκθεση, απαγορεύεται στην Ελλάδα και οι Έλληνες καταφεύγουν στα Σκόπια για να τζογάρουν.. Στο πλάνο της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, εξηγεί ότι σε άλλες περιοχές της χώρας οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι πολύ περιορισμένες, αδιάφορες για τη διεθνή τουριστική αγορά.

(Bitola, Gevgelija and Strumica can be recognized as urban areas with a few reasonable hotels. The location of these cities near the Greek border is the main reason for this; all hotels are oriented on casinotourism. Gambling is forbidden in Greece and a lot of people are coming to Macedonia for that reason. - National Tourism Development Strategy 2009 – 2013)

Έτσι, οι Ελληνικοί μισθοί και εισοδήματα αυξάνουν το κεφάλαιο του Γκρουέφσκι, προκειμένου να επιτύχει τις φιλόδοξες επενδυτικές εξαγγελίες του για έργα υποδομής ύψους 8 δις ευρώ μέχρι το 2016. Παράλληλα, τα έσοδα αυτά χρηματοδοτούν και κρατούν ζωντανά τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που στην περιοχή έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Μας παίρνουν τα λεφτά και προπαγανδίζουν ότι σώζουν την οικονομία μας… Ας ξυπνήσουμε κάποια στιγμή.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ ΤΑ "ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ" Άλλαξαν τα δρομολόγια των δουλεμπόρων

Νέους δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη άνοιξαν οι δουλέμποροι, κυρίως ασιατών μεταναστών. Η Βουλγαρία και τα Σκόπια αποτελούν πλέον τα μεγάλα “περάσματα” για τους επίγειους παράδεισους Αφγανών, Ιρανών, Ιρακινών και Παλαιστινίων, με αφετηρία όμως πάλι την Ελλάδα. 

Το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών έχει μεταφερθεί προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που αποτελούν το τελευταίο διάστημα τους βασικούς προορισμούς των “καραβανιών” μεταναστών από την Ασία και την Αφρική. Οι αλλοδαποί, αφού φτάσουν στην Ελλάδα και οδηγηθούν στην Αθήνα, όπου στοιβάζονται σε διαμερίσματα - κλουβιά, προσπαθούν να βρουν τρόπους να φύγουν από τη χώρα μας, που εδώ και καιρό θεωρούν μόνον ενδιάμεσο σταθμό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εντοπισμού εννέα ιρακινών μεταναστών χθες τα ξημερώματα έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ως δουλέμποροι ένας 23χρονος Μαυριτανός και ένας 24χρονος Ιρακινός. Όπως αποκάλυψαν οι ίδιοι οι μετανάστες στους αστυνομικούς της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, προορισμός τους ήταν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αφού προηγουμένως θα έμεναν στην Αθήνα. Μάλιστα για το ταξίδι τους κατέβαλαν από 3.000 έως 5.000 δολάρια ο καθένας.
Οι μετανάστες πληρώνουν τους διακινητές ακόμη και για την απόκτηση πλαστών ελληνικών εγγράφων, όπως υπηρεσιακών σημειωμάτων της ΕΛ.ΑΣ., με τα οποία νομιμοποιείται η παραμονή τους για διάστημα ενός μήνα στην Ελλάδα. Τέτοια πλαστά παραστατικά βρέθηκαν σε περίπου 1.000 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν το πρώτο δεκάμηνο του έτους σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και όπως προέκυψε ξεκίνησαν από τη χώρα μας αεροπορικώς. Μάλιστα, οι διωκτικές αρχές των χωρών εκείνων οδήγησαν τους λαθρομετανάστες πίσω στην Ελλάδα.
Η περίπτωση όμως που αποδεικνύει την αλλαγή των δρομολογίων, με προορισμό την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αυτή του εντοπισμού 29 αφγανών μεταναστών την προηγούμενη εβδομάδα στα Σκόπια, λίγα μέτρα μετά το τελωνείο των Ευζώνων. Όλοι οι αλλοδαποί είχαν στα χέρια τους τέτοια πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα και όπως είπαν στις διωκτικές αρχές του γειτονικού κράτους, έφτασαν μέσω των περασμάτων του Έβρου ή των θαλάσσιων συνόρων μας και για αρκετό διάστημα έμειναν στην Αθήνα και κατευθύνθηκαν στα Σκόπια περνώντας τα σύνορα με φορτηγό. “Η μεγαλύτερη θωράκιση των αεροδρομίων και των λιμανιών με αύξηση των ελέγχων για λαθρομετανάστευση είναι αυτή που οδηγεί στην αλλαγή των δρομολογίων και όπως φαίνεται έχουν βρει συνδέσμους τόσο στα Σκόπια όσο και στη Βουλγαρία”, παρατήρησε μιλώντας στη “Μ” ανώτερος αξιωματικός, που ασχολείται με τη δίωξη της λαθρομετανάστευσης.


Θα θωρακιστούν τα σύνορα

Τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξέτασαν πρόσφατα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αξιωματικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, κυρίως από τις περιοχές των συνόρων. “Η εντολή είναι να αποκοπούν οι δίοδοι και να θωρακιστούν τα σύνορα, τόσο για την αποτροπή εισόδου όσο όμως και για τον περιορισμό της εξόδου προς την υπόλοιπη Ευρώπη”, τονίστηκε στη σύσκεψη. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην τελευταία συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, που έχει αναλάβει την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, με πραγματοποίηση ασκήσεων και τη συμμετοχή αστυνομικών απʼ όλες τις χώρες. “Το 75% των μεταναστών που είναι στην Ευρώπη περνούν από τα δικά μας σύνορα, είμαστε αποφασισμένοι να τα σφραγίσουμε”, επισήμανε ο υπουργός, ο οποίος χθες ανακοίνωσε τη σύσταση του νέου λιμενικού σώματος για τον σκοπό αυτό.
Πάντως, στη Θεσσαλονίκη και φέτος παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 20% σε συλλήψεις διακινητών και περίπου 30% σε συλλήψεις μεταναστών. Συγκεκριμένα, το πρώτο 11μηνο του χρόνου έχουν συλληφθεί από τη διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης 242 διακινητές, όταν όλο το 2008 ο αριθμός είχε φτάσει τους 203. Ακόμη, συνελήφθησαν 7.400 μετανάστες, όταν καθʼ όλη τη διάρκεια του 2008 είχαν εντοπιστεί 5.600. 

Πηγή

Το μπλόκο των αγροτών στα σύνορα με τα Σκόπια

Θεωρείτε τυχαίο το ότι οι αγρότες του Κιλκίς έκαναν μπλόκο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ? Σκεφτείτε σε τι κατάσταση έχουν φτάσει. Δεν είναι ένα από τα “συνηθισμένα” μπλόκα στην Εθνική που κόβεται η Ελλάδα στα δυο και πολλές φορές η αγανάκτηση των πολιτών υπερτερεί ως θέμα σε σχέση με τις διεκδικήσεις των αγροτών. Αυτή η αντίδραση ήταν πολύ συγκεκριμένη με βαθιά αίτια.

Οι κινητοποιήσεις τους στο νομό έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή 12.12.09 όπου οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά με 130 τρακτέρ το τελωνείο του Κιλκίς. Στη συνέχεια η κατάσταση κλιμακώθηκε και οι αγρότες προχώρησα σε αποκλεισμό και των τελωνείων των Ευζώνων κλείνοντας την είσοδο σε φορτηγά με αγροτικά προϊόντα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Το σκηνικό επαναλήφτηκε και τη Δευτέρα από τις 12:00 μέχρι τις 3 το απόγευμα καθώς επίσης και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τις 6, το πρωί της Τρίτης. Την Τέταρτη 16.12.09 έκλεισαν και πάλι τα σύνορα απαγορεύοντας σε μεταφορικά οχήματα που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα από τα Σκόπια να εισέλθουν στην χώρα μας.

Ουσιαστικά  λοιπόν οι αγρότες του Κιλκίς εξεγέρθηκαν κατά της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα Σκόπια καθώς και αυτών που διέρχονται από την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα εισάγει από τη ΠΓΔΜ κυρίως κτηνοτροφικά προϊόντα και γάλα.  Πολλές φορές δε τα προϊόντα που εισάγονται απορρίπτονται ως ακατάλληλα άλλα οι εισαγωγές συνεχίζονται.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Βορείου Ελλάδος ήταν από τους πρώτους που αισθάνθηκαν τα αποτελέσματα της οικονομικής αφαίμαξης της περιοχής από την ΠΓΔΜ και ίσως γι’ αυτό αντέδρασαν πρώτοι.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Παραδίδεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Το περίφημο γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ήδη κατασκευαστεί στην Ιταλία και θα τοποθετηθεί στη κεντρική πλατεία των Σκοπίων μέσα  στους επόμενους 6 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Balkan Traveler το 22 μέτρων άγαλμα  κοστίζει 5.000.000 Ευρώ και ο δήμαρχος της πόλης Vladimir Todorovic προετοιμάζει το χώρο τοποθέτησης.

Αυτή η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες του κρατιδίου να χρησιμοποιήσει το όνομα “Μακεδονία” για να παρουσιάσει την σύνδεση του με την αρχαία Ελληνική Μακεδονία. Άλλες κινήσεις ήταν η μετονομασία του Αεροδρόμιου των Σκοπίων σε “Μέγας Αλέξανδρος” και της κεντρικής οδικής αρτηρίας σε “Φίλιππος ο Μακεδών”. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει έναν νέο όρο για τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να συνδεθεί με την αρχαία Μακεδονική Ιστορία. Την ονομάζουν “antique-isation”.

Η Ελλάδα είχε ήδη αντιδράσει όταν προ μηνών είχε αναγγελθεί η κατασκευή του αγάλματος κάνοντας σαφές ότι αυτού του είδους οι κινήσεις όχι μόνο αποτελούν πρόκληση αλλά δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια διαλόγου. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι συνεχίζει ακάθεκτη το … antique-isation του κρατιδίου.

Πηγή

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η κυβερνητική υποστήριξη στο οργανωμένο έγκλημα στα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ στα Βαλκάνια έχει καταστεί ότι είναι η Καμπότζη για την Νοτιοανατολική Ασία. Πρακτικά είναι ένα  κράτος με πολύ υψηλά ποσοστά διαφθοράς , όπου η εγκληματικότητα διατηρείται σταθερά στα ύψη και οι εγκληματικές πράξεις παραμένουν ατιμώρητες – για όσους είναι κοντά στην κυβέρνηση τουλάχιστον.  

Η ΠΓΔΜ είναι χώρα σταθμός και πέρασμα για παράνομη μετανάστευση από το Κόσσοβο αλλά και από την Ασία προς την Ευρώπη. Εγκληματικές ομάδες δρουν οργανωμένα διακινώντας όπλα , παράνομα εμπορεύματα, ναρκωτικά, ανθρώπους, διαπράττουν ληστείες, απαγωγές και δολοφονίες. Μόνο στο πρώτο μισό του 2009 κατεγράφησαν 6.285  εγκληματικές πράξεις στη πρωτεύουσα συμφώνα με τα ίδια τα Σκοπιανά ΜΜΕ και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων πράξεων ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα στοιχεία.

Το καλά οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο στην περιοχή επιτρέπει την πορνεία, διαθέτει τις υποδομές για την παράνομη διακίνηση και εμπόριο σάρκας, ναρκωτικών, όπλων, και παρέχει οικονομικές «διευκολύνσεις» από το καλά στημένο δίκτυο τοκογλυφίας.  Όλα αυτά συντελούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην οικονομική αφαίμαξη των επισκεπτών, επίδοξων επιχειρηματιών και τζογαδόρων,  και τη συμμετοχή, άθελά τους ή μη, σε αυτό το καταστροφικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος, μαφιόζικες ομάδες από τα Βαλκάνια και την Τουρκία εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία ελέγχων στα σύνορα και με τις «κυβερνητικές ευλογίες» της ΠΓΔΜ επεκτείνουν το κύκλωμα και σε άλλες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, καυσίμων, αυτοκινήτων, τσιγάρων, ποτών, όπλων, πλαστογραφία κ.α.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τι έχει ήδη γραφεί για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Ο Μιγιάλκωφ, ξάδερφος του πρωθυπουργού, επικεφαλής των υπηρεσιών Αντικατασκοπίας και Αντιτρομοκρατίας της ΠΓΔΜ, φέρεται να έχει πληρωθεί από την αλβανική μαφία για να καλύψει το λαθρεμπόριο όπλων που διεξάγουν στο Κόσσοβο και στη Βουλγαρία.

Ο αδερφός του Προέδρου Ιβάνωφ, εμπλεκόμενος σε κύκλωμα σωματεμπορίας, διέφυγε τις κατηγορίες μετά από παρέμβαση του Γκρουέφσκι μετατρέποντας το νέο Πρόεδρο σε μαριονέτα του Πρωθυπουργού. Τα δε Σκοπιανά μέσα δέχονται συνεχείς πιέσεις συγκάλυψης των εγκληματικών δραστηριοτήτων των συγγενών των ηγετών του κρατιδίου.

Ποιον εξυπηρετεί στ’ αλήθεια η ακραία εθνικιστική στάση της παρούσας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας? Είναι καλό για τον λαό της χώρας να είναι “περήφανα” εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ με μια διαλυμένη οικονομία? Ουσιαστικά όλες οι εθνικιστικές κορώνες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι πιθανότατα δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια του πληθυσμού του κρατιδίου ώστε να μην βλέπει το τι στ’ αλήθεια συμβαίνει στη χώρα που ζει.

Η Europol θεωρεί ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο εξάρθρωσης του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να το πολεμήσουν μόνες τους, χωρίς να δίνουν καμία πληροφορία. Το οργανωμένο έγκλημα όμως στηρίζεται σε κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν οι κυβερνήσεις… στη συνεργασία! Ωστόσο, στην περίπτωση της ΠΓΔΜ το οργανωμένο έγκλημα υποστηρίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες άρα και είναι πιο εύκολο να συγκαλυφθεί, να παραμένει ατιμώρητο και να συνεχίζει τη δραστηριότητα και εξάπλωσή του.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η επέκταση της Τουρκικής Μαφίας στα Σκόπια – Ο ρόλος του Sudi Ozkan


Γραφτήκαν ήδη πολλά για την συνεργασία Τουρκίας και Σκοπίων αλλά δυστυχώς η συνεργασία αυτή δεν  περιορίζεται μόνο στις νόμιμες εταιρίες. Το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιείται μέσω δικτύων στις δύο χώρες είναι υπεύθυνο για την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων αλλά και ανθρώπων. Η τουρκική μαφία είναι πανίσχυρη και έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μονοπωλώντας το εμπόριο ηρωίνης μεταξύ Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης.

Η Τουρκία διατηρεί την πρώτη θέση παράνομου εμπορίου ναρκωτικών μέσω της «βαλκανικής οδού» προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα και τα Σκόπια βασικούς σταθμούς στο πέρασμά τους. Κι εφόσον τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στερούνται σοβαρού ελέγχου, καθιστώντας τη μεταφορά και αποθήκευση ναρκωτικών στην περιοχή ιδιαίτερα εύκολη, οι Τούρκοι μαφιόζοι επεκτείνονται κι επιχειρηματικά στην ίδια περιοχή με στόχο την αύξηση του ελληνικής παρουσίας και την περεταίρω αποδυνάμωση της οικονομίας της χώρας μας, καθώς η διαφθορά αυξάνεται με τις εγκληματικές τους πράξεις.

Ανάμεσα στους ηγέτες της μαφίας που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια είναι και ο Sudi Ozkan, γνωστός στη χώρα του ως ο «Βασιλιάς των Καζίνο», ιδιοκτήτης του ομίλου Princess Hotels and Casinos. Έχει στην ιδιοκτησία του 6 καζίνο στην περιοχή και η νέα του επένδυση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ύψους €100 εκατ. είναι άλλο ένα βήμα για να τονώσει τα αμύθητα κέρδη από τις επιχειρήσεις του. Ο Ozkan δραστηριοποιείται στη βιομηχανία καζίνο της Τουρκίας από τη δεκαετία του ’90, ενώ η περιουσία που απέκτησε από αυτά εκτιμάται γύρω στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Ozkan κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή ύψους 250 τρις. τουρκικών λιρών για τη περίοδο 1995-1998 και ξέπλυμα χρήματος και διέφυγε στο εξωτερικό. Εξαιτίας του τεράστιου φορολογικού χρέους του Ozkan στη τουρκική κυβέρνηση, του είχε απαγορευτεί η είσοδος στην ίδια του τη χώρα. Συμφώνησε όμως να πληρώσει 40 εκατ. Ευρώ έναντι του συνολικού χρέους των οφειλόμενων φόρων και η είσοδος όχι απλά του επετράπη αλλά έχει εμφανιστεί πολλές φορές δίπλα στον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Με τις ευλογίες της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται τώρα ο κύριος Ozkan να δραστηριοποιηθεί και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ενισχύοντας αυτή τη φορά τα κοινά συμφέροντα ΠΓΔΜ – Τουρκίας. Ο κύριος Ozkan επεκτείνει το Princess Group στη Γευγελή με πολυτελές συγκρότημα ξενοδοχείου, εμπορικού κέντρου, μεγάλου καζίνο και άλλων μονάδων διασκέδασης, τα οποία θα έχουν ως στόχο Έλληνες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπως και τα άλλα ανάλογα συγκροτήματα της περιοχής.

Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες του ομίλου του Ozkan, τόσο οι νόμιμες όσο και οι παράνομες, εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους, και συγκεκριμένα τη διατήρηση του ελέγχου στην περιοχή των ελληνοσκοπιανών συνόρων. Έτσι φαίνεται ότι οι εμφανίσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στο πλευρό του Sudi Ozkan δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η «συμμαχία» ωφελεί ιδιαιτέρως τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Τουρκία, αφού αποδυναμώνει μια περιοχή στην οποία έχουν βλέψεις και συμφέροντα και οι δύο, αποσυντονίζοντας τις ελληνικές προσπάθειες στα σύνορα και συντηρώντας τα παράνομα κυκλώματα γύρω από τη χώρα μας αλλά και μέσα σε αυτήν.

ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ: Συμμαχία Τουρκίας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας

Στο πλευρό του Γκρουέφσκι ο Ταγίπ Ερντογάν.Τη στήριξη της Άγκυρας τόσο στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, όσο και στις θέσεις των Σκοπίων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, στην Κωνσταντινούπολη.

"Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στη Μακεδονία να αποκαλείται Μακεδονία, προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, ενώ επισήμανε ότι για την Τουρκία, η ΠΓΔΜ αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του. Οι κύριοι. Ερντογάν και Γκρούεφσκι παραβρέθηκαν στις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ, όπου εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ.
Enet.gr

Τουρκία: Στήριξη στην ΠΓΔΜ για ΝΑΤΟ - ονομασία

Στήριξη στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και την ευρωατλαντική προοπτική της προσφέρει η Τουρκία.

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ασχολείται με ασήμαντα ζητήματα και να επιτρέψει στη 'Μακεδονία' να αποκαλείται 'Μακεδονία', προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στα εγκαίνια των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέστη και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ. Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι για την Τουρκία, η ΠΓΔΜ αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει και της συμμετοχής της στις διεθνείς αποστολές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και φίλους της χώρας του, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκφράσθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν.

«Στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν εξετάσαμε τις δυνατότητες εμβάθυνσης των πολύ καλών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και αναφερθήκαμε στην υποστήριξη της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Δημοκρατία τη Μακεδονίας, όπως την περαιτέρω υποστήριξη σχετικά με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο τομέα, που θα μπορούσε να μας υποστηρίξει η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Γκρούεφσκι παρέστησαν επίσης στις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ ανάμεσα σε επιχειρηματίες των δύο χωρών, που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ.


Πηγή

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Φλώρινα: Τα συμφέροντα πίσω από το ζήτημα της δήθεν μειονότητας

Ένας μικρός κύκλος ατόμων ανακινεί το ζήτημα ύπαρξης δήθεν “μακεδονικής μειονότητας” στην περιοχή της Φλώρινας προκαλώντας την αντίδραση των γηγενών, οι οποίοι αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια παραποίησης της εθνικής τους ταυτότητας.
“Τα περί ύπαρξης ‘μακεδονικής μειονότητας’ στην ακριτική περιοχή δεν είναι παρά μια προπαγάνδα που γίνεται από δύο μεγάλες οικογένειες, οι οποίες έχουν οικονομικές συναλλαγές και δραστηριότητες στα Σκόπια και εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του γειτονικού κρατιδίου με έμμεσα ή άμεσα οικονομικά ανταλλάγματα”, λένε στη “ΜτΚ” κάτοικοι του νομού Φλώρινας, γηγενείς, που έχουν το χαρακτηριστικό να ομιλούν τα ντόπια, δηλαδή το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα πάνω στο οποίο οι προπαγανδιστές επιχειρούν να στηρίξουν τις ανιστόρητες απόψεις τους. Οι ομιλούντες τα ντόπια αποκρούουν τον ανεδαφικό χαρακτηρισμό της μειονότητας, που αυθαίρετα και δολίως τούς αποδίδεται από ελάχιστους που έχουν σκοτεινά συμφέροντα.
“Μια οικογένεια με τέσσερα αδέλφια έχει εταιρείες που δουλεύουν στα Σκόπια και οικονομική εξάρτηση από το κράτος τους. Αυτή θέτει το ζήτημα ύπαρξης δήθεν μακεδονικής μειονότητας καθώς και το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο, που στηρίζει την ύπαρξή του σε αυτόν τον μύθο, για να μπορεί να έχει παρουσία στα πολιτικά πράγματα, άσχετα εάν στηρίζεται σε μυθεύματα”, σύμφωνα με γηγενείς της Φλώρινας.
Ακόμη και το μέλος της πολιτικής γραμματείας του Ουράνιου Τόξου κ. Παύλος Βοσκόπουλος και εκ των ιδρυτών του κόμματος, που υποστηρίζει ότι υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”, ξεκαθαρίζει πως “είμαστε αντιεθνικιστές και αντίπαλοι των μακεδόνων εθνικιστών. Δεν έχουμε αρχαιοπληξίες. Δεν δεχόμαστε τις αντιλήψεις που λένε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν αρχαίοι  Έλληνες. Τα λέμε είκοσι χρόνια αυτά”.
“Έχουμε ένα γλωσσικό ιδίωμα, τα ντόπια, που εκτός από ελληνικά περιλαμβάνει και λέξεις ξένων γλωσσών. Με βάση τη γλώσσα μας, κάποιοι προσπαθούν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητά μας. Γίνεται μια μεγάλη προπαγάνδα από διάφορους καιροσκόπους. Καλύτερα να μας αφήσουν ήσυχους και να μην ανασκαλεύουν τέτοια ζητήματα”, αναφέρουν στη “ΜτΚ” κάτοικοι του δήμου Μελίτης Φλώρινας.
“Μόνο οι ηλικιωμένοι μιλούν τα ντόπια. Οι νεότεροι δεν ξέρουν ούτε μια λέξη κι ούτε δείχνουν ενδιαφέρον να μάθουν. Εμείς βρήκαμε αυτό το ιδίωμα από τους γονείς μας και το ομιλούμε. Στη χώρα μας μιλούνε και τα βλάχικα, τα ποντιακά. Δεν σημαίνει ότι οι Βλάχοι ή οι Πόντιοι δεν είναι Έλληνες”, υπογραμμίζουν.




“Είμαστε γηγενείς απόγονοι μακεδονομάχων”

Ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου

“Δεν υπάρχει καμία μειονότητα στη Φλώρινα. Εάν κάποιος έχει μια άποψη διαφορετική σε προσωπικό επίπεδο, αυτό δεν έχει ευρύτερη διάσταση”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου. “Όσον αφορά το τοπικό ιδίωμα, δεν είναι γλώσσα. Αν ήταν γλώσσα, δεν θα αναγκάζονταν αυτοί που το επικαλούνται, για να δημιουργήσουν πρόβλημα δήθεν μειονότητας, να δημιουργήσουν γλώσσα μετά το 1940. Η περιοχή μας, πριν από το 1912, ήταν υπό την ευθύνη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συμβιώνανε άνθρωποι ποικίλης προέλευσης και στις περιπτώσεις αυτές και ιδιώματα διαμορφώνονται και στάσεις. Στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και στα προγενέστερα χρόνια οι άνθρωποι αυτοί που μιλούν το ιδίωμα διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο με συγκεκριμένες πράξεις και στο να υπηρετηθεί ο Μακεδονικός Αγώνας και στο να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες κάποιων που ήθελαν να διαμορφώσουν συνειδήσεις προς τους δικούς τους σκοπούς. Είμαι γηγενής, έχω οικογενειακή παράδοση στα θέματα του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς ο προπάππους μου ήταν ιερέας μακεδονομάχος, όπως και πάρα πολλοί με επικεφαλής και τον μακεδονομάχο Κώττα και χιλιάδες άλλους.  Ήταν γηγενείς, ομιλούντες το ιδίωμα, με σαφή συνείδηση και τοποθέτηση”, τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει ότι “είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται, όμως δεν του επιτρέπεται να χαρακτηρίζει τον απέναντι για όποιους λόγους. Η κοινωνία μας γνωρίζει τις ρίζες της και αντιλαμβάνεται κάθε προσπάθεια προπαγάνδας και τους λόγους για τους οποίους αυτή υπηρετείται. Σε ό,τι έχει σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, που επιτελούν λειτούργημα, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, να μην έχουν προτεραιότητα και αυτοσκοπό την ακροαματικότητα και να παρουσιάζουν το ζήτημα στην πραγματική διάσταση”.



“Το γλωσσικό ιδίωμα προέκυψε από ανάγκη”

Ο νομάρχης Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος

“Όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές κοντά στα σύνορα δύο χωρών, έτσι και στη Φλώρινα έχουμε ένα γλωσσικό ιδίωμα. Εάν πάτε στα βόρεια της Ιταλίας, θα δείτε ότι μιλάνε ελβετικά. Εάν πάτε στην άλλη πλευρά της Ιταλίας μιλάνε γαλλικά. Οι Γάλλοι μιλάνε ιταλικά, το ίδιο και οι Ελβετοί, μιλάνε λίγα ιταλικά”, υπογραμμίζει ο νομάρχης Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο “δεν υπάρχει θέμα μειονότητας. Το γλωσσικό ιδίωμα δημιουργήθηκε όταν ήμασταν σκλάβοι 400 χρόνια υπό το ζυγό της τουρκικής κατοχής. Εδώ δεν υπήρχαν σύνορα. Ήταν ενιαίος ο χώρος και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μάθει ο ένας τη γλώσσα του άλλου για την εμπορική συναλλαγή. Στη Φλώρινα έχουμε ντόπιους, γηγενείς, έχουμε Βλάχους, Πόντιους και Αρβανίτες. Οι Πόντιοι που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά το 1922 και άνοιξαν εμπορικές επιχειρήσεις έμαθαν το ιδίωμα διότι έπρεπε να βγούνε στη γείτονα χώρα, που ήταν Γιουγκοσλαβία εκείνο το διάστημα, και έπρεπε να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επίσης, όταν ερχόταν επισκέπτες, έπρεπε να τους πείσουν ότι τα προϊόντα τους είναι καλά και να τα πουλήσουν. Αν δεν ήξερες τη γλώσσα, δεν μπορούσες να πουλήσεις. Δεν σημαίνει ότι οι Πόντιοι είναι αυτονομιστές”.
Ο νομάρχης εξηγεί ότι “το ιδίωμα που μιλάμε στα χωριά της Φλώρινας, ως επί το πλείστον σ’ αυτά που είναι κοντά στα σύνορα, διαφέρει από χωριό σε χωριό και μάλιστα πολύ δυσκολότερα μπορούμε να καταλάβουμε τη γλώσσα που μιλούν οι Σκοπιανοί και πιο εύκολα καταλαβαίνουμε τη βουλγαρική. Δεν σημαίνει ότι, επειδή ομιλείται ένα γλωσσικό ιδίωμα, άρα και οι κάτοικοι είναι άλλης εθνότητας. Το Ουράνιο Τόξο, που επικαλείται ύπαρξη δήθεν ‘μακεδονικής μειονότητας’, πιθανόν να έχει οικονομικά συμφέροντα”.



“Δεν έχουμε σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο”

Τι είπε στη "ΜτΚ" ένας εκ των ιδρυτών του "Ουράνιου Τόξου"

“Όσοι υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν αρχαίοι Έλληνες κι ότι οι σημερινοί ‘Μακεδόνες’ (Σκοπιανοί) είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έχουν θέση στο κόμμα μας. Δεν δεχόμαστε τέτοιες αντιλήψεις”.
Αυτό διευκρινίζει ο Παύλος Βοσκόπουλος, μέλος της πολιτικής γραμματείας του κόμματος Ουράνιο Τόξο και εκ των ιδρυτών του. Το Ουράνιο Τόξο αυτοχαρακτηρίζεται “κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα”, επιδιώκει την αναγνώριση τής δήθεν “μακεδονικής μειονότητας” και ιδρύθηκε το 1994. Έχει έδρα στη Φλώρινα και γραφεία στην Αριδαία. Στις ευρωεκλογές του 2009 κατήλθε με την ονομασία “Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο” και έλαβε ποσοστό 0,09%. Οι κάτοικοι της Φλώρινας εκτιμούν ότι οι ενέργειες του εν λόγω κόμματος παρακινούνται από το κράτος των Σκοπίων, απ’ όπου πιθανόν να υπάρχει χρηματοδότηση.

ΠΕΡΙ “ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ”
“Όταν μιλάμε για μειονότητα, μιλάμε για πληθυσμούς σε μια χώρα, ένα κράτος, όπου εκφράζουν τη διαφορετικότητα σε διάφορα επίπεδα. Στη χώρα μας υπάρχουν πλειονότητες και μειονότητες. Σε επίπεδο θρησκείας, λόγου χάρη, η πλειονότητα είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, υπάρχουν όμως και μουσουλμάνοι, προτεστάντες, άθεοι κ.ά. Όπως ακριβώς έχει ένας έλληνας πολίτης συνείδηση θρησκευτική και θέλει να εκφράζει τη διαφορετικότητα, σε επίπεδο γλωσσικής, ακόμη και εθνοτικής συνείδησης, υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που είναι μεν έλληνες πολίτες αλλά αισθάνονται μια διαφορετική εθνοτική ταυτότητα. Αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τη συνείδησή τους”, αναφέρει ο κ. Βοσκόπουλος.

Πηγή

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Οι αθλήτριες- φρουροί της Μακεδονίας και οι "χαμένοι" στην μετάφραση...

Όταν κάποιοι κύριοι καπηλεύονται την ιστορία και μετατρέπονται σε σύγχρονους εφιάλτες για λίγα φράγκα (βλ. Δημητρόπουλο), οι αθλήτριες του " Μ.Αλεξάνδρου" Γιαννιτσών ρισκαράν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία για την πατρίδα. Ευτυχώς όμως οι νεαρές κοπέλες δικαιώθηκαν ενώ δημιούργησαν δεδικασμένο  και εφεξής οι Σκοπιανοί αθλητές δεν θα μπορούν να προκαλούν απροκάλυπτα φορώντας σύμβολα τα οποία ανήκουν μεν σε όλη την ανθρωπότητα δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν και δικαίωμα να τα οικειοποιούνται αυτοί. Έξάλλου δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτά τα σύμβολα βρέθηκαν στην ελληνική επικράτεια και αφηγούνται μια ιστορία την οποία εμείς καταλαβαίνουμε από το πρωτότυπο ενώ αυτοί χρειάζονται διερμηνεία....Γείτονες αναρωτιέμαι μήπως χαθήκατε στην μετάφραση εν τέλει?


ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ "Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ Άγρυπνοι φρουροί της Μακεδονίας


Θυσίασαν την αθλητική τους ύπαρξη για να υπερασπιστούν τη Μακεδονία και δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Είναι οι λεβέντισσες της ομάδας χάντμπολ του “Μεγάλου Αλεξάνδρου” Γιαννιτσών που στη θέα του “ήλιου της Βεργίνας” που “έλαμπε” στις εστίες και στα σορτσάκια της ομάδας Πρίλεπ από τα Σκόπια αποχώρησαν πάραυτα από το γήπεδο.

Ο αγώνας για τον 2ο γύρο του Challenge Cup ματαιώθηκε και η αρχική διετής ποινή αποκλεισμού που τους επιβλήθηκε μετατράπηκε χθες σε δύο χρόνια με αναστολή. Στην ουσία τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να υπερασπίζονται την ιστορία της Μακεδονίας και τα ιερά σύμβολα της αποτελώντας για όλους μας ζωντανό παράδειγμα μίμησης.

Η “Μ” είχε ταξιδέψει στα Γιαννιτσά, είχε μιλήσει μαζί τους και τις είχε φωτογραφήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν τυλιχθεί με τη γαλανόλευκη πριν τις αποθανατίσει ο φωτογραφικός φακός. Το άρωμα της Ελλάδας και της Μακεδονίας έβγαινε μέσα από κάθε τους κίνηση κάθε τους δήλωση. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου του συλλόγου Πυθαγόρα Δημητριάδη: “Ποτέ δεν θα επιτρέπαμε τα Σκόπια να καπηλεύονται τα ιερά σύμβολα της Μακεδονίας. Είναι πάνω από την ύπαρξη μας”.

Τα κορίτσια του “Μέγα Αλέξανδρου” εγκατέλειψαν το γήπεδο στα Σκόπια αν και είχαν την πρόκριση στο χέρι. Η δευτεροβάθμια επιτροπή της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (ΕHF) έδωσε στην πρωτόδικη ποινή τον χαρακτήρα της αναστολής με το σκεπτικό ότι “το ελληνικό σωματείο τιμωρείται με πρόστιμο 10.000 ευρώ για παραβίαση του κανονισμού αγώνων, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση αυτή βασίστηκε σε υπαρκτούς και σοβαρούς πολιτικούς λόγους που συνιστούν ιδιαίτερες συνθήκες”.

Οι λεβέντισσες όμως από τα Γιαννιτσά δημιούργησαν και δεδικασμένο. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση “εφ’ εξής στους αγώνες μεταξύ των δύο χωρών θα λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για αυτά τα θέματα”. Πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα οι Σκοπιανοί δεν θα μπορούν να προκαλούν ανενόχλητοι. Κι αυτό χάρη στην γυναικεία ομάδα χάντμπολ του “Μέγα Αλέξανδρου” Γιαννιτσών!
 
Πηγή

Το αδιέξοδο των Σκοπίων...

Έντονη διπλωματική κινητικότητα έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες μέρες στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ανατρέψει την ηττοπάθεια των προηγούμενων μηνών βασιζόμενη στο φιλοδυτικό προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού. Από την άλλη μεριά η διακυβέρνηση των Σκοπίων νιώθει έντονες πιέσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση , τις ΗΠΑ αλλά και τον αλβανικό παράγοντα στο εσωτερικό της καθώς καλείται να συμβιβαστεί στο όνομα εγκαταλείποντας τις εθνικιστικές κορώνες οι οποίες έχουν σαν απώτερο σκοπό την "αρχαιοποίηση" του λαού της γειτονικής χώρας. Είναι πλέον εμφανές ότι η πολιτική των Σκοπίων έχει πια κουράσει και έχει αρχίσει να χάνει ισχυρούς συμμάχους... επομένως είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τις ιστορικές αυτές συγκυριές προς όφελος της Μακεδονίας.

Μούδιασμα στα Σκόπια

Δυσαρέσκεια επικρατεί στους πολιτικούς κύκλους της ΠΓΔΜ για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από τους Ευρωπαίους να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαγράφονται προθέσεις αναδίπλωσης της σκληρής γραμμής Γκρούεφσκι χάριν της ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στην Αθήνα μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση για τη σκοπιμότητα της συνάντησης Γιώργου Παπανδρέου και Νίκολα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες την περασμένη Παρασκευή, αλλά στα Σκόπια έκδηλο είναι το κλίμα προβληματισμού. Κι αυτό γιατί όλες τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν φανερές (και μη) μορφές πίεσης κυρίως από πλευράς Ευρώπης για επίδειξη συναινετικής στάσης στην επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης για το όνομα -αιφνίδια επίσκεψη Καρλ Μπιλντ, κοινό άρθρο του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα και του ευρωπαίου επιτρόπου για τη διεύρυνση Όλι Ρεν στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων αλλά και προτροπή της Επιτροπής για ταχεία λύση στο θέμα του ονόματος. Όλα αυτά με το βλέμμα στραμμένο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συγκληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και στο οποίο η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ προσβλέπει σε καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΣ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

Στα Σκόπια διαισθάνονται πλέον πολύ καλά ότι οι διεθνείς πιέσεις στοχεύουν στο να φέρουν την εθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στην επίδειξη ελαστικής ή τουλάχιστον συμβιβαστικής στάσης, ώστε να κριθεί θετικά στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα όλοι κατανοούν ότι τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν τέτοιες θεαματικές κινήσεις-στροφές από τον Γκρούεφσκι, ο οποίος έχει επενδύσει πολιτικά σε εθνικιστικές κορόνες. Εξ ου και η εκδηλωμένη απαισιοδοξία που κυριάρχησε στα σχόλια των αναλυτών της ΠΓΔΜ, τις ώρες που ακολούθησαν τη συνάντηση των Πρεσπών. Ο έλληνας πρωθυπουργός άλλωστε στην άτυπη ενημέρωση προς τους έλληνες δημοσιογράφους υπήρξε σαφής ως προς την αποτελεσματικότητα της συνάντησης των Πρεσπών. Δεν μπορεί να λυθεί σε δέκα ημέρες -που απομένουν για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου- ό,τι δεν λύθηκε σε δεκαοκτώ χρόνια, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές αναλύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου στα Σκόπια εκτιμάτο ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως» από την Ε.Ε., αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του ζητήματος του ονόματος.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι άλλωστε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του στις Πρέσπες δεν εμφανίστηκε καθόλου ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της και ότι κατά τη συνάντησή του με το Γ. Παπανδρέου τού ζήτησε να μη θέσει βέτο στον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όταν, όπως σημείωσε, το παράδειγμα του Βουκουρεστίου (σ.σ. μπλοκάρισμα στο ΝΑΤΟ) αποδείχθηκε ανεδαφικό και δεν βοήθησε στην επίλυση του ονόματος.

Στο σημείο στο οποίο οδηγούνται οι εκτιμήσεις διπλωματικών και δημοσιογραφικών παραγόντων σε Σκόπια και Αθήνα είναι ότι, για να μην τεθεί ελληνικό βέτο στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, είτε το ζήτημα ΠΓΔΜ-Ε.Ε. δεν πρέπει να τεθεί καθόλου είτε να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μετατίθεται στο άμεσο μέλλον και με την προϋπόθεση να έχει υπάρξει «αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος».

Αν προκριθεί η πρώτη προοπτική, τότε ο Νίκολα Γκρούεφσκι πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά το τι θα απαντήσει στο εσωτερικό της χώρας του. Γιατί η χώρα του έχασε το τρένο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., όταν διαπιστώνεται από όλους ότι μία κοινά αποδεκτή λύση δεν μπορεί παρά να είναι συμβιβαστική; Αυτό που μένει να καθοριστεί δεν είναι η σύνθετη ονομασία (η οποία προβάλλει ως η πιθανότατη λύση), αλλά το ποια θα είναι η διεθνής χρήση του, καθώς και οι επιθετικοί προσδιορισμοί εθνότητας και γλώσσας.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Στα Σκόπια προβάλλεται η ελληνική αισιοδοξία όχι τόσο για την εύρεση λύσης όσο για το ότι υπάρχει καλή εικόνα της νέας κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό και κυρίως στο δυτικό παράγοντα. Διαπιστώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός με τις κινήσεις του κερδίζει τις εντυπώσεις στο εξωτερικό, προβάλλοντας μία άλλη εικόνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όχι αδιάλλακτης αλλά συναινετικής, υπέρ του διάλογου και πάντως εντός του νέου πνεύματος της εποχής.
Πολλοί αναλυτές άλλωστε υποστηρίζουν ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις του τελευταίου διαστήματος έχουν δώσει μία νέα δυναμική στις συνομιλίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν συμβιβασμό και να ξεμπλοκάρουν την πορεία της ΠΓΔΜ προς ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Στέβο Πεντάροφσκι, σύμβουλος δύο πρώην προέδρων, των Τραϊκόφσκι και Τσερβένκοφσκι, προέτρεπε τα Σκόπια να ανταποκριθούν στο νέο θετικό μήνυμα της Αθήνας και, όπως σημείωνε, δεν θα απέκλειε την παράλληλη διεξαγωγή μυστικής διπλωματίας. Ο ίδιος μάλιστα κατέγραφε ως στροφή της μέχρι σήμερα άκαμπτης θέσης Γκρούεφσκι και ως προετοιμασία της κοινής γνώμης της χώρας του αλλά και της διασποράς τη θέση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ πριν από την επίσκεψή του στην Αυστραλία περί «ενότητας». Θέση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο πολιτικός αναλυτής Σαούντ Μισίνι, ο οποίος βλέπει πίσω από την έκκληση αυτή του Γκρούεφσκι την προετοιμασία του εδάφους για μία συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα.
Αιχμές για μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι, σημειώνοντας ότι καταγράφεται μία αισιοδοξία της διεθνούς κοινότητας, η οποία βασίζεται σε κάτι που δεν είναι εύκολα αντιληπτό.
Δημοσιογραφικές πηγές άλλωστε επισήμαναν ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και το προσωπικό στιλ διπλωματίας του Γιώργου Παπανδρέου, που επενδύει στην αποτελεσματικότητα και όχι στην τυπική διπλωματική διαδικασία, δημιουργεί νέα δυναμική...

Πράσινη πρωτοβουλία Πρεσπών

Μπορεί όσα διαδραματίστηκαν στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των Πρεσπών -Παπανδρέου, Γκρούεφσκι, Μπερίσα- να κέρδισαν τους προβολείς, ωστόσο σημαντικότατες ήταν και οι συμφωνίες που αφορούσαν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος.

Οι τρεις πρωθυπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 2 Φεβρουαρίου του 2010 (στη δέκατη επέτειο της δημιουργίας του Πάρκου Πρεσπών και Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), για να υπογράψουν συμφωνία και με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την «Προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών».

Παράλληλα οι τρεις πρωθυπουργοί, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, με κοινή επιστολή τους προς το γ.γ. του ΟΗΕ, τον προεδρεύοντα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, δανό πρωθυπουργό, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποιούν την πρωτοβουλία και τη δέσμευσή τους για κοινή δράση σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής τους, καθώς και τη στήριξή τους στην επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή υπό τον ΟΗΕ, προβάλλοντας ως απάντηση στην παρούσα οικονομική κρίση την πράσινη ανάπτυξη και τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.
 
πηγή